Poveste adevărată: "La o săptămână de la diagnostic am început chimioterapia"
Totul s-a petrecut foarte repede pentru Aurelia, o femeie de un optimism debordant care a învins cancerul la sân. La 46 de ani, Aurelia a trecut printr-o dublă mastectomie bilaterală cu reconstrucţie mamară în acelaşi timp, iar la o lună de zile a decis să-şi extirpe şi ovarele. Acum este sub tratament hormonal pe care trebuie să-l urmeze timp de 5 ani.
În iulie 2014, viaţa ei s-a schimbat
În iulie anul trecut (n.r. 2014), Aurelia a simţit la autopalpare un nodul la sân, iar după numeroase investigaţii făcute s-a dovedit că era vorba despre cancer la sân.
"Am simţit la autopalpare o formaţiune, am mers la mamografie şi s-a descoperit o tumoră înalt sugestivă să fie neoplazie. Am făcut biopsie la domnul profesor Alexandru Blidaru, urmată de examenul histopatologic şi analize imunohistochimice. Într-o săptămână s-a întâmplat totul şi am început deja chimioterapia (6 cure) pe care am suportat-o foarte bine şi am avut un program normal la muncă",
M-am documentat şi am făcut testele genetice
Următorul pas pe care l-a făcut Aurelia este acela de a afla dacă au fost cazuri de cancer mamar în familia ei, aflând astfel că două dintre mătuşile sale au avut neoplazie mamară. De aceea, testele genetice erau esenţiale dacă urma să ia o hotărâre în privinţa operaţiei de mastectomie.
"M-am documentat, am aflat că două dintre mătuşile mele au avut cancer la sân. Am făcut testele genetice care nu sunt decontate de stat şi sunt foarte scumpe. Mi-au ieşit modificări în gena BRCA1 şi am decis să fac mastectomie bilaterală în decembrie 2014".
După 6 cure de chimioterapie, tumora nu se mai palpa
"În octombrie când am terminat chimioterapia, tumora nu se mai palpa. Astfel că în decembrie am decis să fac mastectomia bilaterală şi cu reconstrucţie în acelaşi timp. A fost o operaţie extrem de grea, dar mi-am revenit destul de repede", ne spune Aurelia care de atunci este sub tratament hormonal pe care trebuie să-l urmeze timp de 5 ani de zile şi din cauza căruia are dureri osoase.
În ianuarie 2015 a urmat operaţia de extirpare a ovarelor
Testele genetice au arătat şi o predispoziţie pentru cancerul ovarian, de aceea Aurelia a luat hotărârea de a-şi extirpa ovarele. "În ianuarie mi-am extirpat ovarele. Nu a fost o operaţie grea, deoarece a fost făcută laparoscopic şi recuperarea a fost mult mai rapidă".
Motivaţia ei: un copil adoptat şi un credit
"Trebuia să merg mai departe... Am adoptat un copil şi trebuie să-l cresc. Mi-am făcut şi un credit, prin urmare nu mi-am permis să abandonez lupta", ne-a spus Aurelia.
Un sfat important pe care ea l-a adresat cititoarelor Eva.ro este legat de necesitatea de a face cu regularitate controale pentru a depista din timp orice formaţiune. "Dacă ai antecedente de cancer mamar în familie este esenţial să faci controale periodice, ecografii şi mamografie după vârsta de 40 de ani. De asemenea, mutaţiile genetice BRCA sunt foarte importante şi trebuie efectuate", este îndemnul femeii care a învins cancerul mamar.