Tot mai multe femei se confruntă cu imposibilitatea de a obține o sarcină și, implicit, visul de a deveni mamă pare unul îndepărtat.
În exclusivitate pentru eva.ro, medicul Chadi Muheidli, specialist obstetrică-ginecologie la Dacia Medical Center, explică pas cu pas ce e de făcut în acest caz pentru combaterea infertilității.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale infertilităţii şi cum ar putea fi ele combătute?
Infertilitatea, fie ea feminină sau masculină, afectează tot mai multe cupluri. Statisticile europene vorbesc despre o alarmantă creştere anuală de până la 9%. În cazul femeilor, principala cauză de infertilitate constă în anexite şi boli cu transmitere sexuală. Acesteia i se adaugă afecţiunile uterului şi ovarele polichistice, pe care le au o treime din femei. Totodată, e bine ca doamnele să aibă în vedere și rezerva ovariană scăzută odată cu înaintarea în vârstă care îngreunează considerabil apariția sarcinii.
La bărbaţi, motivele sunt multiple. De la bolile infectocontagioase ale copilăriei, patologii post traumatice sau probleme genetice, până la un mod de viață nesănătos prin : fumat, stres, poluare, condiţii de lucru neprielnice. Singura metodă de prevenţie a infertilității în cuplu sunt controalele şi analizele regulate, efectuate o dată pe an.
Pentru un cuplu care nu a reuşit conceperea unui copil pe cale naturală, ce soluţii medicale există?
Procedurile de reproducere umană asistată sunt singura soluţie medicală pentru cuplurile care nu pot concepe natural. Totul începe cu o investigare completă a partenerilor pentru a vedea care sunt cauzele infertilităţii. Doar o diagnosticare corectă poate duce la tratamentul eficient. Proceduri folosite sunt: inseminarea intrauterină cu lichid seminal de la soţ sau donator, fertilizarea in vitro pentru cuplurile cu normospermie şi ICSI, atunci când există o problemă masculină. Medicul curant este cel care trebuie să facă o recomandare potrivită.
Din acest an s-a reluat subprogramul naţional de fertilizare in vitro. Cât de costisitoare şi de stresantă este terapia aferentă acestei proceduri?
Din luna mai, statul decontează în jur de 6.200 de lei pentru procedura de fertilizare in vitro, dar atât. Nu este alocată nicio sumă pentru medicaţia aferentă, care variază între 800 şi 1.500 de euro, în funcţie de rezerva ovariană şi de vârsta pacientei. Oamenii ajung la noi pentru o astfel de procedură, ca o ultimă soluţie, în care îşi pun toate speranţele. Cei mai mulţi au încercat ani la rând diferite metode, medicale sau nu, ceea ce înseamnă că sunt supuşi unui stres emoţional de lungă durată. Acesta este amplificat mai ales de imposibilitatea pacienților de a acoperi cheltuielile.
Care este procentul de reuşită a unui FIV faţă de o inseminare artificială?
Am reuşit şi aici, în România, să avem o rată de succes similară celei din Uniunea Europeană. După ani de studii şi de modernizări, şansa de reuşită pentru o procedură de fertilizare in vitro a ajuns la 35%, iar pentru o inseminare artificială cu lichid seminal de bună calitate, 17%. Fiecare caz are particularităţile lui în funcţie de care aceste procente pot fi mai mici sau mai mari. Depinde doar de medic în ce măsură poate maximiza şansele, printr-un diagnostic corect şi indicaţii terapeutice potrivite.
Am auzit deseori vorbindu-se, în acest context, despre tratamente hormonale. Există efecte secundare asupra sănătăţii?
Stimularea ovariană se realizează cu ajutorul unei medicaţii speciale, folosite pentru creşterea nivelului de estradiol peste valorile întâlnite într-un ciclu. Doar aşa putem recruta foliculii necesari pentru a creşte şansele unei proceduri de fertilizare. Această tehnică determină o dereglare hormonală minoră, pe o perioadă scurtă de timp. Ca efecte, menţionăm totuși riscul de apariţie a unor probleme mamare cum ar fi chistul sau fibromul mamar. Medicul are datoria să explice toate aceste lucruri și să ia cea mai bună decizie împreună cu pacientul.
Cât de mult contează suportul emoţional în cazul unui cuplu diagnosticat drept infertil?
Infertilitatea este un subiect sensibil, oamenii îşi pun toate speranţele în medicul lor. Atât el, cât şi apropiații cuplului diagnosticat infertil, joacă un rol definitoriu în acest demers. Tocmai de aceea este nevoie de sprijin din ambele părţi. Medicul, pe lângă datoria de a trata cât mai bine pacientul, trebuie să se plieze pe fiecare caz în parte. Nevoile sunt diferite, aşteptările se pot modifica de la o zi la alta, la fel şi starea de spirit, şi atunci trebuie să fii pregătit să ai răspunsuri pe care pacienţii tăi să conteze. Dacă tensiunile nu se pot rezolva prin aceste discuţii, atunci se poate apela şi la o consiliere specializată din partea unui psiholog.
Am putea face o medie, după câte reproduceri asistate o femeie îşi vede visul împlinit, acela de a deveni mamă?
1 din 3 paciente obţine o sarcină după prima procedură de fertilizare in vitro. După fiecare procedură, procentul cumulat de sarcini creşte până la 70-80% dacă vorbim despre 4-5 fertilizări. În cazul în care nu avem o sarcină după aceste etape, atunci şansele de reuşită sunt foarte foarte mici. Întotdeauna este nevoie de o colaborare strânsă medic-pacient, iar noi, cei care lucrăm în domeniul reproducerii umane asistate, suntem responsabili de fiecare decizie, căreia trebuie să îi minimalizăm riscurile şi să oferim cât mai multe şanse bazându-ne pe experienţa noastră şi a echipei cu care lucrăm.