Razvan si Dani spun STOP cancerului de piele. Vezi in ce consta campania!
In perioada 1-15 iulie se desfasoara campania "Zilele Melanomului", un proiect care incearca sa lupte activ impotriva acestei boli care omoara în jur de 60.000 de oameni anual.
Aceasta campanie este realizata de BeautyMed in parteneriat cu Elos Skin & Laser Center, Fotofinder (sistem profesional pentru depistarea cancerului de piele) si emisiunea Neatza cu Razvan si Dani de la Antena 1. Pe durata a 15 zile, in intervalul 1-15 iunie vom oferi in cadrul emisiunii vouchere cu diagnostic gratuit pentru cancerul de piele. Alaturi de noi in aceasta campanie vor fi D-na Dr Carmen Salavastru, Medic Dermatolog la Spitalul Colentina si D-na Dr Filis Demirgean, Medic Dermatolog la Elos Skin & Laser Center care vor prezenta riscurile la care ne expunem, patologia, efectele dar si metode de preventie.Principala sursa de aparitie a cancerulului de piele este expunerea la soare, mai exact la ultravioletele A si B. In ultimii zeci de ani gaura din stratul de ozon s-a marit ceea ce permite ultravioletelor A si B sa patrunda mult mai repede in atmosfera si sa aiba efecte daunatoare asupra pielii.
In acest context, in ultimii ani mass-media a inceput sa atraga atenția din ce in ce mai des asupra cresterii alarmante a numarului de cazuri de cancer de piele. Preventia si educarea asupra riscurilor pe care le implica melanomul (cancerului de piele). In orice stat dezvoltat detectarea timpurie sau in faza incipienta duce la tratarea cu succes a cancerului. In Romania afli in ultimul stadiu al bolii ca suferi de cancer iar sansele de tratament scad dramatic.
Statistici
- anual 60.000 de oameni mor la nivel global din cauza cancerului de piele.
- 32% dintre români nu folosesc creme cu factor de protecţie
- in Romania apar 2000 cazuri noi/an de cancer de piele
Cancerul de piele: diferite forme
De departe cea mai cunoscuta forma de cancer de piele este melanomul malign. Insa termenul de cancer de piele este o denumire colectiva pentru diferite boli maligne de piele.
Cancerul de piele este o tumora maligna a celulelor ce alcatuiesc pielea. Exista mai multe tipuri de cancer de piele: melanomul malign(afecteaza melanocitele - celulele responsabile de pigmentul pielii), carcinomul bazo-celular (sunt implicate celelule bazale epidermale), carcinomul spino celular (se dezvolta din keratinocite) si carcinomul neuroendocrin alpielii (afecteaza celulele eliberatoare de hormoni). Melanomul malign este cea mai grava forma a cancerului de piele si cea mai putin intalnita, dar cu mortalitatea cea mai crescuta. Majoritatea cancerelor de piele apar la persoanele varstnice in zonele corpului expuse la soare sau la persoanele cu un sistem imunitar slabit. Frecvent, cancerele de piele se dezvolta la persoanele albe, mai ales la cei cu pielea deschisa si cu ochii albastri, decat la cei de culoare neagra. Se pare ca factorul declansator esential ar fi o expunere excesiva la soare, mai ales in primii ani de viata.
Semnele si simptomele cancerului de piele
Carcinomul bazo-celular: vasele de sange mici sunt vizibile la nivelul tumorii; exista o zona denivelata unde, de obicei apar cruste si sangerari;
Carcinomul spino celular: apare pe pielea expusa la soare ca o zona bine definita, rosie, ingrosata si care prezinta descuamare. Ca si la carcinomul bazo-celular poate aparea ulceratia si sangerarea;
Melanomul malign: pentru identificarea acestuia exista formula memotehnica ABCDE
- A (asymmetry): leziuni asimetrice ale pielii (forma unei jumatati de alunita nu se potriveste cu cealalta jumatate);
- B (border): marginile neregulate ale leziunilor, crestate, patate;
- C (colour): coloratie neuniforma;
- D (diameter): diametru nevi pigmentari > 6 mm;
- E (enlargement): marirea in volum a alunitei.
Factorii de risc ai cancerului de piele
- Expunerea prelungita la soare sau la lumina ultravioleta, factorii de risc cei mai importanti pentru producerea cancerului de piele, mai ales in timpul copilariei (din neatentie), in cadrul meseriilor in care persoanele trebuie sa lucreze afara pe soare sau in timpul activitatilor in aer liber;
- Genetici (mai multe cazuri de cancer de piele in aceeasi familie);
- Prezenta nevilor displazici si a celor pigmentari (alunite > 50);
- Expunerea la lumina ultravioleta din saloanele de bronzat este la fel de periculoasa ca expunerea la soare;
- Contactul cu substante daunatoare ca arsenicul (mineri, fermieri) sau hibrocarburile(din smoala si diverse uleiuri) pot duce la dezvoltarea carcinomului spino celular;
- Istoric de arsuri mai ales in perioada copilariei;
- Pielea deschisa la culoare, parul blond sau roscat si ochii albastri, persoanele care mai degraba se ard decat se bronzeaza la soare;
- Prezenta pistruilor la nivelul portiunii superioare a spatelui;
- Sistem imun deprimat;
- Prezenta alunitelor de la nastere mai ales daca acestea sunt foarte mari (mai mult de 2 cm in diametru);
- Istoric personal de tumora cutanata;
- Prezenta altor cancere tip leucemie, limfom;
Diagnosticul cancerului de piele
Daca o portiune anormala de piele evoca posibilitatea existentei unui cancer cutanat, atunci exista anumite examene medicale si teste care pot fi utilizate in scopul de a diagnosticarii.
Screening:
Examinarea pielii cu Fotofinder ATBM de catre un doctor specialist si efectuarea unui istoric medical.Modulul de scanare a corpului cu Fotofinder ATBM face mai mult decat sa comparare si sa evaluareze imaginile inainte si dupa.Software-ul sistemului compara fotografiile pacientului, evidentiind astfel analiza zonelor redundante. Odata ce imaginile urmarite sunt salvate, modulul ATBM compara automat toate fotografiile cu imaginile de baza si incearca sa identifice leziunile noi si modificate. Leziunile superficiale sunt rapid evidentiate de utilizator pentru evaluarea sau interventia dermatoscopica. Imaginile sunt realizate cu precizie prin intermediul camerei FotoFinder ce ofera o amplificare a acestora marind de la 20 x la 70x.
Teste de diagnostic:
Biopsia pielii
Este un test bun pentru confirmarea diagnosticului definitiv. Medicul excizeaza formatiunile anormale. In cazul in care aria suspecta este prea mare pentru a fi extirpata in intregime, se recolteaza doar o proba de tesut pentru ca apoi aceasta sa fie analizata la microscop. Biopsia se efectueaza cu anestezie locala.