Ești influencer când oferi conținut de calitate, nu fotografii sexy
Carieră · Profil de cariera / 31.01.2018

În urmă cu o săptămână a apărut un scandal cu o tânără care pretinde că este vloggeriță. Aceasta a fost refuzată de un hotel, în urma unei cereri de cazare fără plată. Nu vorbim despre ea sau despre acest caz, însă poate ar trebui să lămurim ce înseamnă să fii influencer.

Conceptul de influencer marketing este cunoscut specialiștilor în marketing, însă mai puțin cunoscut publicului larg. Și nici nu e de mirare că a apărut acest concept. Rețelele de socializare au luat amploare în ultimii ani, așadar au apărut "job-uri noi". 

Ce este un influencer?

 
O definiție simplă, dar corectă, ar fi aceea că un influencer este o persoană activă în mediul online (blog, Facebook, Instagram, Youtube), care obține o comunitate de urmăritori și care are puterea de a influența deciziile de cumpărare ale acestora.
Domeniile în care un influencer poate activa nu sunt deloc puține: nutriție, sănătate, modă, călătorii, frumusețe sau parenting.  

Cine influențează cu adevărat și cine nu? Asta e întrebarea!

 
Aș răspunde la această întrebare cu o alta: Care sunt motivele pentru care ajungi să urmărești o persoană pe rețelele de socializare? 
 

1. Fotografii sexy

 
Să presupunem că eu aș posta foarte multe fotografii cu mine în costum de baie, machiată întotdeauna de un profesionist, cu decolteu și/sau în vacanțe exotice. Ce fel de oameni m-ar urmări, femeie fiind? E simpu, nu? Bărbații. Și ce ar putea să-și dorească acei bărbați de la mine? Poate să mă scoată la o cafea? 
În cazul acesta, mă pot numi influencer sau nu? Nu. Pentru că această comunitate nu este una de calitate. Și când o comunitate nu este de calitate, nicio promovare de serviciu sau produs nu se transformă în conversie. 
 

2. Deții un blog

 
De regulă, blogurile sunt nișate. Adică îți alegi un domeniu și faci tot ce poți pentru a aduna fani. Ai un blog de rețete, poți influența fanii să cumpere o tigaie minune pentru că tu ai folosit-o și ești mulțumit de rezultate. 
Influențezi sau nu? Influențezi. Dar nu te aștepta să vinzi și produse cosmetice. 
 

3. Ești vlogger

 
La fel ca în cazul blogurilor este importantă nișa pe care o abordezi. Dacă toate clipurile tale sunt despre produse cosmetice, nu te aștepta să vinzi vacanțe. Dacă filmulețele tale sunt făcute pentru a-ți distra fanii, nu te aștepta să vinzi nimic. Sunt slabe șanse ca un consumator de divertisment să se transforme într-un cumpărător de haine, cosmetice, vacanțe sau orice altceva.
 

4. Ești specialist

 
Îndrăznesc să spun că ar trebui să fie singurii oameni care pot influența cu adevărat. Ai studii despre nutriție, poți influența oamenii să-ți cumpere produsele și serviciile plecând de la premiza că ai toate argumentele necesare pentru a-i convinge să facă asta. De fapt, argumentele ar trebui să facă diferența, indiferent cum ai reușit să aduni o mână de oameni. Pe lângă argumente, experiența își spune iarăși cuvântul. 

Așadar, dacă ai obținut fani cu ajutorul fotografiilor sexy, nu te numești influencer, ci oportunist. Sau oportunistă. Sigur că fiecare are dreptul să încerce, însă agențiile de publicitate sau clienții, în general, ar trebui să facă diferența între calitate și cantitate.
 

Cum verifici dacă un influencer este veritabil sau nu?

 

1. Cere rezultate

 
Fie că ești agenție, fie client direct, cere rezultatele altor campanii. În cazul bloggerilor este simplu de verificat (se verifică traficul obținut în Google Analytics), însă nu se întâmplă același lucru și în cazul celor care folosesc numai rețelele de socializare. Sigur, dacă îți dorești awareness și buzz în media, atunci influencerii sunt o alegere bună, însă nu te aștepta la prea multe conversii.

 

2. Verifică reacțiile din Social Media

 
Un influencer de calitate are reacții de calitate. Dacă un "influencer în modă" obține numai comentarii precum "Ce frumoasă ești", nu te aștepta să vinzi ceva cu ajutorul influencerului. Comentariile de acest fel denotă un interes personal față de influencerul respectiv.
 

3. Verifică cum comunică

 
Ce argumente folosește când promovează un produs sau serviciu? Cum dovedește că produsele sau serviciile sunt de calitate sau că merită banii? 
 

În concluzie, împart influencerii în două:

1. Influencer de calitate.  

 
Este cel care poate nu are o comunitate foarte mare, însă are cu siguranță un cuvânt de spus. Cu acesta poți obține conversii.

2. Influencer de cantitate.

 
Aceștia sunt cei care au foarte mulți fani și asigură vizibilitate, dar nu întotdeauna conversie.  
 
Cu drag și fără ironie,
Cosmina Tudosă 
 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro