Știați că murăturile reglează digestia și glicemia și reduc depresia? Iată ce alte beneficii mai au aceste alimente fermentate
Muratul este o tehnică străveche de conservare a alimentelor. Oamenii pot face murături din aproape orice aliment, dar, pentru mulți, murăturile sunt sinonime cu castraveții, varza sau gogoșarii murați.
De regulă, oamenii păstrează murături într-o saramură fermentată care conține bacterii benefice, ceea ce înseamnă că pot fi benefice pentru o dietă sănătoasă.
Murăturile fermentate oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alte murături. Totuși, chiar și murăturile nefermentate, sunt bogate în vitamine precum K și A.
Murăturile sunt bune pentru tine?
Murăturile sunt fără grăsimi și au puține calorii, dar sunt, de asemenea, sărace în majoritatea celorlalți nutrienți, cu excepția sodiului.
O porție de 100 de grame de murături conține 457 de miligrame de sodiu, adică aproape 20% din limita zilnică recomandată. Majoritatea murăturilor sunt bogate în sodiu, așa că este important să se limiteze consumul.
Persoanele cu hipertensiune arterială sau probleme cardiovasculare ar fi de dorit să evite murăturile.
Murăturile, sursă naturală de probiotice
Principala calitate terapeutică a murăturilor este că unele murături conțin bacterii benefice. Oamenii folosesc saramură pentru a face murături. Saramura este apă amestecată cu sare sau un acid, cum ar fi oțetul. Saramura fermentată conține bacterii bune care pot îmbunătăți sănătatea organismului, însă doar unele saramuri trec prin procesul de fermentație.
Murăturile fermentate acționează ca probioticele, protejând microbiomul organismului și susținând creșterea bacteriilor sănătoase în intestin.
Stomacul conține milioane de bacterii care ajută organismul să digere și să absoarbă alimentele. Aceste bacterii pot preveni infecțiile, pot ajuta în diaree și constipație și, de asemenea, pot contribui la tratarea problemelor cronice ale stomacului, cum ar fi boala Crohn.
Murăturile fermentate sunt bogate în probiotice, așa că pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la prevenirea problemelor minore de stomac.
Unele cercetări limitate sugerează că probioticele pot oferi alte beneficii pentru sănătate, inclusiv:
- reducerea simptomelor de depresie și anxietate
- tratarea cariilor si gingivitei
- gestionarea diabetului
- prevenirea sau tratarea alergiilor
- reducerea infecțiilor tractului urinar
- scăderea riscului apariției unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon
Cercetarea acestor beneficii este încă în stadii incipiente. Cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii mai mari înainte de a putea exista o certitudine cu privire la efectele pe termen lung ale probioticelor asupra sănătății.
Patru beneficii majore aduse de murături
În plus față de murăturile fermentate care conțin probiotice, murăturile, în general, pot oferi aceste alte beneficii pentru sănătate.
Restabilirea echilibrului electrolitic
Electroliții sunt săruri de care organismul are nevoie pentru o funcționare sănătoasă. Când o persoană se confruntă cu deshidratare, poate pierde și electroliți.
Murăturile sunt bogate în sodiu și, prin urmare, sunt, de asemenea, bogate în electroliți. Teoretic, acest lucru sugerează că zeama murăturilor ar putea fi o opțiune pentru restabilirea electroliților persoanelor care au febră, vărsături sau care sunt deshidratate.
Unii sportivi susțin că zeama murăturilor îi ajută să-și refacă electroliții după un antrenament.
Tratarea crampelor musculare
Cercetări mai vechi, din 2010, sugerează că murăturile pot ajuta la combaterea crampelor musculare.
Cercetătorii au indus, electric, crampe musculare unor bărbați bine hidratați iar apoi au repetat procedura, după o săptămână. Ei au descoperit că participanții care au băut zeamă de murături au scăpat rapid de crampe.
La polul opus, apa deionizată nu a oferit aceleași beneficii, ceea ce înseamnă că doar electroliții și starea de hidratare nu au explicat rezultatul. Acest lucru sugerează că altceva din compoziția murăturilor poate ajuta cu crampele musculare, mai degrabă decât conținutul de apă sau electroliții.
Ține glicemia sub control
Murăturile care folosesc o saramură pe bază de oțet pot ajuta la controlul glicemiei. Nivelurile stabile de glucoză din sânge pot ajuta la prevenirea senzației de foame intensă. Prevenirea creșterilor de glucoză din sânge este, de asemenea, esențială pentru sănătatea persoanelor cu diabet.
Un mic studiu, din 2013, a urmărit 14 adulți sănătoși cu risc de diabet de tip 2. Acei participanți care au consumat oțet în timpul mesei au avut niveluri de glucoză din sânge mai scăzute decât cei care nu au consumat.
Mai multe cercetări sunt necesare pentru a determina amploarea beneficiilor și cea mai sigură cantitate de oțet de consumat. Cu toate acestea, persoanele care sunt interesate de un mod relativ ușor de a ajuta la controlul zahărului din sânge ar putea lua în considerare consumul de murături sau alte alimente bogate în oțet în timpul meselor.
Conțin antioxidanți ce previn îmbătrânirea
La fel ca toate fructele și legumele, murăturile conțin antioxidanți. Studiile efectuate în laboratoare au arătat că antioxidanții pot contracara efectele radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt substanțe chimice din organism care pot juca un rol în dezvoltarea unei game largi de probleme de sănătate. Aceste probleme includ cancerul, inflamația, bolile de inimă și diverse boli cronice. Radicalii liberi pot contribui, de asemenea, la îmbătrânire.
Numeroase studii au asociat antioxidanții cu o sănătate mai bună. De exemplu, o analiză Cochrane, din 2017, a constatat că suplimentele cu antioxidanți ar putea încetini degenerescența maculară legată de vârstă, care este o cauză principală a orbirii.
Citirea etichetelor, o îndeletnicire folositoare
Pentru a obține cele mai multe beneficii despre murături este foarte important să știți ce conțin.
Oamenii ar trebui să citească cu atenție eticheta nutrițională în timp ce întreabă următoarele:
- Este acesta un aliment fermentat? Doar murăturile fermentate oferă beneficii probiotice, cum ar fi un risc redus de infecții cu drojdie și o sănătate mai bună a intestinului.
- Murăturile conțin oțet? Oțetul poate ajuta la controlul zahărului din sânge.
- Care este conținutul de sodiu al acestor murături? Alimentele cu conținut scăzut de sodiu sunt o alegere mai bună pentru aproape toată lumea. Conținutul mai scăzut de sodiu înseamnă, de asemenea, că este mai sigur să mănânci mai multe murături.
Există multe moduri de a face murături, astfel încât oamenii să poată experimenta diferite metode. Combinația potrivită de condimente și condimente poate face o mare diferență, la fel ca și alegerea castraveților sau gogoșarilor potrivi.
Persoanele care sunt însărcinate sau care au sistemul imunitar slăbit din cauza chimioterapiei, medicamentelor imunosupresoare sau HIV nu ar trebui să mănânce murături de casă.
Murăturile de casă pot conține bacterii periculoase care cresc riscul de îmbolnăvire. Oricine este expus riscului de îmbolnăvire ar trebui să ia în considerare să se bucure de murături numai dintr-o sursă de sigură, reglementată.