Cum să folosești bicarbonatul de sodiu ca să ai rufe mai curate și mai parfumate
Acest ingredient minune din bucătăria ta are o mulțime de beneficii mai puțin cunoscute. De exemplu, știai că îmbunătățește performanțele detergentului de rufe?
Află cum să folosești bicarbonatul de sodiu pentru a-ți curăța impecabil hainele.
Bicarbonatul de sodiu pe care îl folosești la atât de multe treburi casnice, dar și în tratamentele pentru îngrijirea corpului, este excelent și pentru spălarea și curățarea rufelor. Iată câteva dintre efectele sale:
Elimină mirosurile neplăcute
Mirosurile neplăcute ale hainelor sunt provocvate de bacterii. La spălat, bacteriile sunt eliminate atunci când moleculele de detergent penetrează celulele bacteriilor de pe rufe și le îndepărtează. Dar detergenții mai puțin performanți, care nu conțin enzime eficiente pentru eliminarea bacteriilor au nevoie de puțin ajutor pentru a elimina eficient murdăria și bacteriile.
Bicarbonatul de sodiu reglează pH-ul apei, prevenind ca aceasta să fie prea acidă sau prea alcalină. Adaugând 1/2 cană cu bicarbonat de sodiu la fiecare ciclu de spălare, detergentul va acționa mai eficient pentru eliminarea bacteriilor.
Pentru mirosurile puternice, precum cel de transpirație sau mirosurile din mediu, precum cel de fum de țigară, folosește un amestec de apă și bicarbonat de sodiu pentru a înmuia rufele. Dizolvă o cană cu bicarbonat de sodiu cu puțină apă caldă. Umple apoi o cadă sau un lighean mare cu apă rece și toarnă amestecul de bicarbonat de sodiu dicolvat. Pune rufele murdare în apă și lasă-le la înmuita peste noapte, apoi spală-le în mașina de spălat, așa cum procedezi de obicei.
Dacă ai haine sau accesorii care nu se pot spăla și care au nevoie de împrospătare, pune-le într-o cutie sigilabilă, în care să așezi un recipient deschis cu bicarbonat de sodiu. Lasă timp de 24 de ore sau mai mult, pentru ca mirosurile să fie eliminate.
Îmbunătățește performanța detergentului sau înălbitorului
Înălbitorii pe bază de clor sunt folosiți adesea pentru a elimina mirosurile și murdărie de pe rufele albe. Dar dacă apa este prea acidă sau prea alcalină, înălbitorul are nevoie de ajutor pentru a funcția și mai eficient. Îmbunătățind performanțele de curățare, vei putea folosi mai puțin detergent pentru a obține aceleași rezultate, ceea ce te va ajuta să economisești bani și să protejezi în același timp mediul.
Adaugă 1/2 cană cu bicarbonat de sodiu la fiecare 1/2 cană cu înălbitor, pentru a regla pH-ul apei și a îmbunătăți efectele înălbitorului de a elimina mirosurile neplăcute, bacteriile și petele de pe haine.
Chiar dacă nu folosești înălbitor, adăugând o jumătate de cană cu bicarbonat de sodiu la ciclul de spălare vei îmbunătăți performanțele detergentului de rufe. Acest pas este important în special dacă ai apă dură sau folosești un detergent economic. Pudra de bicarbonat de sodiu ar trebui usă în cuva mașinii de spălat, înainte de a intriduce rufele. Nu pune bicarbonatul de sodiu în recipientul pentru detergent al mașinii de spălat.
Acționează precum un balsam de rufe
Bicarbonatul de sodiu reglează nivelul pH-ului din apă, astfel încât să nu fie prea acidă sau alcalină. Adaugând 1/2 cană cu bicarbonat de sodiu la fiecare ciclu de clătire acționează precum un magnet, eliminând depozitele de minerale sau detergent din apă și prevenind acumularea acestora pe haine, fapt ce ar putea să creeze efectul de material aspru și tare. În acest fel, hainele vor fi mai curate, dar și mai moi.
Fiind un mineral natural, bicarbonatul de sodiu este mai puțin nociv pentru mediu decât balsamul de rufe sintetic, care conține parfum ce maschează mirosurile. Această variantă este una benefică și în cazul celor care se confruntă cu piele sensibilă sau alergii.
Curăță fierul de călcat
Bicarbonatul de sodiu este un abraziv delicat. Pentru a elimina acumularea de reziduri pe talpa fierului de călcat, fă o pastă din bicarbonat de sodiu și puțină apă. Cu o cârpă curată, albă, freacă delicat pasta pe talpa fierului de călcat. Repetă până când talpa este perfect curată. La final, șterge cu o cârpă înmuiată în oțet alpb. Ai grijă ca fierul să fie complet rece și scos din priză atunci când îl ștergi! După ce va fi perfect curat, fierul de călcat va aluneca mai ușor și nu va lăsa urme pe haine.