Cum iti ingrijesti cainele iarna?
Casă şi familie · Animale / 10.01.2008

Indiferent de rasa sau de varsta, cainii vor simti din plin sezonul rece. Este de datoria ta, ca stapan, sa il ajuti sa depaseasca mai usor disconfortul iernii, acordandu-i in aceasta perioada...

Indiferent de rasa sau de varsta, cainii vor simti din plin sezonul rece. Este de datoria ta, ca stapan, sa il ajuti sa depaseasca mai usor disconfortul iernii, acordandu-i in aceasta perioada o atentie si o ingrijire deosebita.

De ce tremura cainele meu: de frig sau de oboseala?

Cainele tau tremura? Acest lucru poate avea multiple explicatii, dar motivul cel mai des intalnit este frigul. In acest caz, trebuie sa iesi mai des la plimbare cu cainele si sa-l imbraci bine cand il scoti afara. Cainele este un animal homeoterm, adica, pentru a se simti bine, trebuie sa-si mentina temperatura corpului constanta.



Cainii cei mai sensibili la frig sunt cei de talie mica. Astfel incat, nu ezita si procura-le imbracamintea de sezon: vesta, cizmulite si nelipsita hainuta impermeabila. Foarte vulnerabili in fata temperaturilor scazute sunt si cainii cu blana scurta, cei tineri, batrani si cei bolnavi.

Uneori, hainele pentru caini sunt considerate o cochetarie a stapanului si nu un accesoriu cu adevarat util. Insa trebuie sa stii ca nu toate rasele de caini reactioneaza la fel in fata frigului. Astfel, un Husky se va acomoda mai usor cu temperaturile scazute si cu capriciile iernii, in comparatie cu un Yorkshire.


In alegerea hainelor, este esential sa cunosti foarte bine masura cainelui. Aceasta se ia de la baza gatului pana la inceputul cozii (insa nu trebuie sa o depaseasca).

Pentru cainii de talie mare, exista in pet-shop-uri imbracaminte ajustabila, confectionata in sistemul seilor pentru cai. Unele hainute pot fi prevazute cu o banda reflectorizanta, pentru ca animalul sa fie vizibil de catre conducatorii de autovehicule.

In ceea ce priveste incaltamintea, cel mai util accesoriu il reprezinta cizmulitele care ii vor proteja pernutele picioarelor de sarea imprastiata pe drum pentru topirea zapezii. Aceasta ii poate provoca iritatii sau rani la nivelul membrelor.


In magazinele specializate, exista si o ceara speciala menita sa-i protejeze picioarele. Aceasta nu este toxica, nu creeaza alergii, previne zgarieturile, arsurile, uscarea si craparea pielii.

Hraneste-l corect in timpul iernii!

In zilele noastre, alimentatia a devenit un factor important pentru caine, deoarece, din cauza sedentarismului, acesta a inceput sa-si piarda capacitatea de auto-suplimentare.

Greselile alimentare ii pot provoca tulburari ale organismului pe termen scurt, mediu sau lung. Cainele are nevoie de o alimentatie completa (care contine nutrientii necesari) si echilibrata, respectiv administrata in proportiile adecvate.


Un caine care iese mult timp afara trebuie sa compenseze efortul si pierderile de energie datorate frigului, deci trebuie sa i se mareasca ratia alimentara.

Daca sta in curte, trebuie sa aiba un cotet bine protejat de vant si de intemperii si trebuie sa fie obisnuit progresiv cu schimbarile de temperatura inca din timpul toamnei. Daca-i lasi apa si mancarea afara, verifica cat poti de des sa nu fie inghetate. Nu uita sa-i oferi o hrana de buna calitate si sa-i maresti cantitatea de materii grase pe timp de iarna. Daca este foarte frig, permite-i cainelui sa stea in casa.

Acorda o atentie deosebita alimentatiei, deoarece, astfel, animalul tau va avea o sanatate mai buna, o viata mai linistita si o speranta de viata mai mare.

Un articol de Ramona Popa, preluat din revista "Pisica"

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro