Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne, ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne, ne avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Specialistul ne recomanda sa avem mare atentie cand alegem mezelurile si sa citim intotdeauna informatiile nutritionale. Desi exista legi care obliga producatorii din Romania sa specifice pe eticheta toate componentele retetei, ei se feresc in continuare sa dezvaluie cantitatile adevarate de carne dintr-un produs.
"Dintr-o lista de aproximativ 20 de ingrediente, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfati, nitriti, nitrati, arome sintetice si coloranti, multa sare si multa apa",
Fosfatii impiedica fixarea calciului in oase
In ultima vreme, au aparut tot soiul de aditivi care n-au fost testati toxicologic, dar pe care producatorii au inceput sa-i foloseasca intens, iar dintre cei mai periculosi sunt fosfatii, care, in exces, impiedica fixarea calciului in oase, potrivit prof. dr. Mencinicopschi.
Glutamatul monosodic da un gust foarte bun
El stimuleaza pofta si te face sa mananci incontinuu. "Efectul nu-i imediat, dar mancand si mancand, duce la obezitate",
Faina de soia si amidonul de cartofi, responsabile pentru aspectul proaspat
40% din compozitia unui parizer sau a unui salam ieftin este data de faina de soia si amidonul de cartofi, care sunt responsabile de aspectul de „delicios” al mezelurilor. "Soia in stare pura, nemodificata genetic, a ajuns sa fie cel mai sanatos ingredient dintr-un salam. Amidonul, in schimb, chiar n-are ce cauta intr-un produs din carne", concluzioneaza specialistul.