Narcisistul vulnerabil: cel mai comun tip de narcisist de care nu ai auzit
Narcisismul apare din ce în ce mai frecvent și nu se referă neapărat la persoanele care au foarte multă încredere în ele și sunt egoiste. Există o categorie de narcisist mult mai comună, care nu este evidențiată clar și anume narcisistul vulnerabil.
Poate că te-ai obișnuit să asociezi narcisismul cu persoanele impunătoare, superficiale și absorbite complet de propriile calități, dar există și un tip de narcisist care nu are la fel de multă încredere în forțele proprii. Narcisistul vulnerabil este întâlnit mult mai des decât varianta egoistă și plină de aroganță.
Cum să înțelegi narcisiștii
Orice persoană din jurul tău ar putea fi, de fapt, un narcisist. Această tulburare de personalitate poate afecta pe oricine și de aceea trebuie să fii prudent. Ar putea fi vorba despre un coleg de serviciu, șeful tău, un membru al familiei, un prieten sau chiar partenerul tău de viață. Adesea persoana în cauză va avea un farmec irezistibil și o carismă deosebită. Datorită acestor calități narcisistul va pătrunde cu ușurință în cercul tău de apropiați, iar ție îți va fi greu să-ți dai seama ce se întâmplă cu adevărat.
Un narcisist este convins că este superior, vrea să fie tratat în mod special în orice situație și își dorește să primească atenția și afecțiunea tuturor, fără să dea nimic în schimb. Pentru a reuși este esențial să dea impresia că este o persoană amabilă și fermecătoare. Nu empatizează cu ceilalți, dar va face orice pentru a obține ce vrea, fără să-i pese cine va fi rănit în cadrul strategiei sale.
Cu toate acestea, nu toți narcisiștii sunt la fel. Există două categorii aparte, care se diferențiază prin caracteristicile comportamentale și modul de acțiune.
Narcisistul grandoman
De obicei când se discută despre narcisism este vizat tipul de comportament adoptat de un narcisist grandoman. Este vorba despre o persoană extrem de încrezătoare în forțele ei, care necesită atenția constantă a celorlalți și face totul pentru a acapara discuțiile și comentariile.
De exemplu, poate organiza o petrecere pentru o rudă sau un prieten, dar va face ca evenimentul să se centreze asupra lui. Dacă prietenul sau ruda îi arată că nu procedează corect va nega că are dreptate.
Această categorie de narcisiști apelează foarte des la manipulare și prezintă o tendință de a deveni sociopați. Vor avea o tactică mult mai agresivă, sunt foarte vicleni și inteligenți, obținând adesea ceea ce își doresc.
Narcisistul vulnerabil
Reprezintă opusul narcisistului grandoman. În timp ce grandomania va determina extrovertismul și atitudinea impunătoare, narcisistul vulnerabil va fi o persoană introvertită. Va apela la tehnici de agresivitate pasivă și se va transforma în victimă. În plus, se implică mult mai rar în relații sentimentale decât narcisistul grandoman pentru că nu găsește ușor persoane care să îi satisfacă standardele ridicate.
Și narcisistul vulnerabil este sigur că este mai bun decât ceilalți, superior din orice punct de vedere, dar consideră că restul lumii nu a realizat încă acest lucru. Este foarte dur cu el însuși și are un ego fragil, fiind sensibil chiar și la criticile minore.
Deși este sigur că este superior, orice conflict îl pune în dificultate. Narcisistul vulnerabil simte nevoia de a câștiga, dar nu poate face acest lucru într-un mod sănătos. Una dintre tehnicile la care apelează cel mai frecvent pentru a câștiga o ceartă este amenințarea că își va face rău.
Narcisismul vulnerabil este în creștere
Potrivit specialiștilor, cazurile de narcisism vulnerabil sunt de 3 ori mai des diagnosticate decât cele legate de grandomanie. Răspândirea rapidă a acestei tulburări de personalitate este atribuită și rețelelor de socializare. Un narcisist vulnerabil nu va fi dispus să discute direct cu multe persoane și va evita interacțiunile constante, mediul online fiind ideal pentru activitatea lui. Își poate prezenta o fațadă atractivă, va pretinde că este mult mai important decât în realitate, își va modifica fotografiile în mod artistic și va crea profilul potrivit pentru a atrage cât mai multe persoane în plasa lui.
În ciuda felului în care se prezintă, narcisistul vulnerabil are o imagine de sine negativă, iar complexul de superioritate nu este decât o modalitate de a ascunde cât de puțină încredere are în el. De aceea muncește atât de mult pentru a-și perfecționa profilul online. Poate că nu realizează acest lucru, dar nu este deloc mulțumit de cine este în realitate.