Cum organizezi un bufet suedez
Aperitive / 14.12.2009

Mod de preparare

Bufetul suedez este solutia perfecta mai ales pentru Revelion, dar merge si pentru Craciun. Daca te organizezi si daca mergi pe mana noastra in ceea ce priveste retetele, o petrecere cu bufet suedez te va face sa te simti si tu, chiar daca esti gazda, musafir. Te poti bucura din plin de petrecere si de invitatii tai.

 

Idei si sugestii de organizare

 
Amenajeaza bufetul intr-un loc accesibil, atat pentru tine, care va trebui sa aduci platourile pe masa, cat si pentru musafiri. Daca poti, lasa libere trei laturi ale mesei. Bufetul trebuie sa fie in primul rand lung, nu neaparat lat. Platourile din spate sunt mai greu accesibile.

Nu incarca bufetul. Foloseste o fata de masa alba si servetele din hartie colorata (rosii de Craciun, albastre, galbene, portocalii sau verzi de Revelion). Platourile pot fi de forme si modele diferite, pentru ca dau farmec bufetului suedez.

Farfuriile pentru servit nu trebuie sa fie foarte mari, dar in numar cel putin dublu cu al musafirilor (ca sa poata fi schimbate), si trebuie asezate pe o laterala a mesei ca sa fie foarte accesibile.

Asaza platourile, castroanele si tavile cu mancare in ordinea clasica: antreuri, peste, carne, salate, deserturi.

Portioneaza carnea, prepara tarte cat sa poata fi mancate dintr-o inghititura, foloseste bruschetele, pentru antreuri, adauga cateva sosuri si castroane cu salata.

Este ideal sa poti aseza dulciurile pe o alta masa sau sa le aduci pe o masa mobila, cu roti, la mijlocul petrecerii. Unii dintre invitati poate ca nu mai vor mancare, iar unele dulciuri nu pot sta mult timp la temperatura camerei.

Fructele pot reprezenta decorul pentru masa principala. Nu face constructii complicate, astfel incat sa nu existe riscul prabusirii intregului aranjament in momentul in care iei un mar. Combina merele rosii cu cele galbene, pune strugurii alaturi de frigarui cu fructe (de tipul celor care trebuie taiate si curatate - kiwi, pepene, mango), dar tine cont cand le aduci la masa, pentru ca fructele taiate se oxideaza. O idee ar fi ca frigaruile de fructe sa fie "imbracate" intr-un strat de gelatina, care le pastreaze proaspete. Combina mandarinele (pentru ca se desfac usor) cu banane.

Pune pe masa si fructe uscate (sunt si un decor elegant, care merge cu perioada de iarna) si seminte decojite (migdale, alune, fistic).

Organizeaza separat bufetul pentru bauturi, ca sa eviti aglomeratia. Nu folosi mai mult de doua feluri de pahare. Iti recomand pahare lalea, pentru sampanie si cele cilindruce cu fundul gros pentru bauturi tari, dar si sucuri, apa si chiar vin.

Fiecare platou trebuie sa aiba propria lingura, furculita sau un cleste pentru servit, dupa caz.

Nu decora platourile. Mancarea in sine, aratoasa, colorata este suficienta. La aceasta se adauga si asocierea fireasca, pentru ca este vorba despre bufet suedez, a mai multor feluri de mancare.
 

Retete pentru un bufet elegant

Iata sugestia mea pentru un bufet, cu retete din colectia de reteta adunata de eva.ro.

La capitolul antreuri poti incerca mingiute umplute cu pui, chiftelute mexicane si degetele de porc, totul asociat cu un sos salsa verde si sos de usturoi cu nuca.

Pentru felurile de baza iti propun rulada de pui cu crema de verdeturi, mai ales ca este de preferat sa fie servita rece, rulada-friptura de porc cu nuca, alune si fistic cu pateurile hanburgheze cu carne, totul garnisit cu piureul de telina si tabuletul liberian.

Mai poti adauga, eventual crochetele de peste cu sos de usturoi si porumb in sos alb. Desertul poate fi tortul de vis, fie un tiramisu clasic ori tiramisu fara blat.

In ceea ce priveste bauturile, sampania nu trebuie sa lipseasca, dar poti incerca si cocktail-urile exotice de aici.

Petrecere frumoasa!


Un articol de Otilia Ignat

  • Daniela, vineri, 30.05.2014 16:43
    Util

    Foarte util acest articol. Cine l-a scris clar si-a dat silinta. Multumesc tare mult pentru tot ce ai scris!

  • gabriel bratu, luni, 04.02.2013 15:55
    BAIN MARIE BUFET SUEDEZ

    Modul bain marie central cu suport neutru deschis, capacitate 3xGN 1/1 adancime 200 mm, constructie inox AISI 304, 18/10, imbracata in lemn, suport lateral din granit pe ambele parti pentru farfurii, suprastructura centrala din lemn si sticla, cu lumina, control temperatura cu termostat, alimentare 220V, 4 roti deplasare. Dimensiuni ext. 1190x900x870/1320Hmm. Culori mahon sau nuc. Cod: 250309. Pret 995 Euro. Website: www.echipamentehoreca.ro , Tel: 0731 347 077

  • nicoleta, duminică, 22.04.2012 17:00
    AJUTOR!

    buna am si eu nevoie urgent de niste imagini/poze cu platouri cu antreuri sambata,28.04.2012,verisoara mea e nasa si m-a rugat sa-i fac platourile ceva imaginatie am insa mi-as dori tare mult sa primesc pe mail fel de fel de imagini cu antreuri va rog mult sa m-aj pup [email protected]

  • orosan daniel, joi, 01.09.2011 21:45
    bufet suedez de prajiturii

    daca stie cineva cum se face un bufet de prajiturii

  • elena, joi, 31.12.2009 14:18
    foarte util si eficient

    Mi se pare cea mai potrivita modalitate de a pune la dispozitie gama ,,mancare,,tuturor invitatilor intr-un mod mai simplu si eficient.La o petrecere precum cea de revelion este cea mai potrivita masa in stilul bufetului stiind foarte bine k nimanui nu-i place sa fie ,ospatar,la petrecerea dintre ani.LA MULTI ANI TUTUROR!!!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro