Intretinerea blanii trebuie inceputa la o varsta mica, pentru ca pisoiasul sa se poate obisnui cu aceasta. Periajul regulat contribuie atat la obtinerea unui aspect deosebit al blanii, cat si la mentinerea starii de sanatate a pisicii.

Standard

Aspectul general al unei Somaleze este acela al unei pisici de marime medie spre mare, bine proportionata, cu un sistem muscular bine dezvoltat, activa, usor de intretinut, interesata de tot ceea ce se intampla in jurul ei si cu un comportament echilibrat. Da o impresie generala de dinamism, sanatate si vigoare.


Capul este usor rotunjit, fara portiuni plate; fruntea si pometii sunt delicat conturati. Se remarca o linie ascendenta din dreptul nasului pana la nivelul fruntii.

Botul ar trebui sa se incadreze perfect in contururile craniului. Barbia trebuie sa fie compacta si rotunjita. Botul nu trebuie sa fie ascutit.

Urechile sunt mari, alerte, usor ascutite, late si cupate la baza. Sunt plasate spre extremitatea posterioara a capului. Urechea interioara trebuie sa prezinte smocuri de par. Sunt de preferat varfurile tip Lynx.


Ochii sunt migdalati, mari, stralucitori si expresivi. Sunt pusi in evidenta de pleoapele de culoare mai inchisa, inconjurate de o zona mai deschisa ca nuanta.

Corpul este de lungime medie, gratios, cu o musculatura bine dezvoltata. Toracele este rotunjit, iar spatele usor arcuit, dand impresia ca pisica este mereu gata sa sara. Conformatia corpului nu este nici indesata, nici zvelta.

Membrele au o lungime proportionala cu cea a corpului; labele sunt ovale si compacte. Prezinta cate 5 degete la membrele anterioare si cate patru la cele posterioare.


Coada stufoasa, lata la baza, usor ascutita spre varf, este de o lungime proportionala cu trupul.

Blana are o textura foarte fina la atingere, prezentand si un strat de subpar. Cu cat blana este mai deasa, cu atat mai bine. Are lungime medie, cu exceptia zonei umerilor, unde este permisa blana mai scurta. Sunt de preferat exemplarele cu "guler" si cu "pantaloni", care dau impresia unei "vestimentatii" complete.

Culorile Somalezei

Culoarea blanii este calda si stralucitoare. Marcajul este distinctiv si uniform, cu benzi inchise la culoare, contrastand cu cele de nuanta mai deschisa. Sunt de preferat nuantele mai inchise la culoare si exemplarele care nu prezinta marcaje pe abdomen, piept si membre.


Marcajele care se intind de-a lungul coloanei vertebrale pana in varful cozii sunt mai inchise la culoare. Este de preferat o nuanta mai inchisa la nivelul pometilor, iar ochii sunt accentuati prin linii fine si inchise la culoare, inconjurate de o zona mai deschisa.

Culoarea ochilor este auriu sau verde, si este recomandat ca aceste nuante sa fie cat mai pregnante.

Exista 4 culori de baza, si anume: roscat, rosu aprins, bleu si bej.

Sunt penalizate: defectele de culoare - gri inchis sau nisipiu la culoarea blanii; zonele lipsite de marcaje.

Sunt descalificate: diformitatile scheletului, culoarea incorecta a pernutelor sau a pielii nasului, orice alta culoare in afara de cele acceptate, numar incorect de degete, coada deformata.

Observatii: sunt permise incrucisarile cu exemplarele de Abisiniana.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro