Rata cu caise uscate
Reţete · Mancaruri / 25.03.2010

Te sfatuiesc sa cumperi doar pulpe de rata, daca gasesti, dar merge la fel de bine si rata intreaga.

Te sfatuiesc sa cumperi doar pulpe de rata, daca gasesti, dar merge la fel de bine si rata intreaga.

Ingrediente: carne de rata circa 1,5 kilograme, 750-800 de grame de caise uscate, un pahar de vin alb, 2 linguri de zahar brun, o lingura cu faina, sare, 100 de grame de fulgi de migdale, ulei, 50 de grame de unt, 50 de mililitri de coniac, sare.

Preparare:
-    Pune caisele uscate intr-un castron si toarna peste ele un pahar apa calda. Adauga coniacul, acopera si lasa-le sa stea circa doua ora.
-    Spala si curata rata de excesul de piele, daca este cazul. Taie rata in bucati potrivite. Daca ai o rata intreaga, taie pulpele cu tot cu o bucata de spate, pieptul in doua pe lung, iar aripile lasa-le impreuna cu o bucata de spate. Daca pulpele sunt mari, poti separa pulpa de ciocanel. Sareaza fiecare bucata de carne si lasa-le sa stea cu sare pe ele, 30 de minute inainte de a le pune la prajit.

-    Pune ulei intr-o cratita, care poate merge la cuptor, adauga untul si cand s-a incins, pune bucatile de carne sa se rumeneasca. Lasa-le la prajit cat sa prinda putina culoare. Adauga apoi cateva linguri cu apa, vinul si acopera bine vasul si lasa rata sa se patrunda, la foc mic.
-    Scurge sucul in care au stat caisele, dar nu il arunca. Cand carnea este patrunsa, adauga caisele. Acopera si lasa sa fiarba mai departe, la foc mic.
-    Topeste zaharul, fara sa il lasi sa se arda (pentru ca devine amar) si stinge-l cu sucul in care au stat caisele. Adauga o lingura de faina, amesteca foarte bine sa nu faca cocoloase, lasa sosul sa dea un clocot, apoi rastoarna-l peste mancare.

-    Acopera mancarea si lasa-o la foc mic inca 10-15 minute. Rumeneste putin fulgii de migdalele si adauga-le in mancare.
-    Serveste mancarea calda.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro