Cum sa identificam si sa corectam problemele de comportament
Casă şi familie · Animale / De Oana Bucur, 19.05.2005

Desi un posesor de pisici preocupat de animalele sale ar putea gasi ocazii in care disciplina este necesara pentru o anumita problema comportamentala, de multe ori, chiar mai des decat ar trebui, acea problema este gresit interpretata. De fapt, el trebuie sa stie ca acea comportare reprezinta modalitatea pisicii prin care il anunta ca exista o problema in interiorul locuintei.

In mod normal, pisicile sunt fiinte foarte binecrescute si educate, care rareori actioneaza si se exteriorizeaza, si aceasta doar daca exista cu adevarat o problema. De exemplu, o pisica nu urineaza in pat pentru ca este "nebuna" si nici nu zgarie scaunul preferat al stapanului pentru ca este "incapatanata", ea are motive mult mai intemeiate pe care, din pacate, oamenii de cele mai multe ori nu stiu sa le interpreteze.


Corectarea efectiva a unei reale probleme de comportament este un proces care consta in urmarea a trei etape. Initial, trebuie determinat daca exista cu adevarat o problema comportamentala, si nu una de sanatate. La al doilea pas, trebuie gasite si corectate cauzele comportarii respective. In ultimul rand, in cazurile foarte rare ale unei reale probleme de comportament, trebuie gasite si aplicate metodele corecte de disciplinare si dresaj.

Cu scopul de a va clarifica neintelegerile, vom explora fiecare dintre acesti pasi, impreuna cu cateva comportari nedorite des intalnite.


Evitarea folosirii litierei

Exemplul clasic il reprezinta o pisica adulta care, brusc, incepe sa urineze in afara laditei cu nisip, desi aceasta este curata. Trebuie astfel sa se inlature posibilele cauze, incepand cu cele mai urgente, adica problemele de sanatate - o posibila infectie a tractului urinar sau blocaj urinar.

Ce nu trebuie facut
Niciodata pisica nu trebuie introdusa cu nasul in excremente, deoarece habar nu are de ce este pedepsita cand isi efectueaza nevoile naturale. Aceasta metoda nu o invata nimic, poate doar cu exceptia faptului ca stapanul are maniere grosolane. Din acelasi motiv, bataia sau palmuirea nu au nici un efect in aceste cazuri.


Zgarierea in locuri nepotrivite

Pisicile au un simt innascut si au nevoie sa zgarie. Astfel se da o explicatie ascutirii ghearelor, care, de fapt, este procesul prin care sunt indepartate straturile inutile ale tesutului cornos din care sunt alcatuite ghearele. De asemenea, prin intindere se exerseaza muschii, incheieturile si tendoanele.

Daca pisica zgarie mobila din casa, inseamna ca are nevoie de un lemn pe care sa isi ascuta ghearele sau are nevoie de o altfel de suprafata de zgariat: mai dura, mai moale, mai mare sau inclinata.


Ce nu trebuie facut
In nici un caz nu trebuie scoase unghiile pisicii! Exista foarte multe alternative umane, cum ar fi achizitionarea suprafetelor de ascutit ghearele si pozitionarea lor in anumite locuri (in locurile de cel mai mare interes pentru pisici).

Luptele intre pisici

Adesea, pisicile care impart o locuinta se pot lua "la bataie". Aceasta este o modalitate de a isi demonstra abilitatile si, de obicei, este distractie inofensiva. Dar, de asemenea, este un mod de a stabili o ierarhie in cadrul grupului de pisici sau de o atentionare ca una dintre ele a incalcat anumite reguli.

In aceste cazuri, celor doua pisici trebuie sa li se atraga atentia, astfel incat sa se desparta. Imediat cum s-au despartit, trebuie separate in doua camere diferite, pana cand nu vor mai exista animozitati intre ele.

Ce nu trebuie facut
Niciodata cele doua pisici care se bat nu trebuie separate fizic de catre stapan, care ar putea fi zgariat sau muscat serios.

Zgarierea si muscarea oamenilor

In acest caz, pisica poate fi stresata sau bolnava. Dar, de obicei, aceasta forma de comportare apare deoarece pisica nu are chef de alintari si mangaieri, mai ales pe burtica. Ea este nervoasa, fie ca vrea sa fie lasata in pace, fie ca a fost provocata la joaca si nu se mai poate controla.

In acest caz, cel mai bine este ca stapanul sa invete sa ii interpreteze corect limbajul corpului si sa invete sa o linisteasca, ceea ce va conduce la prevenirea atacurilor feline.

Ce nu trebuie facut
Nu trebuie trasa mana brusc din ghearele sau dintii pisicii, deoarece ranile vor fi mai grave. Pisica nu trebuie scuturata, lovita sau palmuita, deoarece ea nu va intelege de ce este batuta, ci doar ca oamenii pe care ii iubeste o lovesc din motive necunoscute.

Sariturile pe mobila din casa

A invata o pisica sa nu patrunda in zone interzise din casa este un lucru posibil, dar care cere multa rabdare si creativitate din partea stapanului. De cele mai multe ori, acest obicei reprezinta o provocare pentru pisica, o adevarata distractie si face parte din spiritul sau de aventura, din comportarea ei absolut normala.

Ce nu trebuie facut
Pisica nu trebuie trasa rapid de pe perdele, sifonier sau orice alte suprafete; obiectele pot fi deteriorate, dar mai ales poate fi ranita ea. Daca se afla in apropierea unui pericol evident (aragaz, fereastra), stapanul trebuie sa se apropie fara sa alarmeze pisica, sa o ia usor in brate si sa o aseze cu calm pe podea.

Aproape toate problemele comportamentale pot fi corectate prin cele trei metode discutate la inceputul articolului. Cheia rezolvarii tuturor conflictelor cu pisica sta in puterea omului de a ii intelege felul de a fi si comportamentul. Totul este simplu, trebuie doar bine observata si corect interpretata atitudinea pisicii, pentru a fi identificate adevaratele motive pentru care ea reactioneaza astfel. Nu uitati! Nici o pisica nu reactioneaza fara a avea un motiv intemeiat!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro