Cine si ce stie despre tine?
Ai putea zambi, citind aceasta intrebare. Insa reflecteaza: chiar asa, cine te cunoaste din punct de vedere profesional, cati oameni stiu de ce esti in stare, cate persoane te-ar solicita pentru solutionarea unei probleme? Daca ti-e greu sa raspunzi, explicatia ar putea fi aceea ca nu te expui suficient.
Acesta nu este unul dintre cazurile cand "vine muntele la Mahomed". Este necesar sa iesi in evidenta, prin mijloace altminteri la indemana si care te pot ajuta nu doar sa te faci remarcata, dar si sa castigi experienta. Cateva exemple ar putea fi acestea: programe de voluntariat in domeniul tau de activitate, simpozioane, seminarii si training-uri.
Referitor la acestea din urma, Andreea Dumitrache, PR specialist Petrom, iti recomanda sa le alegi cu foarte mare atentie si neuitand niciun moment care este obiectivul tau final. "Nu te duce niciodata la un training la intamplare. In absolut orice domeniu, exista 'elita'. Trebuie sa stii care este aceasta in cazul tau, care sunt cei mai buni specialisti la care poti avea acces si urmareste training-urile, seminariile si chiar workshop-urile coordonate de acestia. In momentul de fata, oferta de training-uri este imensa si tocmai de aceea trebuie sa fii foarte atenta si sa alegi pe cele care, intr-adevar, sunt benefice pentru tine".
In alta ordine de idei, daca urmaresti sa avansezi, de exemplu, trebuie sa fii tot timpul "la panda". Inclusiv in pauza de masa (apropo, unele dintre cele mai interesante idei si planuri sunt schitate in pauzele de masa, desi nu este neaparat indicat ca in timpul mesei sa se discute chestiuni de serviciu).
Sa presupunem, de pilda, ca un coleg este implicat intr-un proiect si ar avea nevoie de ajutor, dar ezita sa-i spuna sefului, intrucat se gandeste ca aceasta ar putea insemna ca nu face fata (abordare, de altfel, gresita, dar toti gresim, asa incat ai putea incerca sa speculezi momentul). Ofera-te sa il ajuti si, daca este de acord, discuta cu seful si spune-i ca vrei sa te implici in proiectul respectiv si ca acest lucru nu iti va afecta calitatea muncii. Cum nu s-a nascut seful care sa spuna "Vai, dar risti sa te extenuezi", sunt toate sansele ca raspunsul sa fie afirmativ. Dincolo de experienta in sine, acest lucru nu va trece neobservat.
"Fii atenta care sunt valorile promovate in companie si tine-te de ele ca scaiul. Incearca sa iti bazezi activitatea pe acestea si aprecierea managerilor va aparea, cu siguranta - este datoria lor sa remarce si sa recompenseze pe cei care actioneaza conform principiilor companiei.", mai spune Andreea Dumitrache.