In ultimii 40 de ani, infertilitatea cuplurilor s-a dublat in tarile industrializate, iar numarul de spermatozoizi la barbati a scazut cu 50a. Totodata, cancerul testicular a devenit o boala din ce in ce mai frecventa.
Toate acestea ar putea fi cauzate de expunerea la anumite substante chimice periculoase, fabricate de om si folosite in productia de parfumuri, covoare, aparate electronice, imbracaminte si alte bunuri de consum, arata un raport Greenpeace, dat publicitatii ieri.
Anomalii genitale la bebelusi
Unele creme de corp, deodorante, sampoane, paste de dinti si parfumuri contin o serie de substante periculoase pentru sanatate, cum ar fi alchilfenoli, ftalati, bifenoli A si moscuri artificiale, indica raportul Greenpeace.
"Exista parfumuri foarte cunoscute care contin ftalati, substante daunatoare sanatatii. O parte din aceste substante periculoase se gasesc inclusiv in produse electronice, precum calculatoarele sau telefoanele mobile, dar si in produse precum cele de colorare a tesaturilor", afirma Anamaria Bogdan, press officer Greenpeace Romania.
Plasticele lipite pe pijamalele copiilor ar contine substanta alchilfenol, despre care testele de laborator au aratat ca ar influenta producerea spermei, precizeaza Helen Perivier, cea care a initiat campania Greenpeace impotriva substantelor toxice.
Cresterea infertilitatii si a numarului de copii cu anomalii genitale ar putea avea aceeasi cauza, afirma reprezentantii Greenpeace.
Infertilitatea afecteaza astazi 15-20% din cupluri, comparativ cu 7-8%, in anul 1960. Totodata, raportul in functie de sex al nou-nascutilor s-a schimbat dramatic in unele zone, iar numarul afectiunilor aparatului reproducator al bebelusilor de sex masculin a crescut, mai arata raportul Greenpeace. Multe dintre aceste afectiuni apar in stadiile intrauterine sau la scurt timp dupa nasterea copilului.
150 de pericole chimice
Aproximativ 100.000 de substante chimice se folosesc frecvent pentru fabricarea produselor cosmetice, electronice, dar si pentru imbracaminte si covoare. "Dintre acestea, doar 150 sunt considerate periculoase pentru sanatate", spune Helen Perivier, initiatoarea campaniei Greenpeace impotriva substantelor toxice. Moscurile, ftalatii si bifenolii sunt doar cateva dintre acestea.
"Moscurile sunt substante care produc o sensibilizare la lumina si se gasesc adeseori in parfumuri, in timp ce ftalatii se intalnesc mai mult in plastice, adezivi si in lacuri. Bifenolii sunt substante de uz stomatologic si provoaca dermatite de contact", explica dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.