5 semne că ai de-a face cu un psihopat
Sănătate · Psihiatrie / 20.06.2019

Din momentul în care un psihopat intră în viața ta, totul se va transforma în haos și confuzie. Felul în care se comportă îți va afecta gândurile, personalitatea, emoțiile și principiile, fără ca acesta să se simtă vinovat sau să aibă remușcări.

Modul în care acționează un psihopat îți va deforma realitatea, iar manipularea la care apelează instinctiv te va face să crezi că tot ce se întâmplă este din cauza ta, când, de fapt, persoana toxică din preajma ta este sursa problemelor care apar din ce în ce mai des.

 
Iată cum îți dai seama că te confrunți cu un psihopat:

 
1. Minciunile patologice

Va minți mult și des. Minciunile aparent minore fac parte din viața lui cotidiană. Uneori minte intenționat pentru a obține un lucru precis, alteori o va face pentru că este atât de obișnuit să recurgă la acest truc încât spune ceva fals înainte să-și dea seama. De asemenea, te va învinui că ești prea sensibil, că ești pesimist sau că te îndoiești mereu de cuvintele lui. În cele din urmă se va ajunge și la scenariul în care te acuză pe tine că ești un micinos, iar el devine o simplă victimă a întregului context.

 
2. Plasarea vinei asupra ta în mod sistematic

Un psihopat va realiza diferite acțiuni sau va face anumite afirmații, iar după aceea va refuza să recunoască ce a făcut sau a spus. Va crea constant o nouă versiune a realității, care îi convine și îi permite să arunce vina asupra pentru că te îndoiești de el. Acest joc malițios va avea un efect negativ asupra gândurilor tale, te va face să te îndoiești de ceea ce crezi și îți va eroda încrederea în propriile forțe. Percepția asupra realității va fi distorsionată pentru că nu vei mai fi sigur dacă te poți încrede în propriile impresii sau în interpretarea pe care o auzi de la această persoană toxică.

 
3. Polarizarea atenției

Unui psihopat îi va face plăcere să observe cum mai multe persoane se ceartă, mai ales dacă el se află în centrul conflictului. Acest gen de discuții îi alimentează aroganța și se simte motivat de fiecare dată când poate cauza astfel de confruntări.
Te va face să vezi lucrurile în alb și negru, să nu percepi decât variantele extreme ale altor puncte de vedere tocmai pentru a favoriza irascibilitatea și certurile constante. Va face tot posibilul pentru a te face să te îndepărtezi de rude sau prieteni, transformându-i în potențiali dușmani pentru tine. Este o formă de manipulare foarte eficientă, care te va izola de toate persoanele care te pot susține împotriva lui, dar în același timp te va convinge că nu-ți vrea decât binele și vrea să te protejeze de cei care vor să-ți facă rău.

 
4. Provocările

Un psihopat va recurge la diferite afirmații sau acțiuni care te vor determina să reacționezi, iar apoi te va învinui pentru felul în care ai răspuns la provocarea lansată. Ți-ar putea spune că ești ciudat, susținând că ai mereu o reacție exagerată. Va face acest lucru pentru a-ți distrage atenția de la comportamentul lui malițios față de tine. În acest mod va putea continua să se poate urât, iar tu nu vei spune nimic pentru că vei ajunge să îți fie teamă să reacționezi în orice fel.

 
5. Discuțiile în contradictoriu circulare

Un psihopat poate da o interpretare complet diferită cuvintelor pe care le-ai folosit și te va atrage într-o ceartă fără sens numai pentru a se distra și a te face să te agiți în timp ce faci tot posibilul pentru a te disculpa. Fiecare discuție în contradictoriu va ajunge să evolueze în mod circular. Nu ai nicio șansă să te faci înțeles sau să câștigi cu un argument logic pentru că scopul unui psihopat nu este să rezolve problema care declanșează cearta, ci să te lase epuizat, stresat și lipsit de argumente.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro