Studiu: Consumul zilnic de turmeric îmbunătățește memoria și starea de spirit
Sănătate · Stiri / 05.02.2018

Turmericul este o pudră galbenă obținută din rizomii unei plante numite curcumă.

Este folosit în preparatele culinare pentru aroma sa, dar și pentru culoarea galbenă intensă, în special în bucătăria indiană.

Oamenii de știință au descoperit de-a lungul timpului că turmericul conține curcumină, o substanță cu un puternic efect antiinflamator și antioxidant.

De asemenea, s-a sugerat faptul că includerea turmericului în alimentația zilnică ar putea fi unul dintre motivele pentru care persoanele în vârstă din India au o rată mai mică de apariție a unor afecțiuni precum Alzheimer și alte tulburări cognitive.

Iar un studiu recent a evidențiat faptul că un consum zilnic de turmeric poate îmbunătăți memoria și are un efect benefic asupra stării de spirit.

"Nu se cunoaște exact modul în care curcumina produce aceste efecte, dar ar putea avea legătură cu capacitatea de a reduce inflamația la nivelul creierului, care a fost asociată cu boala Alzheimer sau depresia", a declarat specialistul Gary Small de la Universitatea California, potrivit deccanchronicle.com.

Studiul, care a fost publicat în American Journal of Geriatric Psychiatry, a inclus 40 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani, care aveau probleme moderate de memorie.

Pacienții au fost împărțiși în mod aleatoriu în două grupe, unii dintre ei primind 90 de miligrame de curcumină de două ori pe zi, iar alții un tratament placebo, timp de 18 luni.

Toți cei 40 de voluntari au fost supuși unor evaluări standardizate a capacității cognitive la începutul studiului și la un interval de șase luni. De asemenea, le-a fost monitorizat nivelul de curcumină din sânge la începutul și la finalul studiului.

Persoanele care au primit tratamentul cu curcumină au arătat o îmbunătățire semnificativă a memoriei și a atenției, în timp ce persoanele care au primit placebo nu au avut îmbunătățiri cognitive.

În cadrul testelor de memorie, cei care au primit curcumină au demonstrat o îmbunătățire a memoriei cu 28%.

Aceștia au mai resimțit și o îmbunătățire moderată a stării de spirit, iar tomogrofiile au arătat mai puține semnale la nivelul amigdalei și a hipotalamusului, regiuni ale creierului care controlează unele funcții emoționale și de memorie.

"Aceste rezultate sugerează că luând această formă relativ sigură de curcumină ar putea avea beneficii cognitive semnificative de-a lungul anilor
", a declarat Gary Small, unul dintre coordonatorii studiului.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro