Datorita gradului lor mare de adaptabilitate, aceste pisici au un comportament extraordinar in ringurile expozitionale. Daca vor fi deprinse rapid cu manevrarea lor de catre persoane straine sau cu desele calatorii, ele vor intampina cu entuziasm aceste situatii atunci cand ele apar si se vor comporta exemplar.

Adaptabilitate si sociabilitate
Adaptabilitatea de care dau dovada aceste pisici le face sa fie animale de companie ideale, indiferent daca sunteti o persoana casnica sau una care intreprinde calatorii frecvente. Sunt dependente de contactul cu oamenii si se inteleg perfect cu copiii si cu orice fel de persoana adulta (indiferent de varsta sau caracterul acesteia din urma).Ele nu au o atitudine detasata sau aroganta, din aceasta privinta semanand mai mult cainilor decat pisicilor. Natura lor sociabila nu permite ca ele sa fie lasate singure prea des sau o perioada mai mare de timp, dar in mod sigur nu veti avea probleme de adaptabilitate atunci cand aduceti o astfel de pisica intr-o casa unde mai exista si alte animale, caini sau pisici. In general, se inteleg bine cu celelalte animale, chiar daca acestea apartin altor rase, singura conditie fiind ca personalitatile lor sa nu fie puternic contrastante.


Inteligenta
Gradul de inteligenta al acestor pisici este de-a dreptul surprinzator. Exista cazuri in care pisicile Ocicat sunt perfect capabile sa deschida zavoarele unor usi, altele in care acestea, asemenea cainilor, pot aduce diverse obiecte in urma primirii unei comenzi verbale, iar extraordinara cu adevarat este situatia in care o pisica apartinand acestei rase a putut sta pe labutele din spate, simuland cu una dintre labutele din fata gestul de "la revedere".Pisicile Ocicat sunt vanatori desavarsiti, cu un comportament asemanator leului in salbaticie, iar cand o eventuala prada isi face aparitia, intreaga lor atentie se concentreaza asupra acesteia. Saritura de care sunt capabile pentru a insfaca prada este impresionanta, iar cateva momente mai tarziu se asaza intr-o maniera atat de relaxata ca nici nu ai fi zis ca s-au miscat vreodata.


Sanatate/Intretinere
Din cate se cunoaste pana acum, nu exista probleme genetice asociate acestei rase. Decizia in urma careia incrucisarile cu Abisiniana sunt acceptate pana in anul 2005 permite crearea unor linii noi din rasa Ocicat. Nu trebuie uitat insa faptul ca numai reproducerea responsabila este cea care sta la baza obtinerii unor exemplare sanatoase si robuste. Pisica Ocicat nu necesita o dieta specializata. Trebuie stiut ca nevoile nutritionale ale acestei rase sunt foarte bine satisfacute de mancarea care se gaseste in comert, atat timp cat este echilibrata si contine toate elementele necesare. Din punct de vedere al longevitatii, se cunosc cazuri de Ocicat care au atins varsta de 18 ani.


Pisica Ocicat este foarte usor de intretinut. Daca exemplarul dumneavoastra are o blana scurta si deasa atunci ii puteti face o baie in ziua precedenta prezentarii ei in expozitie. Daca insa blana are un aspect plusat, atunci baia trebuie facuta cu 2-3 zile inaintea show-ului. Pentru aceasta operatiune puteti folosi orice sampon bun pentru animale, o atentie foarte mare trebuind acordata clatirii riguroase a blanii. Apoi o puteti usca folosind un prosop, avand grija ca, dupa aceea, pisica sa stea intr-o zona incalzita. Cand blana s-a uscat complet, periati-o cu un pieptene adecvat pentru a indeparta firele moarte. Curatati-i urechile cu ajutorul unui betisor special conceput pentru aceasta, avand grija sa nu o raniti si nu uitati sa ii scurtati ghearele.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro