Avortul spontan - se poate face ceva?
Sănătate · Sarcina / De Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalulElias din Bucuresti, 01.09.2003

Nu putine dintre dumneavoastra, cele care ati trait neplacuta experientaa pierderii unei sarcini, ati auzit in cabinetele doctorilor pe la carev-ati perindat expresii de genul: "ati avut ghinion, mai incercatipana reusiti", "nu se mai poate face nimic, sunteti prea in varsta","aveti un organism slabit, de aceea avortati mereu", "nu stiu/nu am timp,incercati la un endocrinolog", "asa a fost sa fie", "totul mergea atatde bine, nu imi explic ce s-a intamplat", etc.

Una dintre cele mai importante realizari in viata unui om este concepereaunui copil. Pentru indeplinirea acestui deziderat trebuie sa aiba loco succesiune de evenimente deosebit de importante: o maturare perfectaa ovulului cu un timing de ovulatie la fel de perfect, secondate deo fecundare reusita, realizata de catre un spermatozoid normal, totulurmat de o implantare ireprosabila a embrionului intr-o mucoasa uterinapregatita hormonal si structural in cel mai mic detaliu. Punctele cheieale acestei adevarate aventuri il reprezinta o structura celulara si unmaterial genetic normal al celor doi gameti (ovulul si spermatozoidul),caile anatomice prin care cei doi gameti intra in contact sa fiepermeabile, mucoasa uterina in care se produce implantarea embrionului safie bine pregatita, sistemul imunitar matern sa fie capabil sa recunoascaembrionul ca fiind o structura "self", iar pe parcursul sarcinii sa nuapara probleme care sa interfere cu dezvoltarea normala a fatului.


Din pacate anumite persoane, din motive mai mult sau mai putin cunoscute,sunt private de dreptul fundamental al fiecarei fiinte vii, acelade a face copii si de a-si aduce astfel contributia la perpetuareaspeciei umane. Aceste persoane se confrunta cu o problema denumitainfertilitate. Infertilitatea reprezinta, in sensul cel mai larg,incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa un an de contact sexualneprotejat sau incapacitatea femeii de a duce la bun sfarsit o sarcinacare sa se finalizeze cu nasterea unui copil viu. In trecutul umanitatiifemeile incapabile de a ramane insarcinate erau privite cu o oarecarereticenta, fiind considerate singurele vinovate de acesta situatie. Inultimile decenii, odata cu avantul fara precedent luat de catre stiintefundamentale precum genetica, biologia celulara sau imunologia, conceptiaasupra cauzelor infertilitatii unui cuplu s-a schimbat radical. Astazise vorbeste de infertilitatea cuplului si nu doar de a femeii sau abarbatului. Cea mai grava fateta a infertilitatii o reprezinta avortulspontan recurent: femeia este capabila sa ramana insarcinata dar nupoate tine sarcina si avorteaza.


In miniserialul care urmeaza pe parcursul mai multor saptamani voiincerca sa explic, intr-un limbaj cat mai putin academic, care suntcauzele avortului spontan si ce se poate face la ora actuala, atat pe planmondial cat mai ales la noi in tara, in gestionarea acestei afectiuni.

I: Cauze genetice
II: Cauze anatomice
III: Cauze imunologice
IV: Cauze infectioase
V: Cauze endocrine
VI: Cauze toxice

Cauzele genetice ale avortului spontan
Concluzii practice


Cauzele anatomice ale avortului spontan (II)

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro