Ten fara riduri cu ajutorul toxinei botulinice
Frumuseţe · Chirurgie estetica / 07.12.2009

Stim deja ca dieta echilibrata in combinatie cu exercitii fizice ne ajuta sa ne pastram sanatatea, sa ne simtim si sa aratam bine. Insa stim si ca trecerea timpului nu ocoleste pe nimeni si varsta lasa urme atat asupra sanatatii cat si a frumusetii. Cu toate acestea, exista diferite modalitati prin care ne putem pastra frumusetea.

Stim deja ca dieta echilibrata in combinatie cu exercitii fizice ne ajuta sa ne pastram sanatatea, sa ne simtim si sa aratam bine. Insa stim si ca trecerea timpului nu ocoleste pe nimeni si varsta lasa urme atat asupra sanatatii cat si a frumusetii. Cu toate acestea, exista diferite modalitati prin care ne putem pastra frumusetea.


Cu toate ca nimic nu poate opri trecerea timpului, exista diverse metode de a incetini efectele si de a ne mentine tineretea pielii pentru o perioada mai lunga de timp. De exemplu: folosirea cremelor cu protectie solara cand ne expunem la soare, renuntarea la fumat, urmarea unei diete echilibrate, un consum ridicat de apa sau folosirea cremelor hidratante.


Daca tenul tau da primele semne de oboseala, daca au aparut temutele riduri provocate de trecerea timpului, de stres sau din cauza toxinelor, exista si in acest caz solutii. Una dintre cele mai cunoscute metode de a scapa de riduri este aceea a injectiilor cu toxina botulinica.


Cum actioneaza?


Toxina botulinica este o proteina, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Pentru a intelege efectul ei, trebuie inteles mecanismul de functionare a muschilor. Creierul trimite mesaje muschilor pentru a-i face sa se contracte si sa se miste. Aceste mesaje ajung mai intai la maduva spinarii. De acolo, sunt conduse de catre nervii periferici catre muschi. O substanta, numita acetilcolina, transmite acest mesaj de la nerv la muschi. Toxina botulinica impiedica descarcarea de acetilcolina de la nivelul terminatiilor nervoase catre muschi, blocand astfel contractia muschiului.


Principalul factor prin care actioneaza toxina botulinica este inhibarea transmiterii impulsului nervos asupra musculaturii din regiunea injectata, prin denervarea chimica, actionand exact asupra jonctiunilor terminale neuro-musculare, blocand mediatori chimici sinaptici si producand pareza temporara a grupurilor musculare interesate.

Altfel spus, prin actiunea toxinei botulinice, grupuri musculare tinta isi pierd capacitatea de contractie. Acest efect, pe de o parte, determina relaxarea completa a grupului muscular afectat, iar, pe de alta parte, va produce intinderea tegumentului ce acopera respectiva grupa musculara, care va deveni astfel fara cutari si riduri. Atat relaxarea musculaturii, cat si pielea destinsa vor beneficia de o vasodilatatie locala cu o oxigenare bogata a tegumentului, care ii va conferi o culoare mai aprinsa si mai luminoasa.



Tratamentul cu toxina botulinica


Tratamentul cu toxina botulinica este un tratament simplu, nechirurgical care estompeaza si elimina ridurile de pe frunte si gat, precum si cele din coltul ochiului ale persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani.

Un tratament de 10 minute cu o injectie subtire aduce in cateva zile rezultate vizibile. Efectul toxinei botulinice debuteaza in 2-14 zile, si dureaza aproximativ trei, patru luni. Aceasta schimbare se instaleaza diferentiat de la caz la caz, fiind modificata dupa varsta si sex. Evaluarea corecta se efectueaza dupa 7-14 zile, efectuand fotografii de control inainte si dupa tratament, la 7 si 14 zile. Toate aceste modificari sunt temporare, drept pentru care este necesara intotdeauna reinjectarea sau revenirea asupra tratamentului la 4-6 luni.

    
Pot aparea cazuri exceptionale in care tratamentul sa nu aiba nici un efect chiar si dupa repetarea injectiei. Daca esti multumita de efectele tratamentului probabil ca vei dori sa-l repeti, astfel va trebui sa respecti un program si anume sa faci o urmatoare sedinta la un interval de 4 luni pentru a obtine rezultatele dorite.

Cercetatorii au concluzionat ca este nevoie de 2.500-3.000 de unitati de toxina pentru ca aceasta sa fie letala pentru oameni, iar in scopuri cosmetice se folosesc in mod uzual doar 75 de unitati. Acest lucru a facut ca lumea sa nu se mai fereasca de aceasta procedura, iar dupa rezultatele miraculoase pe care le are chiar sa si-o doreasca.


Contraindicatii si reactii adverse


Toxina botulinica este contraindicata in prezenta unor infectii si persoanelor care sunt alergice la unul din ingredientele produsului. Exista si cazuri destul de rare in care pot aparea si reactii adverse, insa acestea sunt temporare: durerea si inrosirea zonei iritate, dureri de cap, simptome ca de gripa, greata.


Scurt istoric al toxinei botulinice


  • O serie interesanta de evenimente au dus la dezvoltarea toxinei botulinice pentru uz terapeutic:
  • Toxina botulinica a fost identificata pentru prima data intre 1700 si 1800 ca agent cauzal al bolii numite botulism;
  • La jumatatea anilor 1940 toxina botulinica de tip A a fost purificata;
  • 20 de ani mai tarziu Dr. Scott a testat toxina botulinica la maimute ca o posibila terapie pentru strabism;
  • FDA a aprobat testarea pe voluntari la sfarsitul anilor 1970;
  • La inceput toxina botulinca a fost folosita in scopuri medicale (de la pacienti cu spasme musculare la cei cu strabism si nu numai) cu reactii spectaculoase si cu reactii adeverse minime;
  • FDA (Food and Drug Administration, organism de control al medicamentelor pe piata americana) a aprobat utilizarea injectiilor cu botox in tratarea ridurilor faciale moderate si severe in aprilie 2002.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro