Unde-s doi, puterea creste!
Cu toate ca esti multumita de viata pe care o duci in compania cainelui tau, brusc te-ai hotarat sa-ti maresti familia prin achizitionarea inca unui exemplar cu...
Cu toate ca esti multumita de viata pe care o duci in compania cainelui tau, brusc te-ai hotarat sa-ti maresti familia prin achizitionarea inca unui exemplar cu patru picioare! Pana aici, nici un fel de problema. Dar, pentru a fi sigura ca vei lua o decizie corecta si inteleapta, mediteaza putin asupra modului in care viata ta, a familiei si a cainelui pe care deja il detii se vor schimba.Mai multi caini... mai mult par, mai multe griji, mai putin spatiu?...
Iata o chestiune cat se poate de reala: o buna prietena foloseste aspiratorul de doua ori pe saptamana pentru a strange parul imprastiat prin toata casa de cainele ei, Sheba, o superba femela Ciobanesc Scotian. Daca aceasta si-ar mai lua inca un caine, oare cum se va modifica programul aspiratorului?!
Alta chestiune: la fiecare sfarsit de saptamana, Sheba este dusa sa inoate si sa alerge. De indata ce intra in masina, se intinde pe bancheta din spate, astfel incat nu mai ramane nici un pic de loc. Oare ce masina ar trebui sa-si cumpere prietena mea daca-si va dubla "populatia" canina din locuinta?!
Deci, un caine in plus poate amplifica problema parului, a spatiului, iti va capta mai mult atentia etc. Dar, pentru vesnicii pasionati in ale chinologiei, beneficiile convietuirii cu doi caini pot cantari mai greu decat aceste considerente de ordin practic!
Latrat... la patrat!
Doi caini vor latra intotdeauna mai cu "spor" decat unul singur, pentru ca se vor intarata unul pe celalalt. Un singur caine s-ar putea sa rateze cateva evenimente demne de a fi latrate, dar cand sunt doi sau mai multi, cu siguranta nu vor pierde nici o ocazie din a se face... auziti!
Daca actualul tau caine este obisnuit sa latre la fiecare zgomot perceput, noul patruped va imprumuta de la el acest prost obicei (asta daca nu intervii in timp util in educatia lui!). Poti preveni transformarea cainelui intr-o adevarata alarma "latratoare", tinandu-l timp de cateva saptamani cat mai mult in preajma ta.
Daca celalalt caine incepe sa latre, dupa cum ii este obiceiul, incearca sa-l mentii linistit pe celalalt, oferindu-i cateva recompense gustoase! Cand cainele "zgomotos" va realiza ca noul membru al familiei este recompensat sau cand va simti mirosul bunatatilor, incet-incet va reduce latratul si va veni la tine pentru recompensa.
Nu te astepta ca latratul excesiv sa inceteze peste noapte! Cu rabdare si consecventa, noul tau caine nu va suferi de latratul excesiv si exista mari sanse ca celalalt caine sa devina mai linistit!
"Asta e a mea!"
Cainii se ataseaza foarte repede de jucarii. Fiecare poseda un obiect preferat pe care, sub nici o forma, nu-l va imparti cu alti caini. Cele mai infocate "certuri" dintre caini au la baza acest sentiment de posesiune. Pentru a evita sau macar pentru a reduce conflictele dintre ei, trebuie sa intervii, preluand controlul asupra jucariilor.
"Marul discordiei" dintre doi caini:
mancarea, castroanele (goale sau pline), oasele, diferite "gustari", mancarea stapanilor;
atentia din partea stapanilor: mangaierile, perierea, joaca, antrenamentele, plimbarile, primirea hranei/recompensei;
locurile de dormit: paturile cainilor, paturile stapanilor, custile, pernitele, fotoliile, canapelele, banchetele din masina;
apropierea de persoana favorita: in timp ce aceasta pregateste masa, in timp ce aceasta mananca, cand aceasta tine in mana o jucarie pentru caini, cand aceasta se plimba, se uita la televizor sau chiar cand doarme;
jucariile: cele noi, cele vechi, dar ramase in topul preferintelor, orice alta jucarie care se afla in posesia celuilalt caine, o jucarie pe care stapanul se pregateste sa o dea celuilalt caine, jucarii aruncate, jucarii gasite, jucarii "furate".
"Eu sunt seful haitei!"
Stim cu totii ca, acum multi ani, cainii traiau in haite bazate pe protectie reciproca, prietenie si ajutor in orice situatie. In fiecare haita sau grup canin, existau exemplare mai inteligente, mai rapide, mai mari sau mai hotarate decat altele. Suportul acestor calitati a supravietuit in timp si multe dintre ele sunt intalnite si astazi la unele exemplare canine, considerate seful/sefa haitei.
Cainii devin sefi de haita bazandu-se pe calitatile native cu care au fost inzestrati. Asta se intampla atunci cand animalul, in dorinta lui de a-si arata puterea, incepe sa maraie si ia o pozitie agresiva, amenintatoare. Stapanilor de caini care nu sunt obisnuiti cu asa ceva, un asemenea comportament li se pare periculos, dar va asigur ca nu este o manifestare atat de violenta precum pare.
Mai multe griji, mai multa iubire!
Mancarea, jucariile, costurile medicale, toaletarea, dresajul si ingrijirea zilnica, toate raportate la doi caini, iti vor dubla cheltuieile si "risipa" de energie. Dar si rasplata este pe masura!
Nimic nu se compara cu dragostea oferita de cainii pe care, zi de zi, ii observam cum cresc sub ochii nostri si pe care-i ingrijim cu toata afectiunea si responsabilitatea de care suntem capabili.
Inca nu te-ai hotarat? Intreaba-ti cainele!
Inca nu te-ai hotarat daca sa-ti mai iei sau nu un caine!... Si cand, in final, te hotarasti sa-ti maresti familia cu inca un patruped, te gandesti la reactia celuilalt si la procesul de acomodare dintre cei doi. Iata cateva chestiuni importante la care merita sa te gandesti:
• Cainelui tau ii place compania altor caini? Cainii care nu suporta prezenta altor caini vor accepta cu greu un nou coleg de apartament si partener de joaca. Sau nu-l vor accepta deloc!
• Cat este de posesiv cainele tau? Daca este obisnuit sa-si pazeasca jucariile, mancarea si spatiul, il va privi pe noul caine ca pe un intrus, iar conflictele dintre cei doi nu vor fi putine la numar!...
• Ce varsta are cainele tau? In general, cainii mai tineri accepta cu usurinta compania altui caine, in timp ce cainii mai batrani, obisnuiti sa traiasca singuri si sa fie doar ei rasfatatii casei, nu vor accepta prezenta altui caine sau se vor acomoda destul de greu cu el.
• Cat de educat este cainele tau? Daca ai un caine "politicos", bine educat si intelegator, sansele ca el sa-l accepte pe noul venit sunt destul de mari.