Poate provoca mușcătura de căpușă paralizie?
Sănătate / 25.06.2018

Mama unei fetițe de 5 ani din Mississippi le-a cerut tuturor părinților să își verifice copiii de căpușe după ce a trecut printr-o experiență traumatizantă.

După ce a efectuat o multitudine de teste pe fiica sa, Kailyn, luând în calcul chiar și un accident vascular cerebral și sindromul neurologic, medicii au găsit cauza paraliziei fetiței - o căpușă. Odată ce căpușa a fost eliminată, simptomele ciudate ale lui Kaylyn au dispărut, iar cea mică a revenit complet la normal. Iată cum apare paralizia indusă de mușcătura de căpușă!

Cum provoacă mușcătura de căpușă paralizie?


Paralizia aceasta este cauzată de o toxină găsită în saliva căpușelor. Deși este foarte rară, paralizia cauzată de căpușe trebuie recunoscută imediat, deoarece poate fi fatală sau aproape fatală.

Care sunt simptomele paraliziei cauzate de căpușe?


Simptomele încep de obicei cu amorțeală sau furnicături, oboseală sau slăbiciune. În plus, pot apărea dureri musculare, agitație și iritabilitate. În timp ce progresează, oamenii pot deveni mai bâlbâiți, nu mai văd bine și încep să aibă dificultăți de vorbire sau de înghițire, care pot apărea sub formă de salivare. De obicei, nu există febră și nici dureri de cap. Paralizia produsă de căpușe poate semăna, de asemenea, cu un accident vascular cerebral, provocând slăbiciune pe o parte a corpului. Reflexele pot fi absente și, în cazuri mai grave, mușchii respiratori pot fi afectați și ei, ceea ce face dificilă respirația.

Simptomele nu apar imediat, ci după ce căpușa s-a hrănit timp de patru-șapte zile. 

Ce tipuri de căpușe pot provoca paralizie?


Mai mult de 40 de specii de căpușe cunoscute la nivel mondial sunt cunoscute pentru faptul că provoacă paralizie. Însă cum se diagnostichează și cum se tratează? Dacă o persoană a fost în aer liber în lunile calde și simte brusc o slăbiciune, care i se pare că se înrăutățește, paralizia provocată de căpușe poate fi cauza. Cele mai multe cazuri apar la copii.

Spre deosebire de multe alte mușcături, cele de căpușă nu dor și nu provoacă mâncărimi la început. Deși sunt mici la început, acestea cresc pe măsură ce căpușa se hrănește și se umflă, putând deveni mai vizibilă.

Paralizia de la căpușe a fost frecvent diagnosticată greșit ca altă boală care provoacă paralize, numită sindromul Guillain-Barré, conform unei analize din Journal of Medical Toxicology.

Tratamentul principal pentru paralizia cauzată de căpușe este reprezentat de eliminarea completă a căpușelor, inclusiv a gurilor acestora, deoarece conțin glandele salivare care produc toxina. Simptomele se îmbunătățesc de obicei în 24 de ore, după ce căpușa a fost eliminată complet.

Alte boli provocate de căpușe


Mai multe boli sunt asociate cu căpușele, cele mai cunoscute fiind boala Lyme și febra Rocky Mountain. Alte afecțiuni transmise de căpușe includ babesioza și ehrlichioza.

Cea mai bună modalitate de a evita mușcăturile de căpușe care pot provoca boli este de a evita mersul prin vegetație înaltă și statul în iarbă, dar și verificarea zilnică de căpușe. Purtarea pantofilor închiși și a pantalonilor lungi poate ajuta.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro