Procentul mamelor care alăptează, mai mic în Europa şi SUA decât în Nepal şi Bhutan
ţările în curs de dezvoltare, potrivit unui raport UNICEF dat publicităţii joi.
Mamele din cele mai sărace ţări din lume alăptează deseori până în cel de-al doilea an de viaţă al bebeluşului, practică recomandată de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).În ţările în curs de dezvoltare şi emergente precum Peru, Madagascar, Bhutan şi Nepal, un procent de 99% dintre copii sunt alăptaţi, arată raportul UNICEF, citat de Agerpres.
În Europa şi Statele Unite, procentele sunt mai mici - în Irlanda, doar 55% dintre copii sunt alăptaţi, în timp ce în Statele Unite procentul este de 74%, iar în Marea Britanie, de 81%.
În Germania, 82% dintre mame îşi alăptează copiii, în timp ce ţările scandinave au cea mai mare rată de alăptare printre ţările europene, cu 98% dintre mamele suedeze şi 95% dintre cele norvegiene care nu apelează la alimentaţia pe bază de lapte praf.
Alăptarea contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului, îmbunătăţeşte performanţa cognitivă şi este asociată cu succesele şcolare, potrivit UNICEF.
Bebeluşii ar trebui să fie alăptaţi pentru prima dată în decursul primei ore de la naştere, recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Foto: Hepta