Pericole de 1 Martie
Sănătate · Medicina preventiva / 03.03.2008

A venit primavara, iar semnul acestui anotimp, martisorul, poate fi gasit peste tot. Chiar daca aceste obiecte trebuie sa aduca bucurie in sufletele tuturor

A venit primavara, iar semnul acestui anotimp, martisorul, poate fi gasit peste tot. Chiar daca aceste obiecte trebuie sa aduca bucurie in sufletele tuturor, copiii pot fi expusi la o sumedenie de pericole. Viu colorate, in diverse forme si marimi, martisoarele care ne fac atata placere sunt foarte interesante pentru micutul care acum descopera lucrurile ce-l inconjoara.

Este o adevarata aventura pentru parinti sa aleaga martisorul potrivit pentru copilul lor. Inainte de a incepe cautarile, trebuie avut in vedere un aspect foarte important: pericolul la care este expus cel mic.


Este adevarat ca nu intotdeauna suntem capabili sa eliminam toate primejdiile care ii pandesc pe cei mici, dar nu strica sa fim precauti si sa acordam foarte multa atentie lucrurilor din jurul nostru. Premisa "Mie nu mi se poate intampla", foarte vehiculata in ziua de astazi, trebuie eliminata din vocabular si din atitudine. Este foarte normal ca puiul tau sa fie curios, sa vrea sa inteleaga si sa cunoasca lucrurile din jurul lui, insa intreaga aventura trebuie supravegheata in permanenta de parinti.


Primul component de care trebuie sa te feresti este acul. Atasat oricarui martisor care se agata in piept, acul poate deveni un detaliu foarte periculos pentru copilul tau. Se poate intepa cu usurinta, il poate inghiti sau chiar ii poate rani pe cei din jurul sau. Daca vrei ca cel mic sa fie ferit de acest obiect, incearca sa-i cosi martisorul de hainuta. Este mai practic, nu-i va cadea si, in plus, se va simti important: are si el martisor, la fel ca toti ceilalti.

Culorile folosite pentru vopsirea micilor obiecte decorative ne pot lua ochii noua, oamenilor maturi. Iti dai seama cata curiozitate pot starni celui mic? Ai grija, insa! Substantele folosite pentru colorarea martisoarelor pot fi extrem de toxice. Este cunoscut obiceiul copiilor, mai ales al celor mici, de a baga in gura tot ceea ce prind. De aceea, trebuie sa te asiguri ca toate pericolele sunt eliminate. Incearca sa gasesti martisoare cat mai putin colorate sau care au fost vopsite cu substante non-toxice.


In aceeasi categorie a obiectelor pe care cel mic le poate inghiti din greseala, intra si martisoarele de dimensiuni foarte mici. Astazi se gasesc o sumedenie de astfel de obiecte, din argint, sticla sau lemn, care reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea copilului tau. Fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te ce ar putea sa se intample daca nazdravanul va incerca "sa manance" acest obiect. Rezultatul va fi dezastruos. De aceea, este foarte bine sa-ti iei masuri de precautie. Nu lasa la indemana celui mic martisoare de dimensiuni reduse.


Care este elementul comun tuturor martisoarelor? Cu certitudine, minunatul snur alb-rosu. Ai mare grija, insa, pentru ca si acesta reprezinta un pericol pentru cel mic. Chiar daca, la prima vedere, snuruletul este foarte scurt, copiii se pot strangula foarte usor cu el. Asigura-te ca ai detasat snuruletul de la martisorul pe care intentionezi sa-l daruiesti copilului tau.

Din discutie nu trebuie eliminate martisoarele din ceramica sau sticla. Acestea se sparg foarte usor, iar riscul taierii cu cioburile rezultate este foarte mare. Cel mai bine este sa nu faci aceasta alegere atunci cand achizitionezi martisorul pentru puiul tau.

Mai nou, au aparut pe piata tot felul de martisoare confectionate din perle, pietricele, scoici, frunze sau flori uscate. Acestea nu trebuie sa fie lasate, sub nicio forma, in preajma copiilor. Ele pot fi usor de inghitit sau introduse in nas sau urechi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro