Cum să depozitezi vinul corect. Secretele lui Bachus
Casă şi familie · Acasa / 17.12.2016

În primul rând, ar trebui să știi că doar un procent mic de vinuri regăsite în comerț pot fi păstrate de-a lungul anilor.

Când vine vorba de soiurile de vin din struguri roșii, poți depozita cabernet sauvignon, merlot, shiraz, Nebbiolo, Sangiovese și, într-o măsură mai mică, pinot noir. Printre soiurile albe pe care le poți păstra pentru mai mult timp se numără riesling, chardonnay și chenin blan Loire. Pentru a ajuta aceste vinuri să îmbătrânească corect, ca să te bucuri de aromele lor puternice, ți-am pregătit câteva trucuri care te învață cum să depozitezi vinul corect. Iată care sunt acestea!

1. Ține-l la rece.


Căldura este inamicul numărul 1 al vinului. Temperaturile mai mari de 21 de grade Celsius pot face un vin să îmbătrânească mai repede decât este recomandat. Iar dacă vinul stă la temperaturi ridicate, își pierde aromele. Temperatura ideală este undeva între 7 și 18 grade Celsius (temperatura de 12 grade Celsius este adesea menționată ca fiind temperatura perfectă). 


2. Evită temperaturile foarte scăzute.


Când spunem că vinul trebuie ținut la rece, nu ne referim de fapt la temperaturi foarte scăzute. De exemplu, poți ține vinul pentru câteva luni la frigider, dar nu este recomandat pentru perioade lungi de timp. Lipsa umidității din frigider poate duce la uscarea dopurilor și la infiltrarea aerului în sticle. Iar atunci când sticlele de vin stau undeva unde pot îngheța, lichidul se poate dilata suficient cât să împingă dopul de plută afară.

3. Închide luminile. 


Lumina, în special razele soarelui, pot constitui o problemă vitală pentru păstrarea vinului în mod corect. Unul dintre motivele pentru care viticultorii folosesc sticle colorate este faptul că acestea se transformă în ochelari de soare pentru licoarea lui Bachus. Lumina de la becuri probabil că nu va deteriora vinul în sine, dar poate estompa etichetele vinurilor. 

4. Asigură nivelul perfect al umidității.


Este cunoscut faptul că ar trebui să depozitezi vinul la un nivel al umidității ideal de 70%. Însă poți asigura un nivel al umidității cuprins între 50 și 80%. Condițiile de umezeală extremă pot provoca apariția mucegaiului. Cu toate că mucegaiul nu poate afecta vinul sigilat în mod corespunzător, poate deteriora etichetele.

Unde ar trebui să depozitezi vinul?


Dacă nu ai o pivniță în care umiditatea și temperatura să fie perfecte pentru depozitarea vinului, poți improviza câteva rafturi simple, într-un loc sigur. Sunt scoase din calcul bucătăria sau baia, unde temperaturile ridicate ar putea să-ți afecteze vinurile. De asemenea, caută o locație ferită de razele directe ale soarelui.

Citeste in continuare

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro