Sarcina si sexul
Sănătate · Sarcina / De Vania Limban
Active Center
Tel:01-4138408; GSM: 0722288856
E-mail: [email protected]
Web: www.users.pcnet.ro/activecenter
, 09.09.2002

Legat de modul in care pot sa decurga relatiile sexuale in timpulsarcinii, exista inca din cele mai vechi timpuri opinii diferite,care tin foarte mult de aspectele etice, spirituale si medicale alesocietatilor si culturilor din care provin femeia si barbatul.

Respectarea acestor aspecte tine foarte mult de educatie si de optiunilepersonale ale partenerilor. Imbinarea lor armonioasa si evitarea unoratitudini extreme nu fac altceva decat sa contribuie atat la bunul mersal sarcinii cat si la sanatatea femeii si a viitorului ei copil.


Sarcina aduce cu sine inca de la inceput o serie de schimbari in viatasexuala a cuplului, pe de o parte, datorita transformarilor hormonalecare intervin din momentul in care femeia ramine insarcinata, iar pe dealta parte, datorita aspectelor emotionale speciale care apar.

Momentul confirmarii sarcinii reprezinta inceputul "calendaristic"al acestor schimbari. Libertatea de a face sex, fara a mai trebui luatemasuri de protectie prin folosirea de anticonceptionale, ca si bucuria dea "visa" impreuna la viitorul copil, da o conotatie deosebita relariilorsexuale din aceasta perioada.


Exista insa si cupluri care incep sa se teama ca aspectele legate deviata lor sexuala intima ar putea sa puna in pericol viata viitorului lorcopil, motiv pentru care ele recurg la o abstinenta totala. Am intalnitde-a lungul practicii mele profesionale, femei care mi-au povestit caau intrerupt orice relatie sexuala cu partenerul lor, din momentul incare au aflat ca sunt gravide, pana la sfarsitul perioadei de lauzie,adica la patruzeci de zile dupa nastere.

Aceasta atitudine este exagerata si complet nejustificata din punct devedere medical, atata timp cat nu exista o recomandare speciala in acestsens din partea medicului de familie sau a obstetricianului. Apetitulsexual deosebit pe care-l simt unele femeii in sarcina nu trebuie ascunssau considerat "o rusine", deoarede el se explica din punct de vederemedical prin producerea unor hormoni specifici in organismul femeiiin aceasta perioada. Este vorba de "endorphine", ele fiind cele carecontribuie la aparitia acestor senzatii deosebite, care meresc sentimentulde placere al femeii in timpul actului sexual.


Cu certitudine ca pe masura ce sarcina progreseaza, se poate ca treptatsa inceapa sa apara un disconfort, cauzat de kilogramele in plus pecare femeia incepe sa le ia. Din acest motiv este bine ca mai ales inultimile luni sarcina, partenerii sa tina cont de ele si sa apeleze lafolosirea unor pozitii sau atitudini adecvate acestei perioade.

In ultima luna de sarcina, preocupati de apropierea momentuluinasterii, de obicei, cei mai multi parteneri raresc sau chiar intreruprelatiile sexuale, ele reluandu-se la aproximativ sase saptamani dupanastere. Perioada de abstinenta dupa nastere este recomandabil sa fierespectata, deoarece este perioada in care organismul femeii isi revinedupa nasterea copilului la normal.


Va sfatuiesc sa incercati sa considerati transformarile majore carese petrec cu corpul d-voastra in timpul sarcinii ca pe ceva normal, incare in cele mai multe cazuri statusul de sanatate nu este afectat siin masura in care nu exista o recomandare speciala din partea mediculuicare va ingrijeste, sa incercati sa duceti o viata sexuala normala,adaptata acestei perioade.

de Vania Limban
Active Center
Tel:01-4138408; GSM: 0722288856
E-mail: [email protected]
Web: www.users.pcnet.ro/activecenter

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro