Primul an de viata!
Casă şi familie · Animale / De Gabriela Georgescu, 05.01.2006

Cei care doresc sa-si achizitioneze un caine, trebuie sa stie ca cel mai bine ar fi ca acesta sa fie luat dupa perioada de intarcare (la 6-8 saptamani). Laptele matern...

Cei care doresc sa-si achizitioneze un caine, trebuie sa stie ca cel mai bine ar fi ca acesta sa fie luat dupa perioada de intarcare (la 6-8 saptamani). Laptele matern este cel mai bun aliment pana la aceasta varsta si, in afara de dezvoltarea defectuoasa, pot aparea si unele probleme de comportament in cazul in care este luat prea devreme de langa mama. Imediat dupa achizitionare, este indicata vizita la medicul veterinar.

Medicul veterinar ii va face o examinare completa, incepand cu cantarirea, masurarea temperaturii, examinarea cavitatii bucale (mucoasa bucala si dintii, cu aceasta ocazie stabilindu-se si varsta exacta a catelului), examen cardiac, depistarea defectelor congenitale sau ereditare (hernie ombilicala, criptorhidie, cardiopatii etc.).



In momentul in care catelul este luat in evidenta, i se va intocmi un carnet de sanatate, in care medicul va nota "operatiunile" medicale necesare: deparazitarea interna (la pui, prima deparazitare interna se poate face la varsta de 2-3 saptamani, repetandu-se dupa 2 saptamani cel putin o data) si o schema de vaccinare, pe care o stabileste medicul veterinar.

Prima vaccinare se face la varsta de 5-6 saptamani, in functie de statutul imunologic al mamei si de riscul de contaminare din mediu - antecedente de boala. Urmatoarele vaccinari se fac la interval de 2-3 saptamani, iar numarul si tipul acestora sunt stabilite de catre medicul veterinar.



In functie de conditiile de viata ale catelului in noua locuinta, medicul va stabili perioda in care animalul nu are voie sa intre in contact cu alti caini, cu oameni sau cu obiecte ce pot vehicula agenti patogeni. De obicei, aceasta perioda este de o luna si jumatate, timp in care se realizeaza 2-3 vaccinari. In acest timp, cainele nu primeste alti caini in vizita si nu iese afara.

De asemenea, medicul va da sfaturi in ceea ce priveste alimentatia si corectarea sau prevenirea deficientelor mineralo-vitaminice ale puiului. Un catel in varsta de 6-8 saptamani are nevoie de cantitati mici de hrana, impartite in 3-5 portii, care i se vor administra pe parcursul a 24 de ore.


Cat priveste intretinerea animalului intr-o locuinta, la inceput este bine sa plasati catelul intr-un spatiu mic, pentru a capata deprinderi igienice. Cand invata sa-si faca nevoile intr-un singur loc, spatiul se mareste treptat, pentru ca altfel animalul se dezorienteaza si riscati sa uite locul pe care l-ati ales.

Pentru a-l ajuta sa inteleaga, dupa fiecare masa (cel mai potrivit ar fi o data la 2 ore) catelul trebuie scos afara sau dus in locul unde doriti sa-si faca nevoile.

In primele nopti, este posibil sa planga, atunci cand se trezeste. Este bine sa-i lasati apa si putina mancare in castron si sa-i puneti alaturi o jucarie de plus sau un ceas invelit intr-un prosop, care imita bataile inimii mamei. Nu faceti greseala de a-l urca in pat. Va invata foarte repede sa se urce singur si va fi foarte greu de dat jos mai tarziu!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro