Curele de slabire care impun un consum extrem de scazut de carbohidrati, precum Atkins, favorizeaza aparitia cancerului la colon, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie preluat de telegraph.co.uk. Cercetatorii de la Institutul de cercetare Rowett, Aberdeen, au descoperit ca exista o legatura intre consumul de carbohidrati si productia unui acid gras, butirat, care protejeaza organismul impotriva cancerului colonorectal.
Dietele sarace in carbohidrati provoaca scaderea de patru ori a numarului de bacterii care produc acest acid utilizat la distrugerea celulelor canceroase. Profesorul Harry Flint, coordonatorul studiului, a declarat: "Pe termen lung este posibil ca asemenea diete sa provoace cancer colonorectal. Aceasta este o boala care poate fi prevenita si exista probe concrete ca o dieta saraca in carbohidrati contribuie la cresterea riscului aparitiei ei". In mod traditional, o astfel de dieta incepe cu eliminarea aproape in totalitate a alimentelor care contin carbohidrati, care se gasesc in alimente precum cartofi, produse lactate proaspete si alcool. Aceasta etapa dureaza doua saptamani si majoritatea persoanelor raporteaza o scadere drastica in greutate in aceasta perioada.