Ciobanescul Cehoslovac - Formula magica: un lup si un Ciobanesc german!
Casă şi familie · Animale / 25.01.2007

Care este originea acestei rase si cine a avut ideea de a imperechea un lup cu un Ciobanesc german? Pentru a oferi raspuns la aceasta intrebare trebuie sa ne intoarcem...

Care este originea acestei rase si cine a avut ideea de a imperechea un lup cu un Ciobanesc german? Pentru a oferi raspuns la aceasta intrebare trebuie sa ne intoarcem privirile catre republica Cehoslovacia din anii '50, in vremea in care inginerul Karel Hartl a demarat proiectul crearii unei noi rase nationale.

Primele incercari de incrucisare a femelei de lup Brita cu un mascul de Ciobanesc german s-au dovedit a fi un esec. Primul mascul de Ciobanesc german a fost inlocuit cu Cezar z Brezoveho, iar in urma imperecherii sale cu Brita au rezultat, pe 26 mai 1958, primii pui de Ciobanesc Cehoslovac.



Diferentele anatomice si fiziologice dintre puii obtinuti in urma acestei incrucisari au fost atent examinate; le-au fost testate aptitudinile pentru dresaj, obedienta, activitatea si tenacitatea. Puii alesi in urma unei riguroase selectii (este vorba de prima generatie de pui) au fost imperecheati la randul lor cu Ciobanesti germani din alte linii de sange. A doua generatie a dezvaluit pui ce puteau fi instruiti, iar produsii celei de-a treia si a patra generatii au devenit veritabili caini de serviciu in cadrul trupelor de graniceri.


Chiar daca, inca de la inceput, de selectia si perfectionarea rasei Ciobanesc Cehoslovac se ocupau civilii, cele mai multe exemplare erau preluate de armata. In anul 1982 au fost inregistrati primii 43 de Ciobanesti Cehoslovaci, pentru ca in 1992 numarul lor sa ajunga la 1.552. In 1989, rasa a fost recunoscuta provizoriu de catre F.C.I. Recunoasterea definitiva s-a produs in 1999.

Ciobanescul Cehoslovac este o rasa relativ noua, care nu se lauda cu existenta a sute de ani de traditie si selectie riguroasa. Chiar daca istoria sa nu este veche si impresionanta, Lupul Ceh (cum ii spun prietenii!) este o aparitie spectaculoasa, care-ti taie rasuflarea de la prima vedere!

Seamana izbitor cu ancestralul lup! Este inalt si puternic, agil in miscari, cu blana deasa, de culoare lupie si cu masca-i alba caracteristica. Ochii de culoarea chihlimbarului ii intregesc aspectul impunator, dandu-i aerul de superioritate, de dominator, specific "lupoid".

Uimiti la vederea acestui caine, unii vor intreba: "Dar cum ramane cu temperamentul? Cum poate influenta 'sangele de lup', (atat de evident la exterior!) comportamentul Ciobanescului Cehoslovac? Este o rasa dificil de crescut?". Se poate spune despre Lupul Ceh ca este un caine pentru toata familia! Se adapteaza repede oricarui mediu de viata si poate invata sa traiasca alaturi de alte animale.



Totusi, pe langa predresaj si socializare, in perioada "copilariei", pasiunea lor pentru vanatoare trebuie inlaturata. Puii nu trebuie sa fie izolati si cel mai bun lucru este sa-i invatati de mici cu mediul in care-si vor petrece urmatorii ani. De regula, femelele sunt mai docile, mai usor de controlat, in timp ce masculii necesita o mana forte care sa-i educe.

Dorinta de a se juca si de a face diverse giumbuslucuri pentru a atrage atentia stapanului contrasteaza cu aspectul sau exterior. Ciobanescul Cehoslovac este un bun caine de munca, fiind plin de energie. In Slovacia, exista o proba de anduranta destinata acestei rase, care consta in parcurgerea a 100 de km. Iar Ciobanescul Cehoslovac ii face fata cu brio, ba chiar alearga cu o viteza de 12 km/h!

Este un caine excelent pentru paza si protectie, in aceasta indeletnicire spunandu-si cuvantul extraordinarele calitati mostenite de la Ciobanescul german. Nu ataca fara a fi provocat, dar ramane neincrezator fata de straini. Poseda un simt al mirosului foarte dezvoltat, o vedere clara si un auz de invidiat.

Incrucisarea dintre un caine de rasa si un lup au adus in prim plan nu doar exemple de robustete, tenacitate si simturi excelente, ci, pe deasupra, au reinviat vechile instincte naturale. In acest sens se fac remarcate vitalitatea puilor si instictul/comportamentul maternal specific catelelor de Lup Ceh.

Aspect general: constitutie ferma; vazut de sus are forma dreptunghiulara; foarte asemanator cu lupul in ceea ce priveste forma corpului, alura, textura si culoarea robei.

Comportament/Temperament: vioi, foarte activ, rezistent, docil, reactioneaza deosebit de prompt; curajos; suspicios; foarte loial fata de stapan; rezistent oricaror conditii climaterice; caine polivalent.

Cap: simetric, foarte bine muscularizat.
Craniu: vazuta dintr-o parte si din fata, fruntea este usor arcuita; os occipital vizibil.
Stop: moderat.
Trufa: in forma ovala, de culoare neagra.
Bot: nu este gros; punte nazala dreapta.
Buze: bine stranse; colturile gurii nu sunt rasfrante; conturul buzelor este de culoare neagra.
Maxilare/Dinti: maxilare puternice si simetrice; dinti bine dezvoltati, in special caninii; muscatura in foarfece sau in cleste.
Obraji: suficient muscularizati, fara pometi proeminenti (iesiti in afara).
Ochi: mici, oblici, de culoarea chihlimbarului.
Urechi: ciulite/erecte, subtiri, triunghiulare, scurte.
Gat: bine muscularizat; in repaus formeaza un unghi de 40 de grade cu orizontala; trebuie sa fie suficient de lung pentru ca nasul sa atinga cu usurinta pamantul.

Linia superioara a corpului: "gratioasa" legatura dintre gat si corp; usor oblica.
Greaban: pronuntat, bine muscularizat.
Spate: ferm, drept, tare.
Sale: scurte, bine muscularizate.
Piept: simetric, bine muscularizat, adanc, in forma de para, se ingusteaza catre stern; adancimea pieptului nu ajunge pana la coate; baza sternului nu se intinde pana la articulatiile umerilor.
Coada: prinsa sus, in repaus atarna, iar cand animalul este excitat se ridica in forma de secera.
Membre anterioare: drepte, puternice, apropiate, cu labele usor intoarse in afara.
Umeri: muscularizati, formeaza un unghi de aproape 65 de grade cu orizontala.

Alura/Miscare: armonioasa, delicata, trapul este caracteristic, capul si gatul inclinate la orizontala.
Piele: elastica, intinsa, fara cute, nepigmentata.
Par: des, drept; parul "de iarna" si parul "de vara" difera foarte mult: iarna predomina subparul abundent, care, impreuna cu restul blanii formeaza o roba densa pe toata suprafata corpului; este necesar ca parul sa acopere si zona abdominala, interiorul coapsei superioare, scrotul, partea interioara a urechilor si zona dintre degete; vara, blana este mai rara, mai scurta si fara subpar; gat bine acoperit cu par.
Culoare: de la galben la gri sau gri-argintiu, cu o masca alba caracteristica.
Inaltimea la greaban: masculii masoara cel putin 65 de cm, iar femelele cel putin 60 de cm.
Greutate: masculii cantaresc cel putin 26 de kg, iar femelele cel putin 20 de kg.

Defecte: orice abatere de la caracteristicile mentionate anterior este considerata defect si va fi penalizata in functie de gravitate.

cap greoi;
frunte lata;
absenta a doi PM1 (premolari) sau a doi M3 (molari) nu se penalizeaza; totusi absenta unui M3, la care se adauga absenta a doi PM1, sau absenta unui PM1 la care se adauga absenta celor doi M3 este considerata defect;
ochi maro-inchis, negru sau de alta culoare ce nu corespunde cu cea mentionata de standard;
gat purtat ridicat in repaus;
greaban nepronuntat;
linie superioara atipica;
crupa lunga;
coada lunga purtata incorect;
chisita moale;
membre insuficient muscularizate;
masca foarte putin pronuntata;
miscare greoaie;
discrepanta intre proportii;
temperament/comportament inadecvat;
cap atipic;
muscatura incorecta;
forma ochilor si pozitia atipica a ochilor, respectiv a urechilor;
gusa.

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro