Diferențele dintre un sociopat și un narcisist
Psihologie · Sentimente si relatii / 05.05.2019

Atunci când o persoană este dificilă, este ușor să o etichetezi ca fiind sociopată sau narcisistă, mai ales dacă persoana pare a fi îngâmfată sau nu are nicio remușcare pentru modul în care acțiunile sale te-ar putea afecta.

Deși un sociopat și un narcisist prezintă unele asemănări, este vorba despre două tulburări psihologice distincte. Înțelegerea lor te poate ajuta să faci diferența dintre un sociopat și un narcisist.

Ce au în comun un sociopat de un narcisist?


Sociopații și narcisiștii suferă de tulburări de personalitate, ceea ce înseamnă că anumite trăsături de personalitate sunt atât de extreme, încât le cauzează rău lor sau altora, cauzează pierderi și eșecuri multiple în viață, cum ar fi pierderea locurilor de muncă și a relațiilor importante. Aceștia se consideră mai presus decât ceilalți, nu pot vedea mai departe de ceea ce își doresc și au nevoie și cred că sentimentele celorlalți sunt pe planul doi sau nu constituie nicio problemă pentru ei. Pot fi, de asemenea, carismatici și fermecători. Dar aceste trăsături provin din diferite motive psihologice.

Trăsăturile unui narcisist


Un narcisist este în esență cineva care este obsedat de sine la un grad extrem. Este o persoană care are un nivel înalt al încrederii în sine, dar într-un fel nesănătos și dăunător, până în punctul în care ajunge să distorsioneze simțul realității cu privire la propria persoană, la ceilalți oameni și la lumea din jurul său. Poate avea, de asemenea, un comportament manipulator și exploatator, deoarece va prioritiza propriile nevoi mai presus de ale altora.

Această definiție poate părea vagă, în special având în vedere societatea modernă, iar oamenii folosesc adesea termenul de narcisist. Doar pentru că cineva este plin de el sau profită de ceilalți nu înseamnă neapărat că suferă de narcisism. Pentru a fi diagnosticat cu tulburarea de personalitate narcisistă, cineva ar trebui să aibă un sentiment exagerat al autoevaluării, să stabilească obiective bazate pe obținerea aprobării altora, să stabilească standarde personale înalte, să fie lipsit de empatie, să creadă că este îndreptățit în orice situație, să facă încercări excesive de a atrage și de a fi în centrul atenției celorlalți și să susțină ferm convingerea că este mai bun decât alții. Nu este o fază trecătoare sau o dispoziție, este o tulburare de-a lungul vieții.

Mai presus de toate, nevoia narcisistului este cea mai importantă. De obicei, aceasta provine din nesiguranță, iar ocazional poate fi cauzată de faptul că persoana respectivă nu a fost niciodată expusă la ideea că alte persoane contează.


Trăsăturile unui sociopat


Sociopații, persoanele care chiar sunt diagnosticate cu tulburarea de personalitate antisocială, au multe caracteristici narcisiste, dar această tulburare psihologică este de obicei mult mai periculoasă. În timp ce un narcisist poate dăuna ocazional oamenilor, răul pe care îl provoacă altora este de obicei neintenționat. De cele mai multe ori, este o consecință a obsesiei sale de sine. Un sociopat, pe de altă parte, își propune să îi rănească pe ceilalți.

Asta nu înseamnă că fiecare sociopat este un ucigaș în serie. De fapt, este mai des întâlnit ca un sociopat să fie condus de nevoia de a controla și de a manipula alte persoane, de a le distruge într-un fel și de a câștiga bani și putere. Este probabil să se afle într-o relație abuzivă cu un partener romantic, să se angajeze în activități riscante, cum ar fi drogurile, dependența de jocuri de noroc. De asemenea, va încerca să își saboteze colegii de la muncă și să facă fraude financiare.

Este puțin probabil ca o persoană narcisistă sau sociopată să creadă că are vreodată nevoie de ajutor. Dacă ai impresia că ai întâlnit o astfel de persoană, încearcă să nu te lași influențat și asigură-te că îți aperi întotdeauna propriile interese.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro