Suplimentele alimentare care combat căderea părului: cât sunt de eficiente și ce să alegi
Căderea părului este influențată de mulți factori, de la vârstă, sex, starea de sănătate și până la stres.
Iar cum ultima perioada a fost una stresantă pentru cei mai mulți dintre noi, nu este de mirare că ne confruntăm tot mai des cu căderea părului.
Cum poți preveni căderea părului cauzată de stres
Primul lucru pe care ar trebui să-l încerci pentru a reduce căderea părului este să te relaxezi. Bineînțeles că este mai simplu de spus decât de făcut, însă există soluții pe care merită să le încerci.
Activități precum notarea gândurilor și întmplărilor de peste zi într-un jurnal, aromoterapia, băile lungi și consumul de ceai cu efect relaxant sunt câteva idei pentru a menține stresul sub control.
De asemenea, citește mai mult, meditează, practică yoga sau dansează. „Stresul poate fi un factor declanșator pentru rărirea părului în cazul multor persoane, în special în cazul femeilor care sunt mai sensibile la efectele nocive ale stresului. Include în rutina ta zilnică tehnici pentru reducerea stresului, care pot face adevărate minuni pentru corp, minte și starea de sănătate în general”, declară pentru purewow.com cercetătorul medical Sophia Kogan.
„Atunci când te confrunți cu efluviu telogen, care este căderea bruscă a părului din cauza stresului fizic sau psihic, este important să-l combați printr-o dietă echilibrată. Fierul și biotina sunt în mod deosebit foarte importante
”, spune medicul dermatolog Annie Chiu.
Cum să-ți îngrijești părul pentru a stopa căderea
Este indicat să verifici cu atenție șamponul și produsele de styling pe care le folosești. Medicii dermatologi recomandă să eviți ingredientele nocive precum alcool denaturat sau silicon, care pot provoca ruperea firelor și pot încărca părul și scalpul. Evită folosirea aparatelor de styling cu temperaturi ridicate și nu trage cu putere de păr atunci când te piepteni. Toate acestea slăbesc rădăcinile și în același timp duc la ruperea firelor de păr, ceea ce accentuează aspectul de păr rar, lipsit de volum.
O altă recomandare a specialiștilor este de a înlocui fața de pernă. „Înlocuiește fețele de pernă cu unele din mătase pentru că fețele de pernă obișnuite (realizate de obicei din bumbac) accentuează frecarea și încurcarea părului în timp ce dormi. De asemenea, este important să-ți îngrijești părul cu o mască nutritivă aplicată săptămânal și să tai vârfurile o dată la aproximativ trei luni pentru a preveni vârfurile despicate”, spune medicul dermatolog.
Ce ingrediente ar trebui să conțină suplimentele care combat căderea părului
Ingredientele pe care să le cauți la un supliment alimentar menit să stopeze căderea părului depind de nevoile tale și ar trebui să discuți întotdeauna cu medicul tău înainte de a lua orice tip de supliment alimentar. Însă de-a lungul anilor, studiile au arătat că unele ingrediente naturale oferă rezultate promițătoare în ceea ce privește combaterea căderii părului. Iată care sunt:
Biotină - Este probabil cel mai cunoscut ingredient pentru tratarea căderii părului. Protejează părul și ajută la refacerea foliculilor de păr afectați de factorii de mediu.
Extras de palmier pitic (Saw Palmetto) - Extras din fructele palmierului pitic (Serenoa repens), acest ingredient natural joacă un rol important în combaterea căderii părului cauzată de anumiți hormoni.
Colagen hidrolizat - Colagenul este foarrte important nu doar pentru piele, ci și pentru păr. Ajută la formarea cheratinei (proteina din care este compus părul) și crește circulația sanguină la nivelul scalpului. Acest proces ajută la crearea de noi foliculii și în același timp repară și fortifică părul degradat și subțiat.
Antioxidanți - Vitamina C și alți oxidanți protejează foliculii de păr de degradarea celulară și încetinesc procesul natural de îmbătrânire al foliculilor.
Ulei de in - fiind o sursă vegetală de acizi grași omega 3, uleiul de in menține scalpul sănătos și îmbunătățește aspectul părului.
Tocotrienoli - sunt forme puternice de vitamina E care au capacitatea de a îmbunătăți sistemul imunitar și de a stimula creșterea sănătoasă a părului prin fortifierea foliculilor.
Ce așteptări ar trebui să ai când iei un supliment alimentar sau vitamine pentru creșterea părului?
„Cei mai mulți oameni spun că părul lor devine mai des decât era și că părul lor crește mai repede”, spune medicul dermatolog Annie Chiu. Însă cei mai mulți specialiști sunt de părere că nu există un remediu miraculos împotriva căderii părului, iar tratarea acestei probleme necesită răbdare și perseverență.
„Orice produs care susține că poate vindeca peste noapte căderea părului sau în câteva săptămâni ar trebui privit cu scepticism. Suplimentele susțin creșterea părului și te ajută să ai un păr mai sănătos, dar nu pot readuce la viață foliculii morți. Nimic nu poate face asta”, avertizează medicul.
„Când suntem tineri și sănătoși, foliculii de păr conțin și produc mai multe fire de păr în același timp. Odată cu înaintarea în vârstă, calitatea părului și rata de creștere se schimbă din cauza multor factori. În cazul unor oameni, foliculii de păr se micșorează, devin inactivi, mor și sunt înlocuiți. Unii foliculi inactivi au capacitatea de a redeveni activi, alții nu. Un medic dermatolog poate determina ce tip de problemă a părului este prezentă și ce ar putea ajuta la tratarea ei”, declară medicul Sophia Kogan.