Lista ruşinii: 26 de restaurante din Bucureşti, amendate pentru grave nereguli
Actualitate / 30.05.2016

Comisarii de la ANPC au amendat 26 de restaurante, majoritatea foarte cunoscute, din Capitală pentru că foloseau ingrediente expirate, refrigerate în medii improprii sau nu foloseau măsurători ale temperaturilor din spaţiile frigorifice.

În urma controalelor, unităţile au fost amendate cu 147.000 de lei, iar trei restaurante au fost obligate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului să-şi oprească temporar activitatea până la remedierea deficienţelor.

Pe de altă parte, ANPC a precizat luni că, dintr-o eroare, a introdus două restaurante pe lista localurilor cu probleme. Astfel, Mezze și Dines au fost scoase de pe această listă, relatează stirileprotv.ro.

Lista restaurantelor unde s-au găsit nereguli:



• Dristor Doner Fast Food

• Restaurant Divan

• Restaurant Picolo Mondo

• El Bacha, L’Incontro

• Four Season

• Restaurant Chineese Garden

• Cofetarie Franţuzească

• Restaurant Beirut

• Restaurant Zaitone

• Restaurant Vaca MUUU

• Restaurant Yoshi

• Restaurant Arabesc Sis Kebab

• La Oriental

• Tarboush restaurant

• Sultan

• Restaurant Marele Zid

• Restaurant Templul Soarelui

• Memos, Karamna

• Adress Fodd - restaurant cu specific turcesc

• Tripoli - restaurant cu specific libanez


• Restaurant No Name

• Restaurant Coin Vert

• Zen Sushi

• Restaurant CHONG Quing

• Restaurant Indian

• Bozan Usta - Fast Food cu specific turcesc

"Pentru neregulile constatate au fost aplicate 28 sancţiuni contravenţionale în valoare de 147.000 lei şi 2 avertismente. Au fost dispuse măsuri de oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 3 dintre operatorii economici controlaţi, până la remedierea deficienţelor", precizează ANPC, adăugând că "au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman 185,5 kg de carne şi produse din carne în valoare de 8.306 lei şi 63 bucăţi de lipii în valoare de 122 lei"

.

Principalele abateri constatate de ANPC:

- utilizarea de materiii prime şi semipreparate cu dată limita depăşită;
- aprovizionarea de materii prime fără documente de provenienţă;
- utilizarea de semipreparate supuse operaţiunii de congelare, fără a avea autorizaţie în acest sens şi fără a avea posibilitatea de a stabili dată durabilităţii minimale;
- spaţii frigorifice care aveau un grad avansat de uzură, neigienizate, cu lipsa termometrelor şi fără a fi completate graficele de temperatură;


- semipreparate şi semifabricate în unitatea proprie, porţionate, congelate în unitate fără a avea autorizaţie, cu evidente modificări organoleptice (arsuri de congelare) şi care nu aveau elementele de identificare sau documentele de provenienţă;
- lipsa unui grafic pentru uleiul folosit - colectarea reziduurilor solide se făcea în recipient neacoperiţi;
- lipsa informării cu privire la ingredientele alergene şi lipsa indicării gramajului la unele produse;
- depozitarea în aceeaşi cameră frigorifică de produse diverse, preambalate sau în caserole cu capac (preparate din carne, brânzeturi);
- materii prime aprovizionate în stare refrigerate şi semipreparate congelate în cadrul unităţii, fără ca unitatea să fie autorizată în acest sens;
- nerespectarea vecinătăţii în camera frigorifică;
- depozitarea ouălor la temperatura mediului ambiant;
- graficul de temeperatură nu era completatat la zi;
- lipsa traducerilor în limba română a meniului şi a afişului privind meniul zilnic.


Foto: Hepta

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro