Alimentatia si cancerul la san
Alimentatia joaca un rol deosebit de important in aparitia si in prevenirea tumorilor maligne. Tot mai multe cercetari releva faptul ca stilul de viata occidental si dieta necorespunzatoare favorizeaza aparitia a numeroase afectiuni printre care si cancerul la san.
"Alimentatia sanatoasa, echilibrata, diversificata precum si evitarea sedentarismului constituie fondul pentru preventia oricarei boli", precizeaza Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.Ce trebuie sa eviti pentru a preveni cancerul la san?
Potrivit expertului nostru, trebuie evitate:
- alimentele cu densitatea energetica mare (care au mai mult de 100 kcal/100 g): produsele de patiserie, dulciurile, produsele de tip junk food;
- produsele cu incarcatura glicemica foarte mare, de exemplu, prajiturile;
- grasimile hidrogenate si partial hidrogenate (margarina);
- frunctele si legumele preparate sub forma de dulceturi, gemuri sau compoturi;
- prajelile
- conservantii, colorantii artificiali, aditivii alimentari in general;
- prepararea si incalzirea mancarurilor la cuptorul cu microunde;
- grapefruit-ul - "contine principii active care interfera cu procesul de detoxifiere, modificand actiunea medicamentelor", precizeaza nutritionistul. "Fructul sau sucul de grapefruit este foarte sanatos daca este consumat de persoane care nu au probleme de sanatate si nu se afla sub tratament"
- carnea rosie;
- fumatul - cu toate ca multi cercetatori afirma ca nu s-a stabilit pana in prezent o legatura precisa intre fumat si cancerul la san, Dr. Mencinicopschi este de parere ca "desi tutunul afecteaza in primul rand plamanii, generand cancerul pulmonar, el sensibilizeaza intreg organismul si astfel se pot dezvolta si alte tipuri de cancer";
- consumul de alcool.
Alimente care mentin sanatatea sanilor
Alimentele trebuie consumate in starea lor naturala
Poti consuma cu incredere:
1. cat mai multe legume. Cercetari recente evidentiaza beneficiile pe care le au legumele din familia cruciferelor in prevenirea si stoparea cancerului de san. Una dintre aceste legume este broccoli. Ai grija insa la felul in care gatesti legumele. Nu le fierbe prea mult, eventual gateste-le la abur pentru a te bucura de proprietatile lor;
2. cat mai multe fructe. De asemenea, trebuie consumate in starea lor naturala si sa fie ecologice. Dintre acestea se pare ca
3. soia, dar doar daca este obtinuta in sistem ecologic, fara a fi modificata genetic. Contine izoflavonoide, iar uneori sunt indicate suplimentele pe baza de soia datorita activitatii sale estrogenice. "In functie de tipul de cancer cu care se confrunta femeia, se poate consuma soia, dar numai la recomandarea medicului curant", atrage atentia Dr. Mencinicopschi;
Alimentatia si riscul de recidiva
"Trebuie eliminate complet din alimentatie produsele procesate precum mezelurile, produsele de patiserie, cofetarie sau de tip junk food pentru a evita recidiva", sustine Dr. Mencinicopschi.
Organismul trebuie ajutat mai ales dupa tratamentul pe baza de radioterapie sau chimioterapie. Trebuie pus accentul foarte mult pe dieta zilnica dupa ce a fost depistata boala, in timpul tratamentului si dupa acesta. Practic, pentru a preveni recidiva este necesar un regim alimentar echilibrat si natural pentru tot restul vietii.