Pizza de sarbatoare
O reteta minunata. Blatul se face usor si este foarte spornic. Din ingrediente ies doua tavi mari (de aragaz) cu cea mai buna pizza de casa. Timp de preparare 30 minute, asteptare 30 de minute, coacere 40 de minute.
O reteta minunata. Blatul se face usor si este foarte spornic. Din ingrediente ies doua tavi mari (de aragaz) cu cea mai buna pizza de casa. Timp de preparare 30 minute, asteptare 30 de minute, coacere 40 de minute.Ingrediente: 800 de grame de faina, 200 de grame de gris fin, o lingura rasa de sare, 15 grame de drojdie uscata (din pliculet), o lingura de zahar, patru linguri de ulei, 650 mililitri de apa calduta.
Pentru umplutura: 200 de grame de cascaval, 200 de grame de ciuperci proaspete, 200 de grame de carnati sau salam uscat, masline, doi ardei grasi (rosii), iar pentru sos: pasta de rosii, mustar, otet balsamic, ulei, sare, zahar, cimbru, busuioc, nucsoara rasa.
Preparare:
- Desfa drojdia cu o lingura de apa calda. Adauga un varf de lingurita de zahar si amesteca. Lasa sa se "odihneasca" cinci minute.
- Cerne faina. Adauga grisul, sarea, zaharul si un varf de cutit de nucsoara macinata.
- Omogenizeaza adaugand apa calduta. Adauga drojdia si amesteca bine. Adauga, putin cate putin, uleiul si framanta aluatul. Rezulta o coca legata, elastica si nelipicioasa.
- Lasa aluatul la crescut 30 de minute, la temperatura camerei.
- Pregateste umplutura. Rade cascavalul (cu razatoarea mare), taie felii subtiri carnatii uscati si/sau salamul. Taie fasii ardeiul, curata si taie in bucati mari ciupercile.
- Prepara sosul pentru pizza. Patru linguri de pasa de tomate, amestecate cu o lingurita de otet balsamic si trei linguri de mustar. Omogenizeaza bine si adauga piper, cimbru sau busuioc uscat si 2-3 lingurite de zahar (foloseste zahar pudra ca sa se topeasca mai repede).
- Din aluatul crescut ies doua blaturi pentru tavile mari de la aragaz sau 6-8 blaturi rotunde de dimensiune medie (diametru de 25-30 de centimentri). Unge tavile cu ulei si tapeteaza-le cu faina.
- Intinde aluatul cu mana si podul palmei cat se poate de uniform, direct in tava. Unge blatul cu sos, pune feliile de salam, ciupercile, ardeiul si maslinele, presara cascaval ras deasupra. Coace pizza circa 40 de minute in cuptorul incins la foc potrivit.