Nodulii la sân: 5 explicaţii
Sănătate · Ginecologie / De Alina Popescu, 26.01.2011

Una din şase românce este diagnosticată cu cancer mamar de-a lungul vieţii, arată statisticile. În majoritatea cazurilor, cancerul de sân este descoperit prin observarea unui nodul.

Una din şase românce este diagnosticată cu cancer mamar de-a lungul vieţii, arată statisticile. În majoritatea cazurilor, cancerul de sân este descoperit prin observarea unui nodul, fiind de cele mai multe ori poziţionat în partea superioară a sânului, în apropierea axilei. Însa, nu orice nodul este obligatoriu canceros.

La nivelul sânului pot apărea tot felul de noduli, dintre care unii pot fi maligni, iar alţii benigni. Specialiştii susţin că în cele mai multe cazuri, nodulii sunt benigni, nereprezentând un risc de cancer mamar.


Fii atentă la fiecare schimbare de la nivelul sânilor şi consultă-ţi medicul pentru un diagnostic şi tratament corect!

1. Nodul moale la pipăit

În cazul în care detectezi în timpul autopalpării un nodul moale, cu o formă circulară care devine mobil când este atins, poate fi vorba de un chist sau de un săculeţ umplut cu lichid. Acesta este provocat de modificările hormonale.

Chisturile sunt noduli benigni şi reprezintă cea mai frecventă cauză a nodulilor mamari. Au formă rotundă şi prezintă mobilitate faţă de ţesuturile care le înconjoară. Această caracteristică îi deosebeşte de nodulii maligni. Consultă-ţi medicul pentru a stabili exact cauza nodulului şi pentru a primi un tratament adecvat.


2. Nodul dur la pipăit

Tare la pipăit, bine definit, cu mobilitate şi nedureros la atingere sunt simptome care pot anunţa apariţia fibroadenomului. Fibroadenomul mamar este o tumoră benignă şi este una dintre cele mai frecvente tumori benigne ale sânului. Cauzele sunt date de modificările hormonale. Mergi la medic pentru mai multe analize şi pentru un tratament corespunzător.

3. Scurgeri mamelonare

Ai observat nişte scurgeri lăptoase la nivelul mameloanelor? Cauzele pot fi date de anumite modificări la nivelul glandei pituitare sau tiroide, cât şi de sarcină sau contraceptive. Medicul va putea stabili diagnosticul exact şi metoda de tratament.


4. Masă cu o consistenţă moale

Dacă apare, la unul sau la ambii sâni, însoţită de durere sau sensibilitate înainte de începerea ciclului menstrual poate fi cauzată de schimbările fibrochistice. Acestea apar din cauza fluctuaţiilor nivelului de estrogen sau progesteron. Consultă-ţi medicul pentru sfaturi specializate.

5. Masă cu o consistenţă dură

În cazul în care ai depistat o masă de consistenţă dura, cu margini neregulate care, atinsă, nu este mobilă, consultă imediat un medic pentru efectuarea unei mamografii. Poate fi o tumoare canceroasă.


Autopalparea, un ajutor important în depistarea cancerului

 
Autopalparea lunară a sânilor cât şi controlul ginecologic anual reprezintă cele mai eficiente metode de depistare a cancerului mamar. La cea mai mică suspiciune pe care o ai, nu ezita să consulţi un medic specialist. Cum se face corect autopalparea?
  • La scurt timp după menstruaţie;
  • În faţa oglinzii, de obicei după duş, dezbrăcată până la brâu (fapt ce ajută observarea eventualelor modificări de formă, vascularizaţie, volum, a eventualelor retracţii mamelonare, asimetrii, modificări tegumentare, a nodulilor superficiali care "bombează" uneori sub piele, precum şi a oricăror anomalii instalate de la o luna la alta);
  • Cu palma cu degetele reunite, cu mâna relaxată (fapt ce creşte sensibilitatea tactilă a degetelor), cu blândeţe, evitând gesturile traumatizante;
  • Sânul se palpează şi se inspectează bilateral de la stern până la marginea laterală a toracelui şi de la limita lui superioară până la şanţul submamar, iar areola mamară şi mamelonul se examinează separat, cu mare atenţie;
  • La sfârşitul examinării se exercită o uşoară presiune digitală atraumatică asupra mamelonului şi a areolei, fapt ce permite exprimarea unei eventuale secreţii mamelonare (întotdeauna patologică în afară perioadei de lactaţie);
  • Palparea sânilor trebuie completată în mod sistematic cu palparea regiunilor axilare (zonă numită în mod popular "sub-braţ") pentru depistarea unor eventuali ganglioni limfatici palpabili (sânul drenează limfatic la nivel axilar). Palparea axilei este necesară şi datorită faptului că, de multe ori, glanda mamară prezintă o prelungire axilară anatomică (fiziologică);
  • Orice anomalie sesizată cu ocazia acestor autoexaminari lunare trebuie să aducă de urgenţă pacienta în faţa medicului specialist.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro