Ai colesterolul marit. Ce este de facut?
Sănătate · Cardiologie / 15.02.2010

Daca ti-ai facut analizele de sange si ai colesterolul ridicat trebuie sa vorbesti cu medicul despre un regim alimentar pe care urmeaza sa-l respecti. Pe langa medicatie, alimentatia este esentiala si trebuie sa inveti sa gatesti sanatos pentru inima ta si sa alegi alimentele potrivite.

Daca ti-ai facut analizele de sange si ai colesterolul marit trebuie sa vorbesti cu medicul despre un regim alimentar pe care urmeaza sa-l respecti. Pe langa medicatie, alimentatia este esentiala si trebuie sa inveti sa gatesti sanatos pentru inima ta si sa alegi alimentele potrivite.

 

Primul pas este sa intrebi medicul despre schimbarile pe care trebuie sa le faci in alimentatie si sa respecti cu strictete indicatiile referitoare la tratamentul medicamentos. Al doilea pas consta in constientizarea faptului ca este vorba despre o afectiune serioasa care necesita respectarea unor reguli alimentare. Nu ignora problema, mergand pe ideea ca va trece de la sine! Nu va trece, vei avea un colesterol "rau" in continuare ridicat care iti poate afecta serios inima daca nu tii cont de regimul alimentar si medicatia recomandata.

Potrivit Societatii Romane de Cardiologie, boala cardiovasculara ucide mai multi oameni decat toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut in randul femeilor (55% din decese), decat in randul barbatilor (43% din decese) si o mortalitate mai crescuta in randul pacientilor cu o pozitie economico-sociala scazuta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca incidenta bolilor cardiovasculare va scadea cu mai mult de jumatate daca:

  • ai o valoare redusa a tensiunii arteriale (sub 140/90 mmHg);
  • ai o greutate corporala normala;
  • renunti la fumat;
  • daca nivelul colesterolului total este in limite normale (sub 190 mg/dl);
  • alegi o alimentatie sanatoasa;
  • ai activitate fizica adecvata (minimum 30 de minute pe zi);
  • eviti stresul excesiv.

 

 

9 reguli de baza ale Societatii Romane de Cardiologie


1. Cat mai multe si mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grasimi;
2. Cel putin de 2 ori/saptamana peste (cu cat mai gras cu atat mai bine). Somonul este unul dintre cei mai bogati in acizi grasi omega-3 polinesaturati;


3. Lactate cu continut scazut de grasime (1%);
4. Mai putina carne, mai degraba de pui fara pielita, nu prajeli. Nu gati cu uleiuri saturate;
5. Redu consumul de bauturi racoritoare dulci si de sare (adauga condimente pentru gust), alcool cu moderatie, preferabil un pahar de vin rosu;
6. Cantitatea cea mai mare de grasimi sa fie de tip mono si polinesaturate. Evita produsele hidrogenate;
7. Maxim 2 oua/saptamana;
8. Evita cartofii prajiti, prajiturile, cremele, gogosile, covrigeii si biscuitii;
9. Maxim 1-2 cafele /zi;

9. Cat mai rar la restaurantele de tip „fast-food“.

 

 

5 alimente care nu trebuie sa lipseasca de pe masa


Cardiologii sunt de acord asupra unor categorii de alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia unei persoane care are probleme cu colesterolul.

1. Fructele si legumele fac minuni pentru inima. Consuma-le dupa pofta inimii, incercand sa le alegi cat mai variate;
2. Grasimile sanatoase. Da exista si grasimi sanatoase: uleiul de masline, canola, seminite de in, nucile, alunele si semintele de susan au efecte anti-inflamatorii, controleaza nivelul colesterolului si intaresc sistemul imunitar. Pe langa aceste beneficii, aceste grasimi bune sunt esentiale pentru sanatatea creierului;
3. Fibrele alimentare care impiedica depunerea colesterolului pe artere, ajutand la evacuarea lui din organism. Merele, ovazul si orzul sunt surse importante de fibre de care nu trebuie sa uiti. De asemenea, fructele si legumele consumate in stare cruda aduc un surplus de fibre;
4. Fructele oleaginoase. Nucile, alunele si migdalele consumate in stare cruda si in cantitati moderate reduc colesterolul LDL. Poti sa incluzi saptamanal 3-5 portii de oleaginoase in alimentatia ta;
5. Leguminoasele precum fasolea boabe, mazarea, lintea, nautul sunt bogate in antioxidanti si fibre cu actiune benefica asupra colesterolului. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro