Magneziul previne infarcturile cerebrale la barbatii fumatori
Riscul infarctului cerebral (fluxul sangelui catre creier este blocat) in cazul barbatilor fumatori este redus daca sunt consumate alimente bogate in magneziu. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in Suedia.
Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockhlom au analizat dieta si alte obiceiuri sanatoase pe un esantion de 26.556 barbati, cu varsta cuprinsa intre 5o-60 ani, care au fumat dar nu au avut niciodata atac de inima.Intr-o perioada de 13.6 ani, 2.702 barbati au suferit un infarct cerebral, 383 au avut hemoragii intracereblare (sangerari in tesuturile creierului), 196 au avut hemoragii subarahnoide (sangereri intre creier si tesuturile care il acopera) si 84 au avut tipuri de atacuri neidentificate.
Dupa ce au judecat in functie de varsta si factorii de risc cardiovasculari (cum ar fi nivelul colesterolului si diabetul), cercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii care au consumat mai mult magneziu (aproximativ 589 ml/pe zi) au prezentat un risc cu 15% mai scazut pentru infarcturile cerebrale, in comparatie cu cei care consumau in jur de 372 ml/pe zi magneziu. Concluzia era mai evidenta in cazul persoanelor cu varsta mai mica de 60 ani.
Totodata, in studiu nu au fost facute asocieri intre consumul de magneziu si riscul pentru hemoragiile subarahnoide sau intracerebrale, au adaugat cerecetatorii. De asemenea, acestia sustin ca in cazul consumului de calciu, potasiu si sodiu nu au fost facute asocieri cu niciun tip de atac.
Autorul studiului sustine ca "o reactie inversa intre magneziu si infarcturile cerebrale sunt biologic plauzibile". Magneziul scade presiunea sanguina dar poate afecta si concentratia de colesterol si modul in care organismul utilizeaza insulina pentru a transforma glucoza in energie, ambele pot afecta riscul infarctului cerebral, dar nu hemoragia.