Există dovezi arheologice care desemnează clătitele cea mai veche şi răspândită gustare din cereale, prezentă încă din preistorie. Totuşi, prima menționare a lor aşa cum le cunoaştem astăzi – clătite – apare în anii 1500. Între timp, clătitele au devenit un desert iubit în toate colțurile lumii, preparat după sute de rețete interesante. La noi, în topul preferințelor a rămas clătita subțire, făcută din făină albă, lapte şi ouă şi umplută din plin cu dulceață aromată din fructe.
În societățile preistorice, clătita era o fiertură din cereale, coaptă rudimentar pe o piatră încinsă. Ulterior, romanii au mai rafinat rețeta şi mâncau clătite mai ales de Lupercalii, sărbătoarea fecundității ce avea loc la începutul lunii februarie în cinstea venirii primăverii şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Când cruciații au adus din Asia o nouă cereală, hrişca, bretonii au transformat-o în ingredient de bază pentru clătite, pe care le-au numit galete (galettes). Popularitatea clătitelor a crescut odată cu inventarea vaselor din fontă (denumite crepiere) iar rețetele au devenit, în timp, tot mai sofisticate şi ingenioase.
Astăzi, clătitele se regăsesc în toate colțurile lumii, din Europa, SUA, Asia până în Africa, India şi Australia şi sunt savurate fie ca aperitiv, fie ca desert.
Clătita dulceață bună aşteaptă!
Indiferent de rețeta aluatului pentru clătite, tradiția acestui desert nu poate fi păstrată fără dulceața care le dă savoare. Râureni a creat o gama întreagă de dulcețuri, preparate cu grijă din fructe alese, pe care fanii clătitelor le pot folosi în dulcile lor experimente culinare. 14 sortimente de dulceață, de la cireşe amare, gutui, căpşuni, zmeură, caise, afine, coacăze, cireşe, mure, vişine, nuci verzi, trandafiri, struguri şi portocale, sunt pregătite să adauge un strop de aromă fiecărei clătite.
Cu peste 40 de ani de tradiție în prepararea legumelor şi fructelor, Râureni pregăteşte fiecare sortiment de dulceață din cele mai bune fructe, culese din livada proprie sau alese de la surse certificate, pe care apoi le prepară cu grijă, după reţete tradiţionale, aşa încât fructele să-şi păstreze cât mai bine aroma şi textura.
„La Râureni știm cât de important este să pui suflet ȋn tot ceea ce faci și să respecţi promisiunile făcute. Sloganul nostru „cu drag din natură” este filozofia după care ne ghidăm şi rețeta pe care o respectăm de fiecare dată: fructe alese cu atenție, proaspete, gustoase, meşteşug şi grijă pentru sănătatea celor care ne aleg produsele”
Povestea Râureni
Râureni este unul dintre cele mai cunoscute branduri romanești, cu o tradiţie de peste 40 de ani ȋn prepararea fructelor și legumelor după reţete autentice. De la ȋnfiinţarea fabricii Râureni, din 1968, brandul a rămas fidel unei singure promisiuni, aceea de a oferi mereu cele mai de preț daruri ale naturii. Ȋn 2008, fabrica Râureni este preluată de compania Annabella care investește ȋn modernizarea liniei de producţie pentru asigurarea unui grad ȋnalt de calitate și ȋn dotarea fabricii cu un depozit frigorific. Doi ani mai târziu, ȋn urma unui proces de rebranding, produsele Râureni ȋmbracă haine noi care vorbesc despre felul ȋn care pregatim fructele și legumele, cu drag din natură.
Creperie d’Amour este o clătitărie premium ce se adresează cunoscătorilor bucătăriei franțuzeşti şi iubitorilor de gustări şi deserturi pregătite în stil tradițional, din ingrediente proaspete şi naturale, chiar sub ochii consumatorului. Clătitele sunt realizate după rețete franțuzeşti autentice, meniul oferind opțiunea de clătite dulci, pregătite cu aluat fin, aromat, de faină albă, şi opțiunea de clătite sărate, pregătite cu aluat savuros de faină integrală. Pentru clătitele dulci, Crêperie d’Amour foloseşte doar specialitățile de dulcețuri de la Râureni.
www.clatitefermecate.ro; www.facebook.com/CreperiedAmour