Exista cateva teorii vehiculate pe tema modului in care aceste pisici si-au dobandit numele. Unii istorici afirma ca rasa a fost denumita dupa un iepure de aceeasi culoare; totusi, majoritatea admiratorilor acestei pisici cred ca numele rasei provine de la culoarea finei tigari havaneze.

Intretinere

Deoarece Havanezele sunt pisici cu par scurt, intretinerea de rutina este minima. Daca participati cu pisica la expozitii, este necesar sa ii faceti o baie cu cateva zile inaintea show-ului. Dupa uscarea completa a blanii, periati-o cu blandete, indepartand firele moarte.


De obicei, crescatorii incep sa gaseasca familii adoptive pentru pisoi numai dupa ce acestia din urma au implinit varsta de doisprezece saptamani. Atunci pisoilor le vor fi fost deja administrate vaccinurile de baza si se vor fi dezvoltat suficient din punct de vedere fizic si psihic, pentru a face fata unui nou mediu de viata.

Este indicat ca o astfel de pisica sa fie tinuta exclusiv in interior, sa fie castrata sau sterilizata si sa aiba asigurate hrana necesara, suprafete speciale pentru exersarea ghearelor si zone in care sa se poata juca in voie.


Standard

Impresia generala a unui exemplar ideal de Havana Brown este aceea a unei pisici de marime medie, cu blana de o culoare plina si cu tonus muscular ridicat. Datorita formei distinctive a botului, a culorii blanii, a ochilor stralucitori si expresivi si a urechilor orientate inainte, aceasta pisica nu se poate compara cu nici o alta rasa.

Capul: vazut de sus, capul este mai mult lung decat lat, ingustandu-se spre bot, cu adancituri vizibile la nivelul zonelor de imbinare a mustatilor. Botul oarecum ingust si zona mustatilor sunt trasaturile specifice acestei rase si trebuie sa fie evidente la specimenele tipice.


Din profil, se poate remarca stopul foarte clar, la nivelul ochilor; botul pare a fi patratos, aceasta iluzie fiind amplificata de barbia bine dezvoltata, al carei contur este patrat, nu rotunjit. De preferat este ca varful nasului sa formeze o linie aproape perpendiculara cu barbia. Sunt permise: dimensiunea mai mare a capului, falcile pronuntate la masculi, precum si prezenta catorva fire de par pe barbie, imediat sub buza inferioara.

Urechile sunt mari, rotunjite la varf, cu baza in forma de cupa, dispuse la o distanta apreciabila una fata de cealalta; sunt indreptate pe directia inainte, dand pisicii o expresie alerta. Prezinta putin par, atat in interior, cat si pe exterior.


Ochii au forma ovala, marime medie si sunt asezati la o distanta apreciabila unul de celalalt; sunt stralucitori, alerti si expresivi. Culoarea: orice nuanta de verde, fiind de preferat cele mai intense.

Corp si gat: torsul are lungime medie, este ferm si musculos. Masculii adulti tind sa fie mai mari decat femelele. Factorul determinant trebuie sa fie echilibrul, deci pastrarea proportiilor, in defavoarea dimensiunilor. Gatul are lungime medie, direct proportionala cu corpul.

Membrele si labele: exemplarul ideal are picioarele destul de lungi in comparatie cu dimensiunile medii ale corpului si ale cozii. Membrele sunt drepte, cele ale femelelor fiind subtiri si delicate. Masculii adulti au membre puternice, foarte musculoase. Picioarele posterioare sunt usor mai lungi decat cele anterioare. Labele sunt ovale si compacte, cu cinci degete la cele din fata si patru la cele din spate.

Coada are o lungime medie, direct proportionala cu cea a corpului; este subtire, nu are nici forma de bici, dar nu este nici boanta; este rotunjita la varf si nu prea lata la baza.

Blana este scurta spre medie, neteda si lucioasa. Are culoarea maro, nuanta fiind uniforma pe toata suprafata corpului. Blana tinde mai mult spre nuanta roscata (mahon), decat spre cea neagra-maronie. Pielea nasului este si ea maro, cu o tenta roz. Pernitele au nuanta de roz, iar mustatile sunt complet maro.

Sunt descalificate: diformitatile cozii, numarul incorect de degete, orice alta culoare a ochilor cu exceptia verdelui, culoarea incorecta a mustatilor, a pielii nasului sau a pernitelor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro