Boxerul are o mare pofta de viata
Casă şi familie · Animale / De Adrian Diplan, 20.02.2003

De creatie relativ recenta, aceasta minunata creatie a chinologiei germane a cucerit intreg mapamondul cu aceeasi viteza cu care a evoluat ca rasa. Boxer-ul face parte din...

De creatie relativ recenta, aceasta minunata creatie a chinologiei germane a cucerit intreg mapamondul cu aceeasi viteza cu care a evoluat ca rasa. Boxer-ul face parte din grupa a-II-a F.C.I., caini de paza si aparare, cu proba de lucru obligatorie. Este un caine de talie mijlocie spre mare.

Prin aspect, ramane totusi un molosoid, greutatea ideala pentru un mascul fiind in jurul valorii de 35 kg. Ca aspect general, Boxer-ul este un caine solid, cu o osatura puternica, musculatura bine dezvoltata, corp cvadratic, mai degraba scurt, mai ales la masculi. Caracteristic si cel mai important si fascinant element din standard este capul, care trebuie sa fie foarte bine proportionat fata de corp. Frumusetea capului este determinata de raportul corect dintre craniu si bot.


Caracterul Boxer-ului este o insusire esentiala care necesita un mod de cultivare si de dezvoltare foarte atent. Boxer-ul este bine cunoscut ca un caine de paza si aparare, fiind foarte credincios stapanului si familiei acestuia, atasat, vigilent si foarte curajos. In familie este bland, dar banuitor fata de straini. Vesel si prietenos, cu chef de joaca, in cazuri serioase, insa, poate deveni infricosator. Desi are o fire agresiva de la natura, este usor de dresat, fiind docil, energic, cu mirosul bine dezvoltat. Modestia si faptul ca se pastreaza curat il fac deopotriva agreat si pretuit atat ca un caine de familie cat si ca un insotitor sau caine de serviciu. Are o fire deschisa, neprefacuta, fara perfidie sau viclenie, chiar si la o varsta inaintata.


Alimentatia si intretinerea
Puiul de Boxer are o crestere destul de rapida si deci are nevoie de o hrana adecvata acestei necesitati. Pentru a atinge o dezvoltare normala si armonioasa, hrana trebuie sa fie de calitate, Boxer-ul fiind un mare consumator de proteine si de grasimi. In primele 6-8 luni de viata, necesarul de vitamine si mai ales calciu si minerale este semnificativ. Hrana industriala specifica rezolva foarte bine problema sus amintita. Sa nu uitam ca Boxer-ul este una dintre rasele cu o medie de viata mai mica decat multe altele, el traieste intens fiecare clipa, este plin de energie si chiar daca un adult nu consuma o cantitate foarte mare de hrana, are totusi nevoie de alimente de calitate pe tot parcursul vietii.


In general, Boxer-ul este un caine sanatos, mai ales daca este corect intretinut. Daca locuiti la bloc, trebuie sa-i asigurati suficienta miscare, caci este usor predispus la obezitate. Daca locuiti la curte, aveti grija ca pe timp de iarna sa aiba un adapost care sa-l fereasca de vant si, pe cat posibil, de umezeala, iar daca hrana, in acest anotimp, este ceva mai bogata in proteine si grasimi, nu veti avea neplaceri cu animalul. Problemele cu care se confrunta Boxer-ul pe timp de vara sunt soarele si canicula, fiind una dintre cele mai predispuse rase la insolatie si soc termic. Este o ciudatenie faptul ca suporta usor iarna, dar indura cu greu caldura torida a verii. Fiind un caine foarte jucaus si, in general, foarte activ, este de preferat ca ratia zilnica sa fie impartita in doua mese, pentru a evita torsiunea de stomac.


In tara noastra, desi numeric rasa a fost si este destul de bine reprezentata, din pacate numarul exemplarelor de calitate este, in continuare, mic. Nici inainte de decembrie 1989 si nici acum nu se poate vorbi despre o miscare boxerista, in adevaratul sens al cuvantului. Despre ceea ce a fost acum 12-15 de ani nu putem vorbi, caci n-a ramas nimic. Astazi, doar cativa impatimiti ai rasei se straduiesc din rasputeri, ce-i drept, sa relanseze aceasta minunata rasa. Din nefericire, nu exista in nici o asociatie teritoriala, cu exceptia Bucurestiului, un club Boxer, iar incercarea Boxer-clubului de la Bucuresti de a forma un club national, s-a soldat cu un esec lamentabil, caci o alta cruda realitate este aceea ca cei cativa crescatori (putini oricum) ai momentului nu coopereaza intre ei.

Cele cateva canise renumite la noi ar fi: v. Robax (Brasov); v. Habox (Galati); v. der. Krone-Ro (Bistrita); v. st. Bunko (Satu-Mare); de Bodoc (Sfantu Gheorghe) si, nu in ultimul rand, Triumph (Bucuresti). Acestea sunt canisele active ale momentului, cu potential si prezenta activa in expozitii. Boxer-ul este un caine minunat si va ramane asa. Fiind foarte jucaus si un mare iubitor de copii, este excelent pentru companie, fiind un bun paznic si un excelent gardian si insotitor. Boxer-ul poate fi orice veti dori dumneavoastra de la un caine, dar, inainte de toate, va fi cel mai bun si mai sincer prieten. Incercati si-mi veti da dreptate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro