5. Ai lipsă de magneziu
Se pare că o dietă bogată în fructe, legume, zarzavaturi şi verdeţuri are un rol important în menţinerea sănătăţii rinichilor. Atunci când corpul suferă de pe urma unor deficienţe, cum ar fi lipsa de vitamina B6 şi magneziu, există un risc mai mare de a suferi de pietre la rinichi sau de insuficienţă renală, avertizează specialiştii. Prin urmare, o dietă echilibrată şi compusă din alimente integrale este cea mai bună pentru a-ţi proteja rinichii de îmbolnăvire.
6. Consumi prea multe proteine animale
Un consum exagerat de proteine animale, în special carne roşie şi mezeluri, poate să afecteze buna funcţionare a rinichilor pe termen lung. Cu cât vei consuma mai multe proteine animale cu atât rinichii tăi vor avea mai mult de lucru, iar acest obicei îi va predispune la îmbolnăvire.
7. Nu dormi suficient
Ştim că somnul este crucial pentru întregul organism, însă ştiai că şi rinichii au de suferit dacă nu acorzi importanţa cuvenită somnului? În timpul somnului, rinichii se odihnesc şi se regenerează, prin urmare este foarte important să dormi suficient în fiecare noapte (7-8 ore, în funcţie de necesităţile fiecăruia).
8. Ai obiceiul să amâni mersul la toaletă
Când eşti prinsă cu munca este foarte uşor să amâni mersul la toaletă atunci când trebuie şi se întâmplă adesea să te abţii până când termini ce ai de făcut. Acest obicei nu este deloc sănătos pentru rinichi, deoarece creşte presiunea urinei şi se pot ajunge în timp la probleme serioase precum insuficienţa renală, litiaza renală şi incontinenţa renală.
9. Exagerezi cu alcoolul
Dacă bei un pahar cu vin roşu sau o bere din când în când, efectul alcoolului nu este atât de nociv asupra ficatului şi a rinichilor. Însă, atunci când consumi zilnic alcool şi exagerezi cu cantităţile, alcoolul va avea un impact foarte puternic pentru buna funcţionare a ficatului şi a rinichilor.
Reguli de bază pentru sănătatea rinichilor
1. Elimină sedentarismul! Adoptă un stil de viaţă activ!
2. Păstrează-ţi nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale!
3. Consumă o cantitate suficientă de apă!
4. Păstrează-ţi valorile tensiunii arteriale de 12/8!
5. Adoptă o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate!
6. Menţine-ţi o greutate corporală normală!
7. Nu fuma!
8. Redu pe cât posibil consumul de sare!