Iată care sunt recomandările ISU în cazul producerii unui incendiu:


Verificaţi uşile închise dacă sunt fierbinţi, înainte de a le deschide. Dacă trebuie să treceţi prin spaţii în care uşile sunt închise, verificaţi cu dosul mâinii partea de sus a uşii, clanţa şi spaţiul dintre uşă şi cadrul uşii. Nu folosiţi niciodată palma sau degetele pentru a face această verificare.

Dacă uşa este fierbinte:
Nu o deschideţi!
Dacă locuiţi la parter încercaţi să ieşiţi pe fereastră.

Dacă nu puteţi ieşi din casă: -etanşaţi spaţiile din jurul uşii, inclusiv gaura cheii, împotriva pătrunderii fumului de incendiu.
-deschideţi fereastra încăperii în care vă aflaţi şi strigaţi după ajutor.
-rămâneţi în cadrul ferestrei până la sosirea pompierilor.

Dacă uşa este rece:
Deschideţi încet uşa şi asiguraţi-vă că incendiul şi/sau fumul de incendiu nu blochează căile de evacuare.
În cazul în care căile de evacuare sunt blocate, închideţi imediat uşa şi căutaţi o altă posibilitate de evacuare (deexemplu, o fereastră, dacă e

posibil).
Dacă evacuarea este posibilă, ieşiţi imediat din casă şi închideţi uşile în urma dumneavoastră. Deplasaţi-vă cât mai aproape de podea. Ieşiţi urgent şi nu zăboviţi înăuntru pentru a încerca să vă salvaţi obiecte sau să stingeţi incendiul. Fiecare secundă contează pentru viaţa dumneavoastră. Se recomandă ca evacuarea în caz de incendiu să se efectueze cât mai aproape de podea, unde aerul este lipsit de fum în caz de incendiu.
Închideţi uşile în urma dumneavoastră pentru a limita propagarea incendiului.

Nu vă întoarceţi pentru a vă lua obiecte considerate importante. Viaţa dumneavoastră este mai de preţ.
Când aţi ajuns în exterior, sunaţi la „112”.

ATENŢIE! Dacă vi s-au aprins hainele, vă acoperiţi faţa cu mâinile, vă aşezaţi la pământ şi vă rostogoliţi stânga dreapta până ce se stinge focul. Nu alergaţi! Astfel, înteţiţi focul.

Dacă sunt victime sau chiar dumneavoastră sunteţi victimă în urma unui incendiu, sunaţi la „112” ori rugaţi pe cineva să sune. Răciţi cu apă şi acoperiţi arsurile cu feşe sterile pentru a reduce riscurile de infectare.
  • SaS, miercuri, 04.11.2015 10:34
    Dilema

    Unele localuri au astfel de aparate doar de forma, stingatoarele de incendiu nu sunt verificate la termen si personalul de deservire nu este instruit bine in domeniul SSM si situatii de urgenta deoarece instructajul dureaza cel putin o ora pe luna iar in aceasta ora, spun unii angajatori, trebuie sa "produca". Nu ar fi mai bine sa se elimine coruptia adica sa tai raul de la radacina?

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro