Nu mai este de multa vreme o noutate faptul ca iti este din ce in ce mai greu sa te bucuri de viata in afara lucrului la birou. Orele de lucru se inmultesc pe zi ce...
Nu mai este de multa vreme o noutate faptul ca iti este din ce in ce mai greu sa te bucuri de viata in afara lucrului la birou. Orele de lucru se inmultesc pe zi ce trece, a devenit o obisnuinta sa iei cina in fata calculatorului, iar de weekend-uri libere nici nu mai poate fi vorba. Daca te recunosti intr-o astfel de situatie, inseamna ca seful tau a uitat un lucru foarte important despre tine: ca ai si tu o viata personala de care ar trebui sa te bucuri mai mult.
Astfel ca, te intrebi ce anume ai putea face pentru a-ti ameliora situatia? S-ar putea sa nu fie tocmai simplu, insa poti urma cativa pasi in acest sens:
Identifica problema
Oare acesta este un fenomen nou aparut in compania la care lucrezi? Se intampla doar de foarte putin timp ca seful sa-ti ceara sa lucrezi peste program si in weekend? Sau este o experienta obisnuita prin care trec toti angajatii firmei?
Este foarte important sa afli motivul din spatele orelor suplimentare pe care le stai la birou. In unele cazuri, poate fi o nevoie fireasca de a ajuta munca in echipa si a-i acorda putin mai mult timp. Sau poate ca firma trece printr-o schimbare majora, iar departamentul la care lucrezi are de completat un milion de planuri si proiecte. Pe de alta parte, se poate intampla ca activitatea din companie sa fie statica, fara nici un fel de presiune in plus. Este necesar sa stii ce anume te tine departe de viata personala, sa analizezi ceea ce ti se intampla si dupa aceea sa gasesti o solutie adecvata.
Ai o conversatie sincera cu seful tau
Indiferent de motivul pentru care esti nevoita sa ramai la serviciu peste programul normal, trebuie sa fii proactiva si sa discuti cu seful tau despre ceea ce simti. Cere o intalnire formala in care sa discuti despre aceasta situatie, asa cum ai face pentru oricare alta problema legata de munca ta. Scrie-ti pe o hartie cerintele si sugestiile inainte de intalnire si asigura-te ca ai exemple solide in ceea ce priveste orele suplimentare efectuate. Probabil vei avea multe de aflat din raspunsul sefului tau la cererile tale. Daca este vorba de un volum prea mare de lucru, pregateste-te sa oferi solutie prin care munca respectiva poate fi rezolvata in timpul programului normal de lucru. Daca seful iti spune ca acesta este felul in care decurg lucrurile in mod obisnuit in compania pe care o conduce, poate ca ar trebui sa te gandesti mai bine la ceea ce ii vei spune.
Analizeaza daca munca pe care o faci merita
Daca orele suplimentare sunt absolut necesare pentru a incheia la timp un proiect de mare amploare sau pentru a face fata schimbarilor majore care au intervenit in companie, atunci s-ar putea sa fii nevoita sa dovedesti ca faci parte din intreaga echipa. Majoritatea dintre noi este nevoita sa raspunda la un moment dat unor astfel de cerinte si sa suporte sacrificiile facute pentru serviciu.
Depinde numai de tine sa decizi daca munca pe care o faci merita sau nu. Erai fericita cu serviciul pe care il ai inainte de aparitia orelor suplimentare? Esti suficient de multumita de actualul loc de munca pentru a face fata perioadelor mai grele? Exista recompense profesionale, cum ar fi mariri salariale sau bonusuri importante, care te asteapta la sfarsitul unui proiect mai amplu? Daca tot esti hotarata sa aduci in discutie aceasta problema, tot va trebui sa te asiguri ca cererile tale sunt documentate si ca esti la curent cu situatia companiei din momentul respectiv. Nu lasa ca o situatie de scurta durata sa devina o problema de lunga durata.
Acorda mai multa atentie prioritatilor tale
Daca activitatea profesionala iti mananca in mod constant din viata personala pe perioade destul de lungi, atunci va trebui sa analizezi cu maxima seriozitate ceea ce vrei de la viata si de la cariera ta. Daca iti vei spune ca profesia este pe primul plan, atunci nu uita ca exista milioane de oameni care au succes fara sa-si sacrifice starea generala de fericire. Ce este cel mai important pentru tine in acest moment? Exista prieteni si rude cu care ai pierdut legatura din cauza programului incarcat de la serviciu? Sau consideri ca astfel de lucruri iti vor pune in umbra cariera?
Numai tu poti hotari ce sacrificii vrei sa faci pentru cariera. Insa nu uita ca viata din afara biroului nu numai ca este frumoasa, ci este benefica pentru tine si te poate ajuta sa devii un angajat mult mai productiv. Daca vei lua decizia ca nu mai poti continua in acest ritm, stabileste o alta intalnire cu seful tau si spune-i pe ce pozitie de afli. Daca acesta apreciaza munca ta, va face tot posibilul pentru a gasi o solutie pentru a-si pastra un angajat productiv si fericit - pe tine.
Gaseste-ti fericirea la serviciu
Ce anume te face fericita in viata si la serviciu? Ce anume te face sa lucrezi la randament maxim? Sunt intrebari la care atat filosofii cat si expertii sociali au incercat sa gaseasca raspunsul la aceste intrebari.
Se pare ca fericirea si satisfactiile din viata nu apar in urma experientelor placute sau evitand durerea, ci din sentimentul ca viata noastra are un sens si este implinita datorita scopurilor de mai mare amploare. Se pare ca suntem fericiti atunci cand ne putem satisface dorintele interioare.
Iata un test simplificat care te poate ajuta sa identifici ceea ce iti doresti de la viata si de la profesie - citeste urmatoarele propozitii despre fiecare dorinta primara. Daca la tine se manifesta foarte puternic, atunci marcheaza cu "+", daca sunt mai putin importante, marcheaza cu "0", iar daca nu le resimti in viata ta, noteaza cu "-":
1. Curiozitate. Sunt insetata de cunoastere.
2. Acceptare. Imi este foarte greu sa accept criticile.
3. Ordine. Ma enerveaza cand nu exista ordine in lucruri.
4. Activitate fizica. Exercitiile fizice sunt foarte importante pentru mine.
5. Onoarea. Sunt o persoana extrem de loiala si cu principii foarte puternice.
6. Puterea. De cele mai multe ori caut sa joc rolul de lider.
7. Independenta. Increderea in propia persoana este foarte importanta pentru mine.
8. Contactul social. Sunt recunoscuta drept o persoana vesela si sociabila.
9. Familia. Copiii sunt pe primul plan.
10. Statut. Sunt impresionata de persoanele care detin lucruri scumpe.
11. Idealism. In comparatie cu majoritatea oamenilor, sunt foarte implicata in sustinerea cauzelor sociale.
12. Razbunare. Este foarte important pentru mine sa ii inteleg chiar si pe cei care ma insulta sau ma ofenseaza.
13. Dragostea. Spre deosebire de cunostintele mele, petrec mult timp gandindu-ma la dragoste si facand dragoste.
14. Mancarea. Imi place sa mananc si de multe ori imi folosesc imaginatia cand gatesc.
15. Salvare. Urasc sa arunc lucruri.
16. Liniste. Ma ingrozesc cand inima imi bate cu putere.
Acum poti sa te uiti la ceea ce ai marcat cu "+" si vei afla care iti sunt prioritatile. Ar trebui sa fie in jur de 5 sau 6 dintre cele 16 propozitii. Odata ce ai aflat care sunt adevaratele valori pe care le apreciezi, cea mai buna cale spre fericire este sa-ti gasesti activitatea profesionala care sa ti le implineasca. De exemplu, daca iti place puterea, dar nu-ti place sa conduci, atunci probabil ca nu vei fi fericita sa organizezi echipe mari sau proiecte importante.
Daca dai o mare importanta acceptarii, nu-ti alege o profesie care sa te expuna unui numar mare de evaluari si critici. Daca iti place ordinea, cauta-ti o profesie care sa implice un minim de ambiguitate. Daca esti o persoana curioasa, gaseste-ti o activitate care sa te faca sa analizezi mai mult lucrurile.
Pentru a avea succes in cariera profesionala si a te bucura si de viata personala in acelasi timp, ai nevoie sa te implici intr-o activitate care sa fie compatibila cu dorintele tale interioare. Facand in mod repetat acele lucruri care iti satisfac propriile valori, cu siguranta nu vor exista limite in ceea ce priveste semnificatia si fericirea din viata ta.