O fată de 14 ani a câștigat un concurs științific după ce a descoperit un posibil remediu pentru COVID-19
Sănătate · Stiri / 20.10.2020

O tânără cercetătoare se află pe drumul cel bun spre descoperirea unui remediu pentru COVID-19. Și are doar 14 ani!

Anika Chebrolu a câștigat competiția științifică Young Scientist Challenge organizată de 3M după ce a descoperit un medicament care ar putea trata infecția cu coronavirus, potrivit site-ului concursului de știință, citat de people.com.

Folosind metodologia in-silico - o abordare care folosește simularea pe computer - Anika a reușit să descopere o moleculă care „se atașează selectiv de proteina sub forma de țepi (n.r. proteina spike) a virusului SARS-CoV-2”. Pentru această descoperire, Anika Chebrolu a primit un premiu de 25.000 de dolari.

Am observat că proiectul meu a atras multă atenție din partea presei pentru că implică SARS-CoV-2 și reflectă astfel speranțele noastre colective că această pandemie se va încheia. La fel ca toți ceilalți, îmi doresc ca viețile noastre să revină la normal cât mai curând”, a declarat Anika pentru CNN.

Eleva în clasa a VIII-a, din Texas, Statele Unite, a explicat că inițial a intrat în competiție cu un proiect care se concentra asupra descoperirii unui remediu pentru gripă folosind aceeași metodă in-silico.

Fascinația sa pentru găsirea unor leacuri împotriva virusurilor a apărut după ce s-a îmbolnăvit de gripă în anul 2019.

Am fost întotdeauna fascinată de experimentele științifice și am fost atrasă de găsirea unor remedii pentru gripă după ce am suferit o infecție puternică anul trecut”, a spus Chebrolu.

În afară de experința personală, adolescenta a mai povestit că a devenit interesată de subiect după ce a făcut cercetări despre pandemia de gripă spaniolă din 1918 și a aflat că în continuare sunt foarte mulți oameni care mor din cauza gripei în fiecare, în ciuda faptului că există vaccin.



După apariția pandemiei de COVID-19, Anika și mentorul său, Dr. Mahfuza Ali, au decis să-și concentreze eforturile asupra coronavirusului.

După ce am petrecut atât de mult timp făcând cercetări despre pandemii, virusuri și medicamente, părea o nebunie faptul că trec cu adevărat prin așa ceva”, a mai spus tânăra.

După câștigarea premiului, Anika are acum oportunitatea de a lucra alături de cercetători și oameni de știință pentru a găsi un remediu real împotriva coronavirusului.

Efortul meu de a găsi un compus care să se atașeze de proteina spike a virusului SARS-CoV-2 poate părea ca o picătură într-un ocean, dar se adaugă la toate celelalte eforturi despuse. Modul în care voi dezvolta mai departe această moleculă cu ajutorul virologilor și specialiștilor în dezvoltarea medicamentelor va determina succesul acestui efort”, a declarat Anika.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro