Retete traditionale cu peste, din Delta Dunarii
Bucatari talentati s-au intrecut in luna octombrie in cadrul festivalului de arta culinara "D-ale Gurii Dunarii", care a avut loc in localitatea Uzlina, din Delta Dunarii...
Bucatari talentati s-au intrecut in luna octombrie in cadrul festivalului de arta culinara "D-ale Gurii Dunarii", care a avut loc in localitatea Uzlina, din Delta Dunarii. Participantii, membrii ai comunitatilor din Delta Dunarii, de diferite ocupatii, au gatit cu pasiune si pricepere desavarsita preparate din peste. Tot acest efort al comunitatilor participante a avut un singur scop: castigarea unui premiu care sa le permita ajutarea comunitatilor din care proveneau.
Cu retetele de mai jos si cu talentul lor la gatit, echipa de profesori din localitatea Sarichioi a castigat Marele Premiu Ursus Breweries, in valoare de 3000 de euro, bani pe care ii duc cu mandrie acasa, comunitatii lor.
Festivalul - concurs de traditie culinara "D'ale Gurii Dunarii" a avut loc pentru prima data anul acesta in Delta Dunarii si a fost organizat de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Concursul a reprezentat mai mult decat o adunare a celor mai talentati bucatari din regiune; a fost unul dintre proiectele prin care organizatorii au dorit sa semnaleze ca regiunea Delta Dunarii trebuie privita responsabil, din toate punctele de vedere: al mediului inconjurator, al traditiilor specifice zonei si al altor probleme cu care comunitatile stabilite aici de veacuri se confrunta zilnic.
Ingrediente:
200g orez
200g fidea subtire
400g zahar
20 de oua
Coaja rasa de lamaie sau portocala
Mod de preparare:
Se fierbe separat orezul si fideaua, se da printr-un jet de apa, ca sa nu se lipeasca, se amesteca si se indulceste, dupa care se adauga ouale batute bine, dar nu spuma. Se omogenizeaza si se toarna in tava unsa cu ulei si presarata cu zahar. Se coace aproximativ 1 ora, la temperatura de 200’ C.
Ingrediente:
cel putin 5 soiuri de peste (salau, somn, stiuca, crap, caras, platica, babusca, biban)
5-7 cartofi intregi de dimensiuni medii
3-4 cepe intregi de dimensiuni medii
3-4 rosii intregi
1-2 ardei taiati in jumatate
Verdeata (telina, leustean)
Mod de preparare
Se fierb legumele si cu pestele mai marunt, care nu se poate consuma. Cand sunt aproape gata, se scoate pestele marunt, si se pun bucati de peste mai mare. La primul clocot se adauga sare si otet dupa gust. Cand e gata pestele, se scoate impreuna cu legumele intregi fierte, se aseaza in platou si se consuma cu mujdei (usturoi pisat si frecat cu ulei, sare si otet sub forma unei paste groase - tip maioneza). Dupa ce s-a consumat pestele, se consuma si ciorba, care poate fi bauta chiar din cana.
Cu retetele de mai jos si cu talentul lor la gatit, echipa de profesori din localitatea Sarichioi a castigat Marele Premiu Ursus Breweries, in valoare de 3000 de euro, bani pe care ii duc cu mandrie acasa, comunitatii lor.
Festivalul - concurs de traditie culinara "D'ale Gurii Dunarii" a avut loc pentru prima data anul acesta in Delta Dunarii si a fost organizat de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Concursul a reprezentat mai mult decat o adunare a celor mai talentati bucatari din regiune; a fost unul dintre proiectele prin care organizatorii au dorit sa semnaleze ca regiunea Delta Dunarii trebuie privita responsabil, din toate punctele de vedere: al mediului inconjurator, al traditiilor specifice zonei si al altor probleme cu care comunitatile stabilite aici de veacuri se confrunta zilnic.
Budinca lipoveneasca
Ingrediente:
200g orez
200g fidea subtire
400g zahar
20 de oua
Coaja rasa de lamaie sau portocala
Mod de preparare:
Se fierbe separat orezul si fideaua, se da printr-un jet de apa, ca sa nu se lipeasca, se amesteca si se indulceste, dupa care se adauga ouale batute bine, dar nu spuma. Se omogenizeaza si se toarna in tava unsa cu ulei si presarata cu zahar. Se coace aproximativ 1 ora, la temperatura de 200’ C.
Ciorba de peste (Sarichioi)
Ingrediente:
cel putin 5 soiuri de peste (salau, somn, stiuca, crap, caras, platica, babusca, biban)
5-7 cartofi intregi de dimensiuni medii
3-4 cepe intregi de dimensiuni medii
3-4 rosii intregi
1-2 ardei taiati in jumatate
Verdeata (telina, leustean)
Mod de preparare
Se fierb legumele si cu pestele mai marunt, care nu se poate consuma. Cand sunt aproape gata, se scoate pestele marunt, si se pun bucati de peste mai mare. La primul clocot se adauga sare si otet dupa gust. Cand e gata pestele, se scoate impreuna cu legumele intregi fierte, se aseaza in platou si se consuma cu mujdei (usturoi pisat si frecat cu ulei, sare si otet sub forma unei paste groase - tip maioneza). Dupa ce s-a consumat pestele, se consuma si ciorba, care poate fi bauta chiar din cana.