11 sfaturi pentru a preveni cancerul direct de la oncologi
Sănătate · Oncologie / 23.11.2018

Există schimbări simple pe care le poți face în fiecare zi pentru a preveni cancerul. Află cum procedează experții pentru a diminua riscurile.

Cancerul este o maladie cu efecte devastatoare asupra organismului și este indicat să iei toate măsurile de precauție pntru a reduce riscurile. De multe ori gesturile simple te pot proteja de problemele de sănătate. Oncologii au identificat câteva schimbări esențiale în cadrul ritmului cotidian, pe care le practică și ei tot timpul.

 
Iată cum procedează oncologii pentru a preveni cancerul:

 
1. „Mă asigur că răsfățurile culinare nu apar în fiecare zi”

„Un consum crescut de zahăr și alimente de tip fast food va face ca grăsimile să se acumuleze la nivelul ficatului, ceea ce poate cauza leziuni și cancer de ficat pe termen lung. Studiile realizate până în prezent arată o tendință îngrijorătoare de declanșare a cancerului din cauza grăsimilor nesănătoase”
, potrivit dr. Himayoon Sanati, oncolog din California.

 
2. „Țin stresul sub control”

„Sistemul imunitar trebuie să fie într-o formă excelentă pentru a respinge eficient infecțiile și inflamațiile. Dacă ești calm și încerci să te relaxezi mai des vei avea un sistem imunitar puternic, capabil să distrugă celulele maligne. Nu te lăsa prins de conflicte și tensiuni, ci creează intervalul necesar pentru ca propriul tău organism să își formeze o apărare eficientă împotriva factorilor externi. Anxietatea, stresul sau îngrijorarea nu vor rezolva nicio situație, dar te pot predispune unor afecțiuni grave dacă le lași să persiste timp îndelungat”
, explică dr. Amy Lee, oncolog de la Centrul de Cercetare Norris.

 
3. „Urmez o dietă mediteraneană”

„S-a confirmat deja că dieta mediteraneană care conține ulei de măsline extravirgin reprezintă meniul ideal pentru prevenirea cancerului. Integrez această idee în meniul meu consumând zilnic alimente naturale, neprocesate, printre care broccoli, turmeric și usturoi. Limitez consumul de zahăr, carbohidrați rafinați, grăsimi animale saturate, conservanți și coloranți artificiali”
, spune dr. Matthew McCurdy, oncolog la Centrul Medical Austin.

 
4. „Nu uit niciodată de controalele periodice”

„Este important să respecți intervalele la care trebuie să mergi la control pentru a te asigura că ești sănătos. Multe tipuri de cancer sunt vindecabile dacă sunt diagnosticate la timp. Învață să-ți cunoști corpul și vei putea reduce semnificativ riscurile”, consideră dr. Justin Piasecki, chirurg oncolog.

 
5. „Mă vaccinez”

„Este vorba atât despre vaccinurile obișnuite, care previn riscurile de îmbolnăvire și fac organismul mai puternic, cât mai ales despre cel pentru hepatită sau vaccinul HPV”
, spune dr. Erin Sturgis, oncolog din Texas. 

 
6. „Mă asigur că am o greutate normală”

„Kilogramele în plus și obezitatea sunt în legătură directă cu multe tipuri de cancer. Pentru a mă asigura că mă mențin în formă fac mișcare cât mai des, dorm atât cât trebuie și îmi creez un echilibru între carieră și viața de familie”, spune dr. Peter Shields, oncolog din Ohio.

 
7. „Nu mă opresc la protecția solară”

„Este adevărat că protecția solară aplicată zilnic este principalul instrument pentru prevenirea cancerului de piele, însă nu este singura măsură pe care o iau. Port ochelari de soare, pălării cu bor larg și nu îmi programez niciodată antrenamentele în aer liber la ora prânzului sau după-amiaza”, expică dr. Hubert Greenway, oncolog din San Diego.

 
8. „Îmi place grădinăritul”

„Menținerea legăturii cu natura prin intermediul grădinăritului mă ajută să fiu mereu calm și să am un sistem imunitar puternic, care poate lupta eficient împotriva celulelor maligne. De asemenea, exercițiile fizice efectuate în aer liber și excursiile îți vor da o stare de bine și vor neutraliza stresul”, potrivit dr. Amy Lee, oncolog.

 
9. „Fac exerciții fizice în fiecare zi”

„Persoanele care sunt active trăiesc mai mult și nu sunt predispuse afecțiunilor cardiovasculare, diabetului de tip 2, accidentului vascular cerebral, depresiei și cancerului. Obezitatea și sedentarismul sunt primele două cauze ale cancerului, precum și factorii care reduc semnificativ șansele de supraviețuire ale pacienților diagnosticați cu această maladie”, spune dr. Delphine Lee, dermatolog și oncolog din Santa Monica, California.

 
10. „Nu fumez nicodată, nici măcar la ocazii speciale”

„Tutunul sub orice formă este un factor major de risc pentru cancerul pulmonar, de gât, de pancreas, cel renal, de vezică urinară sau de colon. Fumătorii reprezintă 30% din totalul cazurilor de deces datorate cancerului, iar cancerul pulmonar este principala cauză de deces atât pentru bărbați, cât și pentru femei”, explică dr. Jeffrey Vainshtein, oncolog de la Centrul Medical White Plains.

 
11. „Îmi mențin creierul activ”

„Este esențial să menții creierul în alertă la orice vârstă. De exemplu, mă spăl pe dinți cu mâna stângă pentru că sunt dreptaci și încerc mereu să învăț lucruri noi. În acest mod stimulez conexiunile dintre neuroni. Dacă încerci în fiecare zi să faci lucruri diferite îți vei menține creierul într-o activitate continuă”, potrivit dr. David Poulad, neurochirurg oncolog.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro