Darurile de Craciun la birou
Carieră · Sfaturi / 18.12.2006

Multi dintre noi ne vedem colaboratorii de la serviciu mai mult decat ne vedem familiile. Dar trebuie sa cumparam si cadouri de Craciun pentru ei? Se fac atatea greseli in privinta cadourilor pentru colegii de serviciu, de fiecare data de sarbatori, incat e de-a dreptul amuzant sa le observi.

Si totusi nu e chiar de ras, mai ales daca se intampla in biroul tau. Pentru a evita sa fii aratata cu degetul, cand faci cumparaturile, gandeste-te ca trebuie sa fii draguta, nu obraznica. Fie ca e vorba de ceva general valabil in compania unde lucrezi sau iei pur si simplu un cadou unui coleg, aminteste-ti ca un dar nu trebuie sa fie o ofensa.


Din nefericire, chiar si cele mai inocente intentii pot fi interpretate gresit. Chiar si atunci cand cunosti de exemplu preferintele in materie de cosmetice ale unei colege, in afara de cazul in care sunteti prietene apropiate, e mai bine sa eviti sa-i oferi un asemenea cadou.

Exista mai multe tipuri de probleme in ceea ce priveste darurile. Pentru cine cumperi unul? Ce suma sa cheltuiesti pentru el? In primul rand nu trebuie sa te simti obligata sa cumperi ceva pentru un coleg. Daca cineva iti ofera un dar, iar tu nu i-ai cumparat nimic, scrie-i un bilet de multumire. Nu fugi in pauza de pranz sa cauti ceva, in graba.


Daca vrei sa ii iei sefului tau sau unui coleg un dar, nu exagera. Sefii stiu cat castigi si se vor simti prost daca le duci ceva foarte sump. In plus, nu ai vrea sa para ca il lingusesti, nu? Poti cumpara ceva impreuna cu mai multi colegi, pentru a evita asemenea interpretari. Gandeste-te bine la ce cadou ii vei oferi si asigura-te ca e in conformitate cu personalitatea celui in cauza. Nu-i lua o sticla de vin daca stii ca incearca sa diminueze consumul de alcool, de exemplu. Daca ii cunosti unele preferinte cat de cat neutre, precum o carte sau ceva asemanator, ii poti face un asemenea dar. In cel mai rau caz, poti apela la niste prajituri de casa. Cui nu-i plac prajiturile, mai ales in perioada sarbatorilor? E un mod excelent de a intra in spiritul lor.


Multi sefi se intreaba cum sa le arate subordonatilor lor ca sunt apreciati. Exista mai multe solutii pentru aceasta. Unii sefi pur si simplu ofera putin timp liber in plus, care este apreciat oricand. O alta varianta ar fi sa le ofere tuturor angajatilor acelasi lucru, eventual altul in fiecare an, ceea ce ar putea pune bazele unei traditii. Nu trebuie uitati nici studentii aflati in practica, care fac adesea o multime de treburi si, cel mai important, fara sa fie platiti. Un bilet scris de mana ar fi un inceput. Daca exista un asemenea student deosebit de muncitor, i se poate oferi un bon valoric pentru cumparaturi intr-o librarie sau o masa la un restaurant.


Iata cateva sugestii generale in cazul in care te intrebi ce le poti oferi celor de la birou:

In loc sa cumperi daruri individuale, ce-ar fi sa iei ceva pentru birou? O cafetiera, cani sau sapunuri bune pentru baie.

Nu oferi daruri ce au orice fel de conotatie religioasa. Pur si simplu nu sunt potrivite la locul de munca.

Nu te simti obligata sa ii cumperi ceva sefului tau pentru ca el ti-a facut un dar. Daca totusi decizi sa-i oferi un cadou, nu e neaparat sa fie de aceeasi valoare.

Biletul cu multumiri: nu uita sa trimiti unul, orice-ar fi! Un e-mail nu e de ajuns. Fii de moda veche si scrie unul de mana.

Daca ai un asistent, nu te baza pe el sa se ocupe de cumparaturile tale. Daca nu are gusturi potrivite? In plus, a oferi un cadou e un gest personal, asa ca ar trebui sa-ti faci timp sa il alegi chiar tu.

Nu cumpara ceva prea scump. L-ar putea face pe destinatar sa se simta prost si sa transmita un mesaj pe care nu voiai sa-l transmiti.

Daca oferi un cadou unui client, ai grija sa nu fie nimic pe care sa apara logo-ul companiei tale. Ii trimiti un dar, nu o reclama.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro