Pate de ficat preparat in casa
Mod de preparare
Inainte sa-ti spunem care este modul de preparare, util este sa afli ce trebuie sa cumperi ca sa reusesti sa-l faci. Asadar, iata care sunt ingredientele...600 gr ficatei de pasare
3 - 4 cepe mijlocii
3 - 4 linguri untura de porc
150 ml lapte
150 gr unt sau margarina
3 - 4 oua fierte
boia de ardei
sare
piper
Mod de preparare...
Cepele se taie cubulete mici si se calesc in untura de porc. In momentul in care ceapa capata aspect ruginiu se adauga un varf de cutit de boia, laptele si ficateii de pasare. Amestecul astfel realizat se lasa la foc domol pana cand scade putin, iar apoi se lasa se raceasca. Dupa toate aceste etape, am ajuns la final. Acum ouale, margarina sau untul (de preferat unt) si ficateii cu ceapa se amesteca in robotul de bucatarie pana se obtine o pasta omogena, tartinabila.
asi vrea o reteta de pateu cat mai naturala pentru frtita mea in comert suntnumai prosti
daca a iesit pateul prea zemos? cum pot sa-l intaresc?
o sa incerc reteta,dar fara untura. trebiue neaparat? nu cred
in strainatate exista untura dragii mei eu sunt in italia si pentru cine nu stiue se numeste strutto ei o folosesc sa fac pizza si focaccia....puteti merge in orice supermarket sau la carni e afini :)
nimic nu este nesanatos, stimate doamne, depinde de cantitate. mai toate medicamentele se fac din substante otravitoare. sigur ca daca stai toata ziua in pat si bagi untura, nu e sanatos. dar daca tragi la coasa din greu, slanina e sfanta. ce credeti ca mananca oamenii la tara? si sint sateni care merg la camp si muncesc zi lumina la 80 de ani. si inca ceva pt. "profesorul" nicu barna, degeaba ai mai dat-o pe gluma, nu mai jigni oamenii numai pentru ca n-ai iesit niciodata din satu' tau. Da, nu gasesti untura in tarile vestice. O.K.?
Stimate Doamne care aveti amabilitatea sa postati pe sait cunostintele d-voastra culinare! eu va multumesc pentru ca desi nu prea mai sunt tanara tot ma inspir din ele si iau de acolo ce-mi place sau ce ingrediente am la indemina si credeti-ma ma bucur ca existati!!! asa ca daca se gasesc si din aia ce comenteaza altfel da-i incolo,asa or fi si-n viata de zi cu zi niste rautaciosi.Eu zic sa nu se uite daca nu le convine.
pateul se da printr-o sita deasa,se pune patrunjel,ceapa verde,ciuperci sau cu ce doresti sa fie pateul etc,intr-un recipient(neaparat ceramica)dupa ce s-a racit 75%; se adauga deasupra unt gras topit(nu folositi untura de porc)-daca pateul este de pui(folositi untura de pasare sau vegetala) si se pastreaza la frigider max.7 zile fara a se schimba culoarea garantat.
am si eu o intrebare : unde gasim margarina in stare naturala ? daca tot spuneti ca este asa de buna ? untul se face din smantana , uleiul din floarea soarelui sau masline, untura din grasimea porcului dar din ce este facuta margarina ? R: multe E uri care dauneaza organismului
1 - ficatul, indiferent daca e de porc, vita ori pasare, se fierbe, nu se prajeste. 2 - se adauga obligatoriu untura sau, macar un pic de carne grasa, pentru ca altfel iese un fel de iasca/talpa de ghete, greu de mestecat si inghitit 3 - se amesteca toate, bine tocate si pasate, ceapa calita bine se adauga la urma dar numai daca vreti 4 cautatu retete
Draga Deea, eu prajesc ficatei de pasare impreuna cu ceapa si putin usturoi in putin unt; sting cu cognac totul si adaug cca.200 ml de crema lichida (cea care, batuta, iese si frisca; nu stiu cum se numeste in Romania dar in Germania este Schlagsahne) si mult cimbru. Las sa se raceasca si apoi adaug unt (dupa preferinta) si mixez totul intr-un shaker. Este foarte fin si usor de digerat. Incearca si tu. Pofta buna!
Ingrediente,Ficat,carne grasa,eu de obicei pun carne de pe picioare,cu sorici cu tot,ceapa,unt.Se fierb bine cele de sus cu condimente,sare,piper....se dau prin masina de tocat,se aduga zeama in care s-a fiert,la final se freaca cu unt,compozitia nu trebuie sa fie foarte tare,deoarece cand se v-a raci se v-a intari prea tare....la gust e..........SUPER!
Casandra, multumesc pt reteta.
Le sugerez celor ce sustin ca untura nu e sanatoasa sa arunce o privire la ce inseamna "paradoxul francez" pt ca acestia mananca cele mai multe grasimi de origine animala si, cu toate acestea, au cele mai putine cazuri de boli cardiace. Secretul e vinul rosu consumat CU MASURA. Daca considerati in continuare ca untura nu e sanatoasa puteti consuma margarina si uleiuri rafinate pentru ca sunt foarte sanatoasa ... 100% naturale, nici nu se pune problema ca margarina ar fii produs petro-chimic sau cat de sanatos e procedeul de rafinare sau de extragere a uleiurilor ... Sau va amagiti ca toate uleiurile se obtin prin presare?!
Imi cer scuze daca gresesc dar cred cu tarie ca andreea e olteanca ... altfel nu se explica faptul ca nu stie care e diferenta intre slanina (grasimea de sub sorici, nu de pe intestine, organe sau altceva) si sunca (picior, de regula cel din spate, nu doar partea de jos ci intreg - daca e doar partea de jos se numeste ciolan). Imi vine greu sa cred ca cineva care nu cunoaste macar aceste notiuni este in masura sa isi dea cu parerea in materie de gastronomie.
UNTURA in strainatate pentru cei care craiesc in Italia, se cheama strutto!!!
Am facut de mai multe ori pateu. Problema este ca nu reusesc sa o pastrez - chiar la frigider- macar cateva zile. Dupa prima zi deja isi schimba culoarea. Ficatul este periculos daca se invecheste. Deci cum se pastreaza pateul?
ingrediente un ficat de porc ceapa piper foi de dafin grasime de porc adica sunca de porc de la burta pt ca este cu suvite de carne se pun toate la fiert in afara de ciapa dupa ce au fiert se scot se dau prin masina de tocat cu ciapa cruda se pune sare dupa gust dupa ce au fost date prin masina de tocat se condimenteaza cu p[iper p ofta buna
nu mi se pare reteta d-voastra foarte nu stiu cum nu am incercat si nici nu voi incerca daca vreti o reteta culinara pt pate de ficat am sa va dau eu
Mariana are o parere f. buna! Cine a taiat si porc acasa, cunoaste condimentele si combinatia optima. Observatiile mele sunt altele: ficateii nu se fierb "bine" sau 1/2 ora, cum se sugereaza mai sus, vor devenii iasca, ei trebuie sa ramana fragezi. Orice pateu se face cu grasime, iar daca vrei sa umplii un ligean de pate cu 4-5 ficatei, adauga orice: zarzavaturi, legume,... dar nu ceapa fiarta! Incercati cu 30% carne bine fiarta.
o observatie la reteta ,margarina este inutila ,totul se poate macina,eventual de doua ori, se adauga la mirodenii nucusoara rasa si putin enibahar ,fara boia ii schimba si gustul si culoarea,este o parere. incercati.
untura nu se gaseste nici in Romania peste tot...da,nu e sanatoasa! dar cel mai imporatant de remarcat pt mine este grosolania,.lipsa de amabilitate a unor persoane,dorinta de a ofensa pana si pe un site unde se comenteaza o reteta..(vezi nicubama,,lucian...)sa va fie rusine!
draga mea si eu sunt in strainatate de vreo 8 ani si chiar gasesc de toate inclusiv untura , slanina , si tot ceea ce gaseam acasa la inceput mi-a fost mai greu ca nu stiam limba si credeam pe altele ca tine ca nu se gaseste
da ce are untura, are cumva grasimi saturate si ti-e frica ca te imbolnavesti, normal daca bagi in tine ca o vaca ca ai sa te ingrasi, trebuie sa mananci cu cap, asta e o reteta foarte buna si preparatul este foarte gustos, daca nu-ti place fugi la hypermarket si cumpara-ti un pate de cate vrei tu care are din 100 de gr 80 de gr de MDM si restul cele mai bune vitamine ( E_uri) pt sanatatea ta, oricum pana si painea care o bagi in gura, sau cartofii care-i mananci sunt modificati genetic , de ce ti-e frica de putina untura, crezi ca ai sa mori din asta.
Ingrediente: -400 g ficatei pui -4 oua -2 linguri ulei de masline -1 lingurita mustar cu o concentratie mai mare (eu il prefer pe cel de la knor) -3 catei de usturoi -piper,sare dupa gust Mod de preparare: se fierb bine ficateii si ouale dupa se paseaza pana se face ca o crema,se freaca cu ulei apoi se adauga usturoiul pisat,se amesteca bine si se pune sare si piper dupa gust.se orneaza cu patrunjel sau castraveti murati.
fara untura si margarina. e nesanatos. se pot inlocui cu unt si ulei de care se doreste. incercarea moarte n-are si nu are cum sa iasa rau.succes
de ce in strainatate porci nau untura creste direct cu muschi la vedere
Deea are dreptate, nu se "da" mare doamna dar are dreptate! Si eu sunt in strainatate dar nu numai ca nu gasesc untura, dar nu este sanatos de loc ! Ganditi-va numai la aceasta combinatie din reteta : untura, margarina si ou !!!...si apoi si prajita ceapa in untura !..gras, colesterol, daunator pentru ficat, si pentru inima ! Nu mancati asa ceva , gasiti altceva sanatos ! o zi buna tuturor!
...nu este de loc sanatoasa reteta aceasta cu untura de porc ! Nu sfatuiesc pe nimeni asa ceva ! Este chiar daunator pentru organism , atatea grasimi ( colesterol 100%) si inca grasimi saturate. Se poate inlocui cu altceva mai sanatos ! Atatea retete pe lumea asta sunt...poate gasim altele !?
Untura!!!!! se poate si fara,dece-l mai faci in casa ?!asta-i reteta de la bunica.
Stimata Deea, Oare strainatatea chiar ne instraineaza? Ori ai uitat de slanina, ori chiar te dai mare doamna! Lasand gluma la o parte, iata cum poti obtine rapid untura necesara: Dupa ce faci un grill pe gratarul electric, cu piept de porc si carnati, vei obtine ce ai nevoie in tava gratarului electric. Atentie: daca aveti si barbati la masa, este bine sa puneti ficat de porc. Ficateii de pui se cumpara de la rotiserie, gata fripti, cu sos, mai ieftin. Cu respect, Prof. Nicu BARNA LAHMANN
Din reteta pe care o am eu se poate pune o lingura de smantana grasa sau pui ceva mai mult unt. eu am o reteta mai simpla :500 gr ficatei de pui,2 galbenusuri de ou fierte,1 ceapa,1 morcov,100 gr unt, sare, piper Ficateii se spala in cateva ape. Se indeparteaza pielitele (atat cat se poate) si se pun la fiert intr-o oala cu apa rece. Dupa cateva clocote se arunca prima apa. Se pun iar la fiert impreuna cu un morcov taiat rondele si o ceapa taiata in 4. Dupa jumatate de ora se scot din apa. (se pastreaza o jumatate de cana). Se paseaza ficateii cu morcovul si ceapa, se adauga untul, cele doua galbenusuri de ou fierte, o jumatate de cana cu apa in care au fiert, sare si piper. Eu folosesc blenderul (se face o pasta fina). Se serveste pe paine prajita.
Oare ce as putea folosi inloc de untura? Locuiesc in strainatate, iar aici nu am de unde sa cumpar... Multumesc anticipat.