Cele mai scumpe bijuterii ale Familiei Regale Britanice. Sunt purtate des de Meghan Markle și Kate Middleton
Nu șochează pe nimeni faptul că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are o colecție impresionantă de bijuterii. De fapt, unele piese din colecția sa sunt, în adevăratul sens al cuvântului, neprețuite.
Pe lângă valoarea materială a acestor bijuterii se adaugă și valoarea istorică, unele dintre ele având o vechime de sute de ani, fiind purtate de numeroase capete încoronate de-a lungul anilor. Acestea sunt purtate de obicei în cadrul ceremoniilor oficiale. Dar sunt și unele piese a căror istorie este bine cunoscută și care au fost estimate de către specialiști. Sunt bijuterii pe care le vedem des, purtate de-a lungul anilor la evenimente speciale de Prințesa Diana, Kate Middleton, Meghan Markle sau Prințesele Eugenie și Beatrice. Este important de reținut că cele mai multe dintre aceste bijuterii nu aparțin direct Reginei Elisabeta, ci aparțin Casei Regale. Fiecare rege sau regină devine după încoronare custodele colecției de bijuterii. Iată care sunt cele mai cunoscute și valoroase bijuterii ale familiei regale:
Tiara Lover's Knot a Reginei Mary
Este una dintre cele mai cunoscute tiare purtate de membrele familiei regale de-a lungul anilor. Tiara Lover's Knot este asociată cel mai mult cu Prințesa Diana, fiind una dintre bijuteriile sale favorite. A fost creată în anul 1913, atunci când Regina Mary a cerut companiei Garrard & Co să-i creeze o copie a tiarei deținute de bunica sa, Prințesa Augusta de Hesse-Cassel. După moartea Reginei Mary, tiara i-a revenit Reginei Elisabeta, care i-a oferit-o drept cadou de nuntă Prințesei Diana. Tiara a revenit în colecția regală după divorțul Dianei de Prințul Charles, și a fost purtată pentru prima dată după mulți ani de Kate, Ducesă de Cambridge. Valoarea exactă a bijuteriei nu a fost confirmată niciodată, dar este estimată la aproximativ două milioane de lire.
Broșa Cullinan III & IV
Broșa masivă este realizată din două diamante tăiate din Diamantul Cullinan, cel mai mare diamant de calitate superioară descoperit vreodată. Broșa include al treilea și al patrulea cele mai mari diamante tăiate din cel inițial. Valoarea exactă nu este cunoscută, dar diamantul origiar Cullinan a fost estimat la 1,5 milioane de lire.
Tiara Kokoshnik cu smarald
Tiara care nu a mai fost purtată niciodată în public până în anul 2018 își are originea în cadoul oferit de Dame Margaret Greville Reginei Mamă Elisabeta. A fost creată în anul 1919 și include diamante și smaralde montate în platină, inclusiv un smarald de formă ovală de 93,7 carate, fixat în centru. Regina Elisabeta a II-a nu a purtat niciodată această tiara, dar i-a împrumutat-o nepoatei sale Eugenie care a purtat-o la nunta sa cu Jack Brooksbank. Bijutierii estimează că valoare acestei tiare este cuprinsă între 5 și 10 milioane de lire.
Tiara Bandeau a Reginei Mary
Creată inițial pentru Regina Mary (bunica paternă a Reginei Elisabeta), această piesă este realizată dintr-o broșă cu diamant așezată în centrul unei benzi detașabile din 11 secțiuni. Broșa a fost un cadou primit de Regina Mary, care a comandat tiara pentru a o pune mai bine în valoare. A fost purtată cel mai recent de Meghan Markle la nunta cu Prințul Harry, care a avut loc în mai 2018. Tiara este estimată la o valoare de două milioane de lire.
Tiara Cartier Halo Scroll
Așa cum probabil ai intuit, această tiara a fost realizată de Cartier și este o adiție recentă la colecția de bijuterii regale. Tatăl Reginei Elisabeta a cumpărat-o pentru soția sa în anul 1936, cu câteva săptămâni înainte ca ei să devină rege și regină. I-a fost oferită cadou Prințesei Elisabeta, la împlinirea vârstei de 18 ani, și a fost împrumutată diferitelor membre ale familiei regale, inclusiv Prințesei Margaret și Prințesei Anne. Este, de asemenea, tiara pe care Kate Middleton a ales să o poarte în ziua nunți cu Prințul William, în 2011. Valoarea sa estimată este cuprinsă între 750.000 și 1,25 milioane de lire.
Tiara Marea Ducesă Vladimir
Această tiara își are originea în cadrul nobilimii ruse. În timpul Revoluției Ruse din 1917, tiara a fost salvată, împreună cu alte bijuterii, și scoasă din țară. Marea Ducesă Elena Vladimirovna i-a vândut tiara Reginei Mary în anul 1921. Bijuteria includea inițial diamante și perle, dar Regina Mary a cerut modificarea ei astfel încât să includă 15 smaralde Cambridge. Smaraldele pot fi inlocuite ușor cu perlele originale, iar Regina Elisabeta a purtat această tiara cu câteva ocazii de-a lungul deceniilor, în ambele variante. A fost cumpărată de Regina Mary cu 28.000 de lire, preț care la valoarea din prezent ar fi de 360.000 de lire. Însă valoarea sa a crescut de-a lungul anilor, fiind mult peste prețul de achiziție.