Femeile care merită să fie bătute sau de ce unii oameni sunt mai puțin importanți decât alții
Vă imaginați ce dezastru ar fi fost la nivel național dacă ne-am fi trezit duminică dimineața și am fi citit în toate ziarele că Maia Morgenstern a fost bătută crunt de soțul său? Vă imaginați cât de șocați, oripilați și revoltați am fi fost de o astfel de știre? Bineînțeles, nu este cazul.
Weekend-ul acesta a apărut, din păcate, o astfel de știre. O vedetă chiar a fost bătută de iubitul său, a ajuns la spital cu traumatism cranio-facial, fractură de piramidă nazală şi entorsă la gleznă. Dar e OK, nu ne deranjează prea tare. E vorba despre Daniela Crudu și așa cum au demonstrat-o unele opinii din presă, „pițipoanca botoxată” poate chiar merita să fie altoită. Sigur a făcut ea ceva, că doar nu o bătea ăla degeaba, nu?
După ce au șters un articol în care o călcau în picioare pe și așa călcata în picioare Daniela Crudu, ziariștii au publicat un alt articol prin care au cerut scuze publicului (nu și Danielei Crudu) și au oferit o justificare: dacă era vorba despre altcineva, nu și-ar fi permis să ia un astfel de subiect în râs.
Cu alte cuvinte, avem voie să ne prăpădim de râs că o femeie a fost bătută și asta pentru că noi, cei care facem asta, avem o părere proastă despre ea. Gravitatea unui act de violență domestică se judecă în funcție de valoarea victimei. Pentru că românii au tendința de a judeca victima, înainte de toate, și sunt foarte mulți care cred cu tărie că unele femei merită să fie bătute.
„În toate țările există violență domestică, însă în România mentalul colectiv o face să fie tolerată la toate nivelurile sociale, de către toată lumea. Considerăm că face parte din tradiția și cultura noastră, glumim pe seama ei și întoarcem capul în cealaltă direcție când o vedem. Nu intervenim, că e „în familie” și nu vrem să avem probleme cu agresorul pentru că, atât intervenția poliției cât și legislația sancționatorie împotriva agresorului au fost permisive foarte mult timp. Abia acum, prin legislație, statul vine și condamnă violența domestică, dar și noi am început să fim mai atenți la ea, să o conștientizăm. Stăm rău deoarece nu vorbim despre acest fenomen, deși pe cât de „sonor” uneori, pe atât de silențios și perfid. Nu raportăm, nu se sună la 112 deoarece victimele violenței domestice, fie că sunt femei, copii, bătrâni și, de ce nu, și bărbați, încă nu au încredere în autorități, în ajutorul pe care îl pot primi. Dacă societatea civilă nu ar mai condamna victima și ar ajuta-o să iasă din această dependență socială, psihologică, economică pe care o are față de agresor, la care se adaugă frica pentru integritatea fizică a ei și a copiilor, fenomenul violenței în familie poate nu ar dispărea total, dar cu siguranță s-ar diminua și ar putea fi monitorizat atât de instituții, cât și de societatea civilă”,
declară Carmen Nemeș, avocat și președintele Asociației Anais.
La fiecare 30 de secunde o româncă este agresată. Nu de cineva de pe stradă, nu de un necunoscut, ci de acel om care ar trebui să-i fie cel mai bun prieten și cel mai important sprijin. Nu știm ce relație are Daniela Crudu cu bărbatul care a agresat-o și nici nu ar trebui să fie principala noastră preocupare. În această situație, nici nu ar trebui să ne intereseze cine este Daniela Crudu, ce a realizat în viață și cum. Dar ar trebui să ne îngrijoreze faptul că o femeie a fost agresată și unii dintre noi consideră că „a făcut ea ceva” să o merite.